«Είναι καλό, κ. Τσίπρα, όταν μιλάμε στην εθνική αντιπροσωπεία να είμαστε ακριβείς. Μιλήσατε για την πρωτοφανή ύφεση και επιχειρήσατε να παρουσιάσετε επιχειρηματολογία ότι δήθεν η ελληνική οικονομία είχε μπει ήδη σε ύφεση, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.

«Η πρόβλεψη Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση στην Ελλάδα είναι 9%. Υπάρχουν χώρες με χειρότερες προβλέψεις. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα και θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά, όταν μιλάτε για ελληνική οικονομία, να είστε ακριβής», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας κατηγορηματική απάντηση στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι μάλλον οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα δεν γνωρίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων. «Αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ. Εγώ λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Παραπάνω δυνατότητες δεν έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Όταν μιλάτε στην εθνική αντιπροσωπεία θα έπρεπε να γνωρίζετε σε τι ακριβώς αφορά η απόφαση η οποία αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει. Εμείς με πολιτική απόφαση την επεκτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ.

Μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» έχουμε δώσει στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Ηρακλής» και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μην επιστρέφετε εκεί. Το 2015 η τραγική σας διαπραγμάτευση μας στοίχησε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ ζημιά. Για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση αυτή μέσω του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο έχει δρομολογηθεί, έχει δώσει στις τράπεζες ένα αξιόπιστο εργαλείο».

Το πρώτο κείμενο Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση μπορεί και σήμερα

«Το πρώτο κείμενο Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση μπορεί και σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός  στη δευτερολογία του διευκρινίζοντας ότι «θα υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση και στο κοινοβούλιο. Εύλογο αυτό που λέτε ότι ο χρόνος χρηματοδότησης του προγράμματος ξεπερνά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης και είναι λογικό να συζητηθεί. Το ίδιο ισχύει και για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Απολύτως λογικό και επιβεβλημένο να συζητηθεί η πρόταση της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο».

Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους
«Αυτό το παιχνίδι οι κακοί τραπεζίτες, η καλή κοινωνία είναι πολυφορεμένο. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στην εκταμίευση πόρων. Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια. Δεν φαντάζομαι ότι θεωρείτε ότι η τράπεζα πρέπει να δίνει δάνειο σε όποιον ζητάει δάνειο», δήλωσε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης.