«Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία είναι ντροπή, καθώς το μνημείο είναι διεθνούς ακτινοβολίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε πως «ο Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί ως πατερούλης του Ισλάμ και στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν φοβάται κανέναν».

Ανέφερε ακόμη πως «ο Δυτικός κόσμος καταλαβαίνει τις τουρκικές παραβάσεις στο Αιγαίο, την ανατολική μεσόγειο αλλά η Τουρκία έχει γίνει ανάχωμα, είναι το μαξιλάρι ανάμεσα στις οπισθοδρομικές χώρες και τον δυτικό κόσμο».

Κάλεσε ακόμη τους εταίρους να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα «θα χτυπήσει και την δική τους πόρτα» ενώ επισήμανε πως «το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα».

Σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά τόνισε πως «προσβάλουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς και δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει στο
στόχαστρο του τους αρμούς της εξουσίας».

Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου εκτίμησε πώς ο Αλέξης Τσίπρας τα γνώριζε όλα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τάσου Χατζηβασιλείου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Πρόκειται για μια απόφαση η οποία είναι απολύτως προσβλητική και σαφώς θλιβερή όχι μόνο για εμας που είμαστε χριστιανοί Ορθόδοξοι, για όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αγιά Σοφιά είναι ένα οικουμενικό μνημείο, ένα σύμβολο διαθρησκευτικού διαλόγου το οποίο ο Ερντογάν δυστυχώς εργαλειοποιεί καθαρά για μικροκομματικό όφελος. Προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη και στο Δυτικό κόσμο ότι δεν φοβάται κανέναν, ότι δεν έχει ηθικές αναστολές και φραγμούς, στην πολιτική του. Δεύτερον, το κάνει γιατί θέλει να προσβάλει τον Κεμάλ Ατατούρκ. Στην ουσία ο Ερντογάν με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει μια σημαντική νίκη εναντίον του Ατατούρκ που είναι στην ουσία και ο ιστορικός του αντίπαλος. Με αυτόν αναμετράται ο Ερντογάν τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτόν θέλει να εκθρονίσει από την τουρκική εθνική συνείδηση και να βάλει τον εαυτό του στη θέση του Ατατούρκ. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι θέλει να μειώσει την επιρροή των Κεμαλιστών που στην Κωνσταντινούπολη κερδίσαν το δήμο μέσω του Ιμάμογλου».

«Άρα ο Ερντογάν το κάνει αυτό με απώτερο στόχο να διεκδικήσει για τον ίδιο έναν ρόλο πατερούλη για το σουνιτικό Ισλάμ και για την Κωνσταντινούπολη να εξελιχθεί σε μια σουνιτική Μέκκα. Μαύρες ώρες περιμένουν τους Τούρκους πολίτες από ότι φαίνεται οι οποίοι θα υποστούν ακόμα πιο συντηρητικές θρησκευτικά και ισλαμιστικά πολιτικές που σημαίνει περιστολή των ατομικών ελευθεριών έτι περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Δυτικός κόσμος σίγουρα καταλαβαίνει τι έχει κάνει ο Ερντογάν και τι κάνει, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, σίγουρα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ότι απειλεί την Ελλάδα για παράδειγμα με γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης και τι σημαίνει παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο. Όμως όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία λειτουργούσε στο Δυτικό κόσμο ως το ανάχωμα, αυτό που λέμε στις διεθνείς σχέσεις για το Ισλάμ, του κόσμου της ειρήνης και του κόσμου του πολέμου. Ήταν δηλαδή το μαξιλάρι ανάμεσα στις οπισθοδρομικές χώρες και τον Δυτικό κόσμο. Αξιοποίησε τη δυνατότητά της αυτή η Τουρκία τις προηγούμενες δεκαετίες και σαφώς κέρδισε το ρόλο της, σήμερα όμως δεν έχει η Ευρώπη άλλοθι άγνοιας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι ο Ερτνογάν θα συνεχίσει και σε άλλες πολιτικές πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι το πρόβλημα αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Τώρα οι Ευρωπαίοι είναι η ώρα να αντιληφθούν ότι το παιχνίδι αρχίζει και γίνεται πολύ δύσκολο και εν πολλοίς επικίνδυνο», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Βλέπετε ότι έρχονται καταδίκες από παντού. Ο Πάπας καταδίκασε την απόφαση αυτή. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Ερντογάν είναι ότι ο ψυχολογικό χάσμα που προκαλεί ο ίδιος ανάμεσα στην Τουρκία και στον Δυτικό κόσμο είναι πολύ μεγαλύτερο από το πολιτικό χάσμα, και το ψυχολογικό χάσμα γεφυρώνεται πολύ πιο δύσκολα από ότι το πολιτικό. Οι Ευρωπαίοι, οι χριστιανοί, ο πολιτισμένος κόσμος έχει σοκαριστεί από την απόφαση αυτή και δεν ειμαι βέβαιος ότι ο Ερντογάν το έχει αντιληφτεί. Αργά ή γρήγορα θα καταβάλει σίγουρα τίμημα για την απόφαση του αυτή», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Το θέμα με την Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι ζήτημα παγκοσμίου επιπέδου, είναι ζήτημα διεθνές. Είναι ζήτημα σεβασμού στον πολιτισμό, είναι ζήτημα σεβασμού στις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία, η οποία δεν είναι ιδιοκτήτρια της Αγίας Σοφίας είναι θεματοφύλακας, είναι διαχειρίστρια ενός παγκόσμιου οικουμενικού μνημείου. Άρα ορθώς η κυβέρνηση αναδεικνύει τη διεθνή διάσταση του ζητήματος», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τον κ. Παππά, τόνισε: «Οι αποκαλύψεις αυτές είναι σοκαριστικές και προσβάλουν ευθέως τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Είναι λυπηρό να ακούμε όρους όπως ''μαγαζια'', ''παραμάγαζα'', ''Λευκός οίκος'' και άλλα τέτοια που δηλώνουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σίγουρα είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα της την άλωση των αρμών της εξουσίας».

«Αυτό δυστυχώς επιβεβαιώνεται μέρα με την ημέρα, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες είδαμε το θρίλερ με τον κ.Παππά. Ο κ.Παππάς στη Βενεζουέλα, ο κ. Παππάς και στην Κύπρο πάντοτε βέβαια παρέα με τον κ. Αρτεμίου. Δεν μας έχουν δώσει απαντήσεις, δεν μας έχουν δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο γίναν όλα αυτά. Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις και μάλιστα θυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε τον κ. Παππά δεξί του χέρι. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν στον κάτω όροφο του γραφείου του στο Μέγαρο Μαξίμου», επισήμανε.