Ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση από την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η παρέμβαση συνιστά μια σαφή υποστήριξη των ελληνικών θέσεων ότι από τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης δεν προκύπτει έννομο αποτέλεσμα, αλλά και πως τα ελληνικά νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

«Ήταν μία παρέμβαση ασυνήθιστη, δεν έχει καμία λογική ίσων αποστάσεων. Είναι μία σαφής καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η τελευταία παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδεικνύει «την απομόνωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα ανησυχεί για το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. «Δεν ανησυχούμε για τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Αυτό είναι το στοιχείο που διαπνέει την πολιτική μας. Μετά το περιστατικό στον Έβρο είμαστε σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών. Είμαστε σε επιφυλακή και θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (…) Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Εφόσον έχουμε έναν γείτονα που προχωρά σε προκλητικές ενέργειες, θα είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ποτέ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολους μήνες καθώς καλούμαστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και στο άνοιγμα της οικονομίας. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο δράσης στα νησιά, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τυχόν κρούσματα που θα εμφανιστούν.