Το είπε πριν μερικούς μήνες και το έκανε σήμερα πράξη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας!
Ο υπουργός Υγείας κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία, με την οποία εξαιρούνται τα εμβόλια από την ετήσια δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Με άλλα λόγια, μία δημόσια δαπάνη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο θα προϋπολογίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 αυτόνομα σε χωριστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας να «ανασάνει» ο Οργανισμός, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει τα εμβόλια στην ιδιαιτέρως συμπιεσμένη προς τα κάτω ετήσια δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει καθηλωθεί εδώ και μερικά χρόνια στο 1,945 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και των ενώσεων των ασθενών, ένα αίτημα το οποίο οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν διαμόρφωσαν ποτέ σε νομοθετική διάταξη, καθώς φαίνεται ότι 4,5 χρόνια δεν ήταν αρκετά προκειμένου να επεξεργαστούν το δίκαιο και εύλογο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας και των ενώσεων των ασθενών...

Έτσι, η συγκεκριμένη νομοθέτηση του Βασίλη Κικίλια ισοδυναμεί ακριβώς με αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, στο όριο της ετήσιας δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.