Το κατώφλι της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά το «ΡασπούτινGate» πρόκειται να περάσουν το προσεχές διάστημα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, ο επίσης εκδότης αρθρογράφος, συνεργάτης του, Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννα Παπαδάκου. Τη λίστα υπόπτων κατήρτισε η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πηγές της Νέας ∆ημοκρατίας, «η πλειοψηφία, θέλοντας να ρίξει πλήρες φως στην όλη διαδικασία, πρότεινε την κλήση ως υπόπτων των κ. Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα και Παπαδάκου», προσθέτοντας πως «θα υπάρξει επικοινωνία με τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για τον τρόπο που θα κληθούν οι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να διευρυνθεί το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆. Παπαγγελόπουλου και να ερευνηθούν μεταξύ άλλων οι καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος έβαλε στο «κάδρο» τα τρία επιπλέον πρόσωπα. «Είμαι εδώ για να καταθέσω ότι ο συνέταιρός μου, Αγγελος Μεταξάς, ο δικηγόρος μας, Σταύρος Παπασταύρου, και εγώ πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγό τον αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο, και μέλη της τον εκδότη της εφημερίδας “∆ημοκρατία”, Ιωάννη Φιλιππάκη, και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου. Η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά. Είπα ότι η εγκληματική οργάνωση του Παπαγγελόπουλου από τότε με στοχοποίησε για να μου φορτώσει τη λίστα Λαγκάρντ», είχε αναφέρει ο κ. Μιωνής στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε πως σε ανοιχτή αντιδικία που είχε με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τον αρθρογράφο Αλέξανδρο Τάρκα παρενέβη ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο κ. Μιωνής, μάλιστα, κατέθεσε συμφωνητικό με τις υπογραφές των κ. Φιλιππάκη και Τάρκα, το οποίο περιέγραφε έναν οδικό χάρτη (roadmap) του συμβιβασμού, με το οποίο ο εκδότης κ. Φιλιππάκης και ο κ. Τάρκας αναλαμβάνουν, και μάλιστα ενυπογράφως, να διευθετήσουν... επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις!

Οπως ανέφερε ο κ. Μιωνής, «για να μου αποδείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους, δεσμεύθηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές μου υποθέσεις. Ουσιαστικά, μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο, που ελέγχει τις υποθέσεις. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Σύμφωνα με όσα έχει καταλογίσει η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής και περιέχεται στην πρόταση της Νέας ∆ημοκρατίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του κ. Παπαγγελόπουλου, η οποία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής, «στη συνάντηση εκείνη ουσιαστικώς συζητήθηκαν ανοικτές ποινικές υποθέσεις του κ. Μιωνή και συνεργατών του με την ελληνική ∆ικαιοσύνη. Σε αυτήν τη συζήτηση ζητήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο να δώσει ο κ. Μιωνής χρηματικά ποσά ως έξοδα στον κ. Φιλιππάκη, αλλιώς δεν θα έκλειναν οι ποινικές υποθέσεις και θα συνεχίζονταν οι διώξεις εις βάρος του και των συνεργατών του. Εν συνεχεία, το ποσό αυτό προσδιορίστηκε από τον κ. Φιλιππάσκη στα 350.000 ευρώ και υπεγράφη και ιδιωτικό συμφωνητικό τον Μάρτιο του 2018, με το οποίο αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις που δεν εξαρτώνταν από τα μέρη, αλλά μόνο από την ανεξάρτητη ∆ικαιοσύνη. Μάλιστα, δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2018, έγινε νέα συνάντηση με τους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο για να διαπιστωθεί εάν υλοποιούνταν οι παράνομες συμφωνίες».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την αντίδραση των «πρωταγω νιστών». Από τη μία, ο ∆ημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόσο ο ίδιος όσο και οι δικηγόροι του, έχουν κάνει λόγο για εκδικητική δίωξη σε βάρος του, ενώ οι Γιάννης Φιλιππάκης και Γιάννα Παπαδάκου αντέδρασαν με δικές τους ανακοινώσεις.«Η σημερινή μεθόδευση της Ν.∆. και του ΚΙΝ.ΑΛ., με την κλήτευση μη πολιτικών προσώπων για εξέταση ως υπόπτων είναι ευθέως αντίθετη με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων. Γιατί ο ∆ημήτριος Παπαγγελόπουλος δεν είναι κατηγορούμενος, χαρακτηρίζεται απλά ως ύποπτος και η Ειδική Κοινοβουλευτική Προανακριτική Επιτροπή ερευνά μόνο αν είναι βάσιμες ή όχι οι αιτιάσεις των τριάντα βουλευτών της Ν.∆. Μόνο αν στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την κατάθεση πορίσματος από την ανωτέρω επιτροπή, αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, μόνο τότε μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά συμμετόχων, αν διαπιστώσει την ύπαρξη επαρκών ενδείξεων ενοχής. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι στόχο της Ν.∆. και του ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί πράξη εκφοβισμού δημοσιογράφων και εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού», αναφέρουν οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ημήτρης και Λυδία Τσοβόλα, σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά του, ο εκδότης και «φίλος» του ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου, Γιάννης Φιλιππάκης, τόνισε πως «η εκτέλεση της κοινοβουλευτικής και νομικής σκευωρίας (και παρωδίας...) συνεχίζεται, κατά τον προφανή σχεδιασμό της, με την αποφασισθείσα κλήση μου να παραστώ ως ύποπτος ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής», ενώ η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου επισήμανε πως «είναι λυπηρό ότι στις επιθέσεις σε βάρος μου συνηγορούν με παράνομες μεθόδους και αντισυνταγματικές πρακτικές και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Τσίπρας και βουλευτές κρατούν αποστάσεις από τον Παπαγγελόπουλο

Εικόνα αποστασιοποίησης από τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλου εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να υπερασπιστεί με ιδιαίτερα σθεναρό τρόπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης. Η αίσθηση αυτή ήταν διάχυτη στην αίθουσα της Βουλής όπου διεξαγόταν η ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να κρατήσουν πολύ χαμηλούς τόνους και να μην μπουν στη διαδικασία των ομιλιών. Πρώτος από όλους, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ελάχιστα αναφέρθηκε στη σχετική υπόθεση και περισσότερο αξιοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του προκειμένου να κάνει μια γενικότερη πολιτική παρέμβαση.Το ίδιο ισχύει και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, δεδομένου ότι αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις πολλές συζητήσεις και δείχνουν ότι θέλουν το ταχύτερο δυνατόν να απε μπλακούν από αυτήν τη δυσώδη υπόθεση.

Ούτως ή άλλως, εδώ και πολύ καιρό στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει ότι δεν τους συμφέρει καθόλου η ταύτιση με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ό,τι αυτός εκπροσωπεί. Με εξαίρεση κάποιους ελάχιστους βουλευτές, η πλειονότητα των ΣΥΡΙΖΑίων είναι αντίθετοι με το ύφος και το στυλ του πρώην αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης και πολύ περισσότερο με υπονοούμενα που αφήνει σε κάθε ομιλία του, που περισσότερο παραπέμπουν σε πρόσωπο του υποκόσμου παρά σε πρώην δικαστικό λειτουργό. Επιπροσθέτως, η ιστορία αυτή είναι μια καλή αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια και οι διαφωνίες που είχαν μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ανοίγματα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσωπα από τον δεξιό χώρο και στις προνομιακές σχέσεις που κάποιοι στην Κουμουνδούρου είχαν αναπτύξει με συγκεκριμένο «σύστημα». Οπότε πιέζουν ακόμα περισσότερο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει όλες τις δυνατές αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο και με τον τρόπο αυτόν να μη χρεώνεται το κόμμα όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ουκ ολίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τους «σκελετούς» που μπορεί να κρύβει η περίπτωση του κ. Παπαγγελόπουλου και οι οποίοι λένε ότι μπορεί να πλήξουν ακόμα περισσότερο το ηθικό κεφάλαιο που έχει απομείνει στο κόμμα.