Από τα έργα στο Ελληνικό μέχρι την επένδυση στην Κέρκυρα και από το μετρό στον Κορυδαλλό μέχρι το γεφύρι της Πλάκας στον Αραχθο: Αυτοί είναι οι βασικοί σταθμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη στον άτυπο, αλλά με ισχυρούς συμβολισμούς εορτασμό της πρώτης «επετείου» από την επικράτηση της Νέας ∆ημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Οι συμβολισμοί είναι πολλοί και συνάδουν με τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο του πρώτου έτους στην εξουσία: Πρώτο και κυριότερο, οι επενδύσεις. Ο ίδιος εξάλλου εξελέγη με βασικό σύνθημα την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδυτών στην Ελλάδα και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε χθες, με την παρουσία του στα εγκαίνια της έναρξης του έργου ανάπλασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου του Ελληνικού, μια είδηση που μεταδόθηκε σε μεγάλα, διεθνή ΜΜΕ.

Το ίδιο μήνυμα θα στείλει και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, με την παρουσία του στην Κέρκυρα, στην τουριστική επένδυση που ξεκινά στην Κασσιόπη. Την περασμένη Τετάρτη, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ενέκρινε τη μελέτη ανάπτυξης του παραθεριστικού τουριστικού χωριού στην περιοχή αυτή της βόρειας Κέρκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο της Κασσιόπης ήταν η πρώτη άμεση διεθνής επένδυση σε δημόσια γη που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕ∆ από τη σύστασή του και ξεκινά να υλοποιείται σήμερα, επτά χρόνια αργότερα. Θα δημιουργηθεί ένα πεντάστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένα συγκρότημα επαύλεων και διαμερισμάτων, ένα κέντρο αναζωογόνησης και μία μαρίνα.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να γίνει μόνο ένα μικρό βίντεο για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης, που θα ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη. Τη Δευτέρα, μία ημέρα νωρίτερα εγκαινίασε τους τρεις νέους σταθμούς του μετρό, που ανοίγουν τις πύλες τους για το επιβατικό κοινό. Πρόκειται για τις στάσεις σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό και Νίκαια, στην επέκταση της γραμμής 3 του μετρό προς τον Πειραιά.

Συμβολικής σημασίας για την παράδοση και την κληρονομιά του τόπου είναι και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη τις προσεχείς ημέρες στην Ήπειρο, με αφορμή την ολοκλήρωση των δύσκολων και σύνθετων εργασιών αναστήλωσης του μεγαλύτερου μονότοξου γεφυριού των Βαλκανίων. Το γεφύρι της Πλάκας στον Αραχθο ποταμό, που χτίστηκε το 1866, είχε καταρρεύσει πριν από περίπου μία πενταετία ύστερα από έντονη βροχόπτωση. Κι αν η επίσκεψη αυτή συμβολίζει το βλέμμα που στρέφεται με σεβασμό στο παρελθόν, η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση, πιθανότατα την Παρασκευή, για το πρώτο ταχύπλοο σκάφος από τα δέκα συνολικά που δωρίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Λιμενικό γίνεται με το βλέμμα σαφώς στραμμένο προς το μέλλον. Το γόνιμο έδαφος για επενδύσεις, η πρόοδος σε μεγάλα έργα, όπως αυτό του μετρό, η αύξηση των μεγάλων δωρεών από ιδιώτες προς το ∆ημόσιο, όλα αυτά θα καταγραφούν στα πρώτα «γενέθλια» μέσα από τις εκδηλώσεις όπου θα παραστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Όσο για τον απολογισμό; «Σπάνια έχουν γίνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές. Τις αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με επιτυχία. Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έναν σύντομο θεσμικό απολογισμό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προ ημερών. Στο Μέγαρο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα σε τρεις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε διαδοχικά η κυβέρνηση: Στο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τον περασμένο χειμώνα στο Ανατολικό Αιγαίο, στην απόπειρα «εισβολής» από τα χερσαία σύνορα τον Μάρτιο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που «εργαλειοποίησε» η Τουρκία και, βέβαια, στην πανδημία με τον κοροναϊό.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Οκτώβριο να είναι ο χρονικός ορίζοντας παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Ιουλίου