«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω». Το μήνυμα αυτό, που έστειλε τις προάλλες με συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν είχε μόνο συμβολικό περιεχόμενο, αλλά και πρακτικό, καθώς η «οχύρωση» του Αιγαίου, μετά τη θωράκιση του Εβρου, προχωρά με γοργά βήματα. «Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά είναι, αφενός, να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και, από την άλλη πλευρά, να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το πλέον μεγάλο λάθος του Ερντογάν θα ήταν η υποτίμηση της ισχύος των ελληνικών Οπλων», τονίζουν στα «Π» στρατιωτικές πηγές και συμπληρώνουν: «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, δεν σταματά να το δηλώνει: Οποιαδήποτε κίνηση αγγίξει την πατρίδα μας θα έχει βαρύτατο κόστος για τους εμπνευστές της. Η υλοποίηση των απειλών για διενέργεια παράνομων ερευνών νοτίως του τόξου ΡόδουΚαρπάθουΚάσουΚρήτης θα αποτελέσει μια τέτοια λάθος κίνησηπρόκληση. ∆ιότι η Ελλάδα τότε δεν θα μείνει απλός παρατηρητής, αλλά, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα δείξει τα δόντια της». Το επιχειρησιακό σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού για το ΝΑ Αιγαίο είναι έτοιμο και περιλαμβάνει πολλά σκέλη και υποπεριπτώσεις, ανάλογα με το σε ποια θαλάσσια περιοχή θα εμφανιστεί τουρκικό σκάφος για να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες, ποια θα είναι η συνοδεία του (αν θα το ακολουθούν, δηλαδή, τουρκικά πολεμικά πλοία) και άλλες παραμέτρους. Σε κάθε περίπτωση, ένα πλωτό «τείχος» έχει στηθεί στα ανατολικά και νότια σύνορα της χώρας, για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο, ενώ, ανάλογα με την εξέλιξη, σε πλήρη ετοιμότητα θα βρίσκονται και τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Το «τείχος» αποτελούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που ήδη σταθμεύουν σε ακριτικά νησιά ή πλέουν κατά μήκος της θαλάσσιας συνοριογραμμής, στο πλαίσιο της επιτήρησης για το Μεταναστευτικό.

Κομβικός, βέβαια, είναι ο ρόλος της Κρήτης και μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο νησί και ειδικά στη Σούδα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, οι οποίοι συνοδεύονταν από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, και ΓΕΝ, αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», εκτός από τις επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις μικρής κλίμακας, που συνεχίζει να διεξάγει το Πολεμικό Ναυτικό, θα εκτελεστεί και αριθμός τεχνικών αντικειμένων και ασκήσεων μικρής κλίμακας σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη συμβολική αξία. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και το Καστελλόριζο ικανό αριθμό μονάδων όλων των τύπων, στο πλαίσιο της αποτρεπτικής ισχύος και της δυνατότητας άμεσης και καίριας αντίδρασης, εάν απαιτηθεί. Η προσοχή και ο σχεδιασμός των Ενόπλων ∆υνάμεων στρέφονται κυρίως στην περιοχή αυτή, καθώς στον Εβρο δεν εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξει επανάληψη της απόπειρας «εισβολής» του Μαρτίου, ιδιαίτερα με την παρουσία ισχυρών δυνάμεων από ελληνικής πλευράς.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος ∆ιακόπουλος, προέβη στην εκτίμηση προ ημερών μιλώντας στο Φόρουμ των ∆ελφών πως η υπόθεση του Εβρου έχει τελειώσει, γιατί, όπως είπε, δεν νομίζει να ξαναγίνει μια οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, ένας νέος υβριδικός πόλεμος στον Εβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Θα ξαναδούμε, είπε, έντονη προσφυγική ροή, αλλά επανάληψη του ίδιου σεναρίου δεν θα έχουμε.
Στις ΗΠΑ θα μεταβεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα F35, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός κ. Φλώρος, δηλώνει ότι όποια κίνηση αγγίξει την πατρίδα μας θα έχει βαρύτατο κόστος.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Αμυνας προετοιμάζεται μεθοδικά η επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ου άσινγκτον, που προγραμματίζεται για τα τέλη Ιουλίου. Ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Εσπερ, και θα μπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρά στο τραπέζι η συμμετοχή της χώρας μας σε έναν βαθμό στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F35. Η Τουρκία έχει αποπεμφθεί από το πρόγραμμα για τη βιομηχανική παραγωγή των F35 λόγω απόκτησης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S400. Με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάμεων, οι συζητήσεις αναμένεται να επεκταθούν και στην απόκτηση οπλικών συστημάτων που είτε είναι σε χρήση είτε δεν είναι πλέον σε χρήση από τις αμερικανικές Ενοπλες ∆υνάμεις, τα οποία όμως διαθέτουν σε τρίτες χώρες. Στο τραπέζι ενδέχεται, μάλιστα, να πέσει από την αμερικανική πλευρά και η απόκτηση από τη χώρα μας μεγάλου τύπου πολεμικών πλοίων (π.χ. αντιτορπιλικά). Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση για την απόκτηση F35 έγινε στο ανώτατο επίπεδο, κατά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Ιανουάριο, και, όπως ειπώθηκε τότε, αυτό θα μπορούσε να γίνει το 2024, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F16.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιουνίου