Στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και στη σημασία της ως κρίσιμο εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συνεργασίας, αναφέρθηκαν οι ομιλητές του διαδικτυακού διαλόγου με τίτλο “The Geopolitical Role of Greece as a Pillar of Stability and Cooperation: Serving as a Deterrent Force in the Eastern Mediterranean” που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Τον κύκλο των τοποθετήσεων ξεκίνησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία και τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματά μας, όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Παναγιωτόπουλος στάθηκε ακόμη στην εσωτερική υποβάθμιση της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας εξαιτίας του αντιπαραγωγικού ρόλου της Άγκυρας αλλά και στις συμφωνίες που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία και τις παρεμβάσεις της σε Συρία και Λιβύη που ανοίγουν την πόρτα στους ακραίους ισλαμιστές. Τόνισε δε, ότι «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται κοινές απόψεις, αρχές και οπτική για τα περιφερειακά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή» και αξιολόγησε ως κυριότερα σημεία της διμερούς συνεργασίας τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ και την ανανέωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), για την οποία έκανε λόγο για δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής της.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματά μας με βάση τις διεθνείς συμφωνίες και το Διεθνές Δίκαιο»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμη να παρέμβει για τα κράτη – μέλη της πάνω σε θέματα που αφορούν την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε, κατά την τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών σε κάθε περιφερειακή ζώνη που αποτελεί μέρος ή εφάπτεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σχοινάς στάθηκε στο ζήτημα της Τουρκίας επισημαίνοντας τον προκλητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της στη διατήρηση της διεθνούς νομιμότητας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις παραβιάσεων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κρατών – μελών της Ε.Ε. αλλά και στην εργαλειοποίηση ζητημάτων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και ξεκαθάρισε πως «τα μέλη της Ε.Ε. θα επιβάλλουν κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση». Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις προκλήσεις στον Έβρο σχολιάζοντας πως «τα ελληνικά σύνορα είναι, παράλληλα, και ευρωπαϊκά σύνορα» και ξεκαθαρίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών που κατευθύνθηκαν στα σύνορα του Έβρου αλλά και την ευκαιρία που της παρέχει η γεωγραφική της θέση για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ενεργειακών δυνατοτήτων της. Τέλος, για τον ευρωατλαντικό άξονα, επεσήμανε πως «όλες οι οικογένειες περνούν μικρές εσωτερικές κρίσεις» και ξεκαθάρισε πως «πρόθεση της Ε.Ε. είναι η εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Τον δραστήριο και εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή εξήρε, από τη δική του πλευρά, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας πως «στην Ελλάδα έχουμε βρει έναν ισχυρό σύμμαχο» και ξεκαθαρίζοντας ότι οι απόψεις Αθήνας και Ουάσιγκτον ταυτίζονται σε ό, τι αφορά την υφαλοκρηπίδα των νησιών στο Αιγαίο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα σημείωσε ότι οι στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια αφορούν την ασφάλεια και την ευημερία των κρατών της περιοχής ενώ εξήρε τη θέση που κράτησε η Ελλάδα στις σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, ο κ. Πάιατ έκανε λόγο για «ιστορική συγκυρία» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που, όπως εκτίμησε, χρήζουν διακομματικής υποστήριξης στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε εκλογικό έτος για τις ΗΠΑ. Τόνισε ακόμη, ότι «η Αθήνα αποτελεί σύμμαχο που πιστεύει στις ίδιες αρχές και αξίες με την Ουάσιγκτον» και συμπλήρωσε πως «η ασφάλεια της Ελλάδας σημαίνει και εγγύηση των αμερικανικών συμφερόντων» εκφράζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για τον εταιρικό ρόλο με την Αθήνα. Τέλος, ο αμερικανός πρεσβευτής τόνισε τη σημασία του ευρωατλαντικού πλαισίου συνεργασίας και συμφώνησε πως «είναι το πιο ελκυστικό μοντέλο που εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία των λαών».

Τζ. Πάιατ: Ταυτίζονται οι απόψεις Αθήνας - Ουάσιγκτον για την υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Αιγαίου

«Το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον γεννά προκλήσεις και για την Ελλάδα» επεσήμανε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, τονίζοντας ότι οι ενέργειες που πραγματοποιεί σε διμερές επίπεδο η Αθήνα προωθούν τις πολιτικές και οικονομικές βλέψεις των εταίρων της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη, ο κ. Διακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τον ρόλο που της αρμόζει στο διεθνές σύστημα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφάλειας που αντιμετωπίζει στην περιφέρειά της. Ο κ. Διακόπουλος εστίασε έτι περαιτέρω την κριτική του απέναντι στην Άγκυρα κάνοντας λόγο για «έναν ελέφαντα στο δωμάτιο» που, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια έμπειρων αναλυτών, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποκτά αναθεωρητικές τάσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Ο ίδιος μίλησε για «ασύμμετρη τουρκική απειλή» στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και εκτίμησε πως, αν τα σχέδια του τούρκου προέδρου έχουν ανταπόκριση, θα πετύχει να περικυκλώσει την Ευρώπη μέσω Συρίας, Αιγύπτου και Λιβύης. «Αν έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο μας», κατέληξε ο κ Διακόπουλος.

Σημειώνεται ότι σύντομη εισαγωγή στο πλαίσιο της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, που αναφέρθηκε στις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.