Τόσος είναι ακριβώς ο χρόνος που χρειάστηκε, ώστε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να θέσει στέρεες βάσεις για την εμπροσθοβαρή φυγή της χώρας μας. Φυγή από τη μιζέρια, την ανυποληψία, την λογική του «κυνηγημένου». Από συμπεριφορές, δηλαδή, και στερεότυπα που συνδέονταν με συγκεκριμένους τομείς πολιτικής και αρνητικά συναισθήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτή είναι, σήμερα, η μεγαλύτερη επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με γρήγορα αντανακλαστικά και στοχευμένες παρεμβάσεις, να καλλιεργήσει τον σπόρο της ελπίδας στην «καμένη γη» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, να επαναθεμελιώσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, να συγκρουστεί και τελικά να αλλάξει κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Ένα χρόνο μετά, οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς σε μια χώρα που πρωταγωνίστησε πανευρωπαϊκά στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πανδημίας του 21ου αιώνα και βγήκε νικητής. Σήμερα, για τη γρήγορη αντίδραση, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, επευφημείται από μέσα ενημέρωσης και οργανισμούς σε όλον τον πλανήτη. Και έχει θέσει το παράδειγμα για το πως πρέπει ένα κράτος να θωρακίζει αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία. Και, πλέον, όλοι αισθανόμαστε σίγουροι πως το δίχτυ κοινωνικής προστασίας όχι μόνο τρύπιο δεν είναι, αλλά μπορεί να μας ανακουφίσει στις δύσκολες στιγμές.

Ένα χρόνο μετά, η εθνική αυτοπεποίθηση αποκαταστάθηκε πλήρως, με τον ελληνικό λαό να έχει γίνει μάρτυρας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενορχηστρωμένης από την Τουρκία απειλής στα χερσαία σύνορα μας. Εκεί που το Μεταναστευτικό έγινε εργαλείο, η χώρα μας προέταξε νηφαλιότητα και υψηλή διπλωματία για να αποφύγει τα χειρότερα. Η Κυβέρνηση μας απέδειξε πως όχι μόνο έχουμε σύνορα, αλλά και την αποφασιστικότητα να τα φυλάξουμε. Και γέμισε, έτσι, ξανά με αισιοδοξία όλους εμάς που βλέπουμε την Ελλάδα να απαιτεί και να μην επαιτεί από την Ευρώπη.

Ένα χρόνο μετά, οι Έλληνες βλέπουν και νιώθουν τη στήριξη του κράτους στο συρρικνούμενο από την πανδημία εισόδημα τους. Βλέπουν μια Κυβέρνηση που δεν μένει στα λόγια, αλλά παρεμβαίνει στην πραγματική οικονομία. Ανοίγει την τουριστική αγορά με σταθερά βήματα. Προχωρά σε δομικές μεταρρυθμίσεις και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Μειώνει φόρους και κοινωνικές ανισότητες. Βελτιώνει την καθημερινότητα μας, μεταμορφώνοντας εκτάσεις που παρέμεναν για χρόνια εγκαταλελειμένες στο Σχιστό σε στιβαρό πόλο αθλητισμού, επεκτείνοντας και εκσυχρονίζοντας τα αστικά μέσα συγκοινωνίας, με την έλευση του μετρό στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό και την Αγία Βαρβάρα, αλλά και εξαλείφοντας παθογένειες χρόνων, όπως οι άσκοπες πορείες λίγων που κρατούν ομήρους ολόκληρες περιοχές.

Ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση συνεχίζει με το ίδιο όραμα και μεράκι. Επενδύει στο χρόνο, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αποτυπώσει ανάγλυφα τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών της και να σβήσει μία και καλή τα ψέματα και τον λαϊκισμό. Γιατί τα ουσιαστικά της έργα απέχουν πολύ από τα “κούφια” λόγια των προηγούμενων.


* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά