Η αλήθεια είναι ότι η «Σύνοδος των Χωρών του Νότου» (Med 7) είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου 2020 στην Κορσική. Η Ελλάδα μάλιστα, σε συνεννόηση με την Προεδρεύουσα για φέτος Γαλλία, είχε αναλάβει την προετοιμασία της Συνόδου, με προεδρεύοντα στη σχετική προπαρασκευαστική σύσκεψη των Υπουργών στις 4 Ιουνίου 2020, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτη. Λόγω του κορονοϊού, η προγραμματισμένη Σύνοδος στην Κορσική, αναβλήθηκε.

Στη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αναβληθείσα Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία.

Κατά τα λοιπά, ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο που χαιρετίζουν την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου η οποία ήρθε κατόπιν συνεννόησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για το (έστω όψιμο) ενδιαφέρον τους. Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για να προάγει τα εθνικά συμφέροντα και να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση θετικών πρωτοβουλιών.