Οι δύο γυναίκες συνομίλησαν για λίγο μπροστά στις κάμερες και υπογράμμισαν «πόσο σημαντικό είναι, σε τόσους δύσκολους καιρούς, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μια γυναίκα αρχηγός κόμματος να απευθύνεται σε γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το θεωρώ έναν πολύ έντονο συμβολισμό. Συμβολισμό κυρία Πρόεδρε γιατί και οι δύο ξέρουμε πόσο δύσκολο ήταν και είναι να σπάσει στην Ελλάδα μια γυναίκα τη γυάλινη οροφή. Αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συμβάλουμε και εμείς από την μεριά μας με τη διαφορετικότητά μας με τη δική μας ματιά, με τη δική μας ενσυναίσθηση γιατί έχουμε πολύ σοβαρά θέματα και με τον κοροναϊό και με την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «δεν αντέχουμε δεύτερο lockdown, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πληρώσουν οι πιο αδύναμοι αυτήν την κρίση, έχουμε εθνικά ζητήματα που χρειάζονται ομοψυχία και πιστεύω ότι σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά, η κάθε μια από την δική της πλευρά και την δική της θέση, αλλά όποτε μπορούμε και σε συνεργασία. Είμαι σίγουρη ότι θα έχουμε άψογη συνεργασία».

Η ΠτΔ σημείωσε ότι χαίρεται για την συνάντηση αυτή και συμφώνησε με την κ. Γεννηματά λέγοντας πως : «πράγματι περάσαμε όλοι πολύ δύσκολα αλλά τα καταφέραμε αρκετά καλά προς το παρόν και ως χώρα και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Συμβάλατε κι εσείς από την μεριά σας ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στους κινδύνους της πανδημίας και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τώρα βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης που έπληξε εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ευρώπη επέδειξε αρκετά ισχυρά αντανακλαστικά κι έτσι με αυτήν την σημαντική ενίσχυση οικονομική, υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις δυσμενείς συνέπειες αυτής της κατάστασης, στο οικονομικό επίπεδο τουλάχιστον».

Σχετικά με την οικονομία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε πως «υπάρχει δυνατότητα να ξαναδούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μας μοντέλο, να ξαναδούμε τη σχέση μας με το περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις που διαγράφονται από την ψηφιακή επανάσταση στην καθημερινότητα όλων μας. Νομίζω ότι έχουμε τις δυνατότητες σαν χώρα, έχουμε τη γνώση και έχουμε και μια νέα γενιά που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αναγέννηση της Ελλάδας».


Η ΠτΔ αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας λέγοντας πως «βλέπουμε να αναδύονται ξανά προκαταλήψεις, ρατσισμός με παρενέργειες τραγικές και φυσικά εκρήξεις εθνικισμού, ακόμη και στη γειτονιά μας. Επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, που δημιουργούν και συντηρούν ένα κλίμα έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτους κινδύνους. Απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική η χώρα μας έχει να αντιτάξει αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και έναν διαρκή σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό, καθώς και μια ενιαία εθνική γραμμή. Πιστεύω ότι με ψυχραιμία και ενότητα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτούς τους κινδύνους και να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον».

Επ’ αυτού η Φώφη Γεννηματά τόνισε την θέση της για διεξαγωγή συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα.« Στενοχωριέμαι γιατί κάποιοι λένε ότι αυτή η συζήτηση γύρω από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι για το θεαθήναι. Τολμώ να πω ότι αυτοί που τα λένε αυτά, απλά δεν θέλουν να δεσμευτούν γύρω από μια εθνική γραμμή και τις εθνικές κόκκινες γραμμές. Και το να αναζητά κανείς ευελιξία στα εθνικά ζητήματα σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Έχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε και αξίζει ο ελληνικός λαός. Ελπίζω λοιπόν ότι θα ωριμάσει σιγά σιγά όλη αυτή η συζήτηση κι ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε. Και σίγουρα αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά» είπε χαρακτηριστικά.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου άκουσε την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και σχολίασε πως «ο διάλογος γίνεται με πολλούς τρόπους και φυσικά υπάρχουν όλα τα εργαλεία, συνταγματικά και πολιτικά, για να εξαντληθούν τα περιθώρια εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο». «Εύχομαι με τον διάλογο να μπορέσουμε να το χειριστούμε» κατέληξε η ΠτΔ.