Άξιζε τον κόπο να καθόμασταν κι άλλες δύο εβδομάδες άυπνοι». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε χαμογελώντας τα ξημερώματα της περασμένης ∆ευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτη του, που του ανέφερε ότι όλη η κυβερνητική αποστολή στις Βρυξέλλες ήταν τρεις ημέρες συνεχόμενες χωρίς ύπνο. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η μαραθώνια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη χώρα μας να αποκομίζει δύο σημαντικά κέρδη: Πόρους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 72 δισ. συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια και μια νέα εκκολαπτόμενη συμμαχία στους κόλπους της Ε.Ε., αυτή των χωρών του Νότου με τον γαλλογερμανικό άξονα.

Η στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού είχε ξεκινήσει να οικοδομείται αρκετούς μήνες πριν. Στις 25 Μαρτίου, μαζί με άλλους οκτώ αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, είχαν στείλει μία επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καλώντας την Ε.Ε. να τολμήσει να δανειστεί σε κεντρικό επίπεδο και να διαθέσει αυτούς τους πόρους απευθείας στα κράτη-μέλη. Όταν, πλέον, την περασμένη Παρασκευή το πρωί έφτασε στις Βρυξέλλες, ήταν σαφές ποια τακτική θα ακολουθούσε, ώστε να κερδίσει συμμάχους και να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τη χρηματοδότηση της χώρας: Μια γόνιμη και εποικοδομητική στάση, με σκοπό να βρεθεί λύση από τη Σύνοδο Κορυφής και με στήριξη στην πρόταση της Κομισιόν, που είχε διαμορωθεί εν πολλοίς από τον γαλλογερμανικό άξονα και παράλληλα χωρίς επιλεκτικές διαρροές προς τον Τύπο, όπως έκαναν άλλοι ξένοι ηγέτες. Η στάση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες (η Αγκελα Μέρκελ τον κάλεσε για να τον συγχαρεί την επομένη της λήξης της Συνόδου), που το έδειξαν έμπρακτα. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος από τους ηγέτες των μικρότερων κρατών-μελών της Ε.Ε. που συμμετείχε στις συσκέψεις τόσο των Μέρκελ - Μακρόν με τις μεγάλες χώρες του Νότου όσο και των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών. Ο βασικός ελληνικός στόχος, να μη μειωθεί το ποσό των 32 δισ. που αναλογεί στην Ελλάδα και να είναι οι πόροι αυτοί στο μεγάλο τους ποσοστό επιχορηγήσεις και όχι δάνεια, επετεύχθη.

ΠΩΣ ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ

Από την πρώτη στιγμή στήθηκαν στις Βρυξέλλες δύο «στρατηγεία», στα οποία χωρίστηκε η ελληνική αποστολή, πέραν φυσικά του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ., Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ένα μέσα στο κτίριο Europa Building του Ευρωπα-ϊκού Συμβουλίου, όπου έστησαν την έδρα τους οι Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του ∆ιπλωματικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, και Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στην Ε.Ε. Το δεύτερο στρατηγείο στήθη-κε λίγο πιο κάτω, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία και εκεί ήταν η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Μπα-κόλας, η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, και ο σύμβουλος στο γραφείο Τύπου, Χρήστος Ζωγράφος. Η ελληνική αποστολή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο συστηματικά προετοιμασμένη, ώστε ένα δικό της μέλος ειδοποίησε την τελευταία στιγμή την ηγετική ομάδα της Ε.Ε. για ένα πολύ σοβαρό λάθος που τους είχε ξε-φύγει: Ενώ το συνολικό πακέτο των δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανέβηκε από τα 250 δισ. ευρώ στα 360 δισ., το ανώτατο όριο δανεισμού για κάθε κράτος-μέλος είχε παραμείνει ίδιο. Μετά την ελληνική παρέμβαση, το όριο ανέβηκε από το 4,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος στο 6,8%.

Όλο το τετραήμερο, πολλά μέλη της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής συνομιλούσαν παράλληλα με συνεργάτες άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Όλα, ωστόσο, τα μέλη επικοινωνούσαν διαρκώς μεταξύ τους, μέσω μιας κοινής ομάδας στην εφαρμογή WhatsApp για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και στοιχεία.

Σε ένα δύσκολο σημείο των διαπραγματεύσεων, που οι σύμβουλοί του επεσήμαναν στον πρωθυπουργό -με μήνυμα στο ίδιο WhatsApp group- ορισμένους κινδύνους από την πορεία των διαβουλεύσεων, ο κ. Μητσοτάκης τους απάντησε κοφτά: «Ηρεμήστε, το έχω πάνω μου».

Δημοσιεύθηκε στην εφημείδα Παραπολιτικά το Σάββατο 25 Ιουλίου