«Ο πρωθυπουργός σήμερα δημιουργεί ευθεία, άμεση βαθειά σχέση με το Ισραήλ γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τις εξελίξεις στην περιοχή μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο βουλευτής της ΝΔ- διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο διαμορφώνονται δύο τάσεις, από τη μια είναι η τάση της ταραχής και της παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου την οποία εκπροσωπεί η Τουρκία με τις παλινωδίες στη Συρία, την άλλη στη Λιβύη όπου στην ουσία επιχειρεί να στήσει ένα οθωμανικό προτεκτοράτο, κοινώς να έχει βάσεις για να μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη ανά πάσα στιγμή». 

«Και από την άλλη η δεύτερη τάση είναι η τάση της ισχύος του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας την οποία εκπροσωπούνε όλες οι άλλες χώρες προεξαρχούσης της Ελλάδος. Άρα αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και τον έχει πετύχει μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «είναι ο πρώτος ηγέτης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την κρίση της πανδημίας αλλά είναι και το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά από τη δύσκολη αυτή περίοδο στο εξωτερικό άρα δίνει ένα πολύ θετικό συμβολικό μήνυμα στο Ισραήλ ότι ενδιαφέρεται η κυβέρνηση να εμβαθύνει τη μεταξύ μας στρατηγική σχέση».

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας –Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται δηλαδή δεν επιβαρύνονται ή βελτιώνονται από τις σχέσεις μας πχ με την Τουρκία. Είναι αυτοτελείς σχέσεις στις οποίες η κυβέρνηση επενδύει και πολύ σωστά κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Δεν είναι μόνο η εξωτερική πολιτική και τα ενεργειακά, είναι η άμυνα, είναι η οικονομία, είναι οι συνεργασίες στους τομείς του τουρισμού», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτές τις δύο ημέρες η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ αναμένετε να συγκεκριμενοποιηθεί και να λάβει πρακτική μορφή».

«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη επίσκεψη όπου θα ανοίξει η βεντάλια πάρα πολλών θεμάτων», τόνισε επιπρόσθετα.

«Η Τουρκία αυτοαποκλείεται, μια χώρα η οποία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και την καλή γειτονία είναι αδύνατον να συμμετάσχει σε σχήματα ειρηνικής συνεργασίας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν όμως η εκτίμησή μου είναι ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα επιχειρήσει να ‘’μαρκάρει’’ το θαλάσσιο χώρο στο Λιβυκό πέλαγος και στο Καρπάθιο, το χώρο που στην ουσία έχει καθορίσει με το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τον Σαρατζ», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι χρειάζεται ανασχηματισμό η κυβέρνηση, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός έχει το αποκλειστικό προνόμιο του ανασχηματισμού και είναι κρίμα να του το στερήσει οποιοσδήποτε άλλος. Εμπιστευόμαστε όλοι οι βουλευτές τον πρωθυπουργό ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά την κυβέρνησή του και τα καθήκοντα που έχει αναθέσει στον κάθε υπουργό επομένως είναι και ο μόνος αρμόδιος να το κρίνει. Κοντός ψαλμός, αλληλούια. Αν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει θα το δείτε».