Η συντεταγμένη και άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στον Εβρο, που ανέτρεψε τα σχέδια του Ερντογάν να κατακλύσει την Ελλάδα με παράνομους μετανάστες, τον αναγκάζει να αλλάξει τακτική και να επιλέξει για τη συνέχιση της επιθετικής αυτής πολιτικής άλλο πεδίο προώθησης των μεταναστών. Και αυτό είναι και πάλι το Αιγαίο. Συγχρόνως, όπως παρατηρούν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, ο Τούρκος πρόεδρος θα συνδυάσει την επιχείρηση αθρόων προωθήσεων προς τη χώρα μας ως απειλή και προς την Ευρώπη και με την αύξηση των παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο, προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς την Ελλάδα, με επιδίωξη να τη σύρει σε διάλογο υπό τους δικούς του όρους.
Η μεταφορά της έντασης στον θαλάσσιο χώρο από τον Τούρκο πρόεδρο, ο εκβιασμός της Ε.Ε., οι ενεργειακές έρευνες και η ετοιμότητα της Αθήνας
Η συνέχεια των κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση στον Εβρο και που, όπως είναι φυσικό, φέρνει τεράστια εμπόδια στα σχέδια του Ερντογάν, συνοψίζεται στα εξής: (α) έχει ενισχύσει τη δύναμη στα εκεί σύνορα με την αποστολή επιπλέον δύο διμοιριών των ΜΑΤ, (β) έχει στείλει ακόμα 400 αστυνομικούς και (γ) έχει αναστείλει τις μεταθέσεις των ΕΠ.ΟΠ. Η εκτίμηση είναι ότι, πλέον, μετά τη σθεναρή ελληνική στάση στον Εβρο, οι Τούρκοι θα μεταβάλουν τακτική και η πίεση προς την Ελλάδα θα μεταφερθεί, όπως προαναφέρθηκε, στον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο. Ηδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) της Τουρκίας έχουν δημοσιευθεί οι αιτήσεις της κρατικής εταιρείας ΤPAO για την πραγματοποίηση ενεργειακών ερευνών στις περιοχές που εφάπτονται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ

Οι ελληνικές αρμόδιες Αρχές εκτιμούν ότι ειδικώς η πρόκληση στον θαλάσσιο χώρο θα εξελιχθεί σε δύο μέτωπα. Αφενός, οι απόπειρες γεωτρήσεων στην ελληνική ΑΟΖ και, αφετέρου, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, καθώς οι κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του θέρους ευνοούν τις διά θαλάσσης μετακινήσεις από τους διακινητές.

Επιβεβαίωση της αλλαγής στην τουρκική τακτική είναι το γεγονός ότι κατά τον μήνα Μάιο «εστάλησαν» διά θαλάσσης 230 παράνομοι μετανάστες στη Λέσβο! Η αποβίβαση των μεταναστών αυτών από τους διακινητές έγινε στη βορειοανατολική πλευρά του ελληνικού νησιού και οι μετανάστες τέθηκαν σε καραντίνα. Είναι, δε, αξιοσημείωτο το εξής γεγονός, που προϊδεάζει για την κλιμάκωση της προώθησης μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία διά θαλάσσης. Από την ημέρα που άρχισε και στη χώρα μας η πανδημία, δεν είχε σημειωθεί καμία προώθηση μεταναστών σε ελληνικά νησιά. Και αιφνιδίως μέσα στον Μάιο εμφανίζονται βάρκες στη Λέσβο, μεταφέροντας 230 μετανάστες.

«Ασκήσεις προπαρασκευής» από την πλευρά της Τουρκίας για μια νέα μαζική επιχείρηση προώθησης μεταναστών από τη θάλασσα θα μπορούσε να θεωρηθεί ο εντοπισμός στα μέσα Απριλίου από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τουλάχιστον έξι φορτηγών πλοίων υπό τουρκική σημαία που επιχειρούσαν, βολιδοσκοπικά, να προωθήσουν σε ελληνικά νησιά παράνομους μετανάστες. Κατά την εκτίμηση των ελληνικών Αρχών και μετά το αδιάβατο που έχει διαμορφώσει η χώρα μας στον Εβρο, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ορισμένα από τα φορτηγά πλοία που είχαν εντοπιστεί να επιχειρούν, τις επόμενες εβδομάδες, να προωθήσουν μετανάστες σε κάποιο ελληνικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι η επανέναρξη από την Αγκυρα της «εργαλειοποίησης» του Μεταναστευτικού έχει κυρίως ως στόχο εκτός, δηλαδή, από την άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα να εκβιάσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση για να της χορηγήσει ακόμα περισσότερα κονδύλια και γι’ αυτό, άλλωστε, είχε ανακοινωθεί από την Τουρκία στο πλαίσιο του εκβιασμού αυτού ότι δεν θα απέτρεπε πλέον την είσοδο παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη. Οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, περνούν κυρίως από την Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ενέργειες Ερντογάν αποτελούν και μια προσπάθεια απάντησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει απειλήσει την Τουρκία με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που εξακολουθήσει τις παράνομες ενεργειακές έρευνες σε περιοχές που εφάπτονται είτε των χωρικών υδάτων είτε της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου. Η ευρωπαϊκή αυτή τακτική έναντι της Τουρκίας προφανώς διαμορφώνεται και από μια διαφοροποίηση της στάσης του Bερολίνου έναντι της Άγκυρας. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το γερμανικό think tank Bertelsmann Stiſt ung σε μελέτη του έχει κατατάξει την Τουρκία μεταξύ των χωρών με αυταρχικά καθεστώτα, με χαρακτηριστικά εθνικισμού και ισλαμισμού, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεών της με τις άλλες χώρες.