Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, η ΟΝΝΕΔ επισκέφτηκε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας, το οποίο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και χωρίς λίστες αναμονής τόσο για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά αλλά και το αλκόολ, το τζόγο και το διαδίκτυο.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησής τους που αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα πρόβλημα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Χρήστο Λιάπη και το Διευθυντή Βασίλη Γκιτάκο συνάντησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης παρουσία μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και συζήτησαν για τη δράση του Οργανισμού, τον τρόπο επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, το νομοθετικό πλαίσιο, ενώ συμφώνησαν σε μια συνεργασία για κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Το 2019 το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 14.556 θέσεις θεραπείας σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις οικογένειές τους στον δρόμο, στις μονάδες του στην κοινωνία και στις φυλακές. Οι λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», από το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, για τις οποίες το ΚΕΘΕΑ προσέφερε 1.689 θέσεις θεραπείας το 2019, προσδίδουν στο πρόβλημα της εξάρτησης νέες όψεις, διευρύνοντας τον αριθμό, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες όσων έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Το ΚΕΘΕΑ μπόρεσε σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει τη θεραπευτική συνέχεια για τα μέλη του και να διατηρήσει ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια για νέους εξυπηρετούμενους, ενώ απέφυγε πλήρως την εκδήλωση κρουσμάτων στις δομές του, με σημαντικές τροποποιήσεις στην καθημερινή του λειτουργία και εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων στη θέση της πρόσωπο με πρόσωπο επαφής.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας στην ΟΝΝΕΔ είναι, αφορμώμενοι από τέτοιες ημέρες, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και να παλεύουμε να βρούμε λύσεις. Στον αγώνα κατά των ναρκωτικών κανένας χρήστης και καμία οικογένεια δεν πρέπει να νιώθουν μόνοι. Και το ΚΕΘΕΑ έχει καταφέρει μέσα από το έργο του να δώσει μια νέα ευκαιρία ζωής στους ανθρώπους αυτούς».

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΟΝΝΕΔ λέγοντας: «Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά μια ευαισθητοποιημένη νεολαία που έχει αποδείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο μέσα από τις δράσεις της».