«Η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, εκτός δομών φιλοξενίας θα βρεθούν από τη Δευτέρα περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή μάλιστα που η ένταση στην ενδοχώρα αυξάνεται με τελευταία περίπτωση αυτή της Μαλακάσας, όπου το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκαν επεισόδια και τραυματισμοί ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

Για το ζήτημα αυτό μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ενώ στη συζήτηση παρενέβησαν και ο αντιδήμαρχος Μαλακάσας, Κωνσταντίνος Λίτσας και το μέλος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των ροών και δεύτερη τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και το διαχωρισμό των δικαιούχων ασύλου από τους οικονομικούς μετανάστες. Τρίτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ασφαλών δομών ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας και τα συστήματα πρόσβασης και δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι από τις 72 δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, να μείνουν οι μισές. «Οι 100.000 που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή, μέχρι το Πάσχα του 2021 πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι αφού εξέλθουν από τις δομές, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως «υπάρχει μεν μια δυσκολία, από την άλλη το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί ισόβια να προσφέρει κατοικία ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες».

Από την πλευρά του ο κ. Ψυχογιός, υποστήριξε πως η αποσυμφόρηση των νησιών δεν έχει γίνει και το σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει αποδώσει, αλλά στην πραγματικότητα εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες.

«Η απόφαση της κυβέρνησης δεν αφήνει κανένα περιθώριο και δεν υπάρχει καμία προετοιμασία και μέριμνα για να βγουν οι άνθρωποι και να ενταχθούν στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος Μαλακάσας, με τη σειρά του δήλωσε για τα γεγονότα της Κυριακής, πως οι μόνοι που χτυπήθηκαν ήταν οι πολίτες της περιοχής και έκανε έκκληση στον υπουργό να ακούσει τα αιτήματά τους και να μη γίνει δεύτερη δομή στη Μαλακάσα, καθώς το σημείο είναι ακατάλληλο.

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης υποστήριξε πως η Μαλακάσα θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην Ελλάδα και πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα εγκαταστήσουν σύστημα εισόδου και εξόδου ώστε αυτοί που δεν δικαιούνται άδεια παραμονής να αποχωρήσουν.

Ερωτηθείς εκ νέου για το πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ο υπουργός τόνισε πως έχουν ενημερωθεί προ εξαμήνου και πως υπάρχουν προγράμματα προσαρμογής. «Δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες απ’ ό, τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες», δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κανάκη, «όταν κάποιος παίρνει άσυλο είναι δική του ευθύνη να επιβιώσει. Το κράτος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ασφαλείς συνθήκες για αυτούς που ζητάνε άσυλο». Τόνισε πως όσοι βρίσκονται σε ιδιαίτερη ανάγκη πρέπει να παραμείνουν περισσότερο στις δομές και να τους δοθεί μια κατεύθυνση προς τα δικαιώματα που έχουν.