Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
5090969
Πολιτική

Θεοχάρης στα Παραπολιτικά 90,1: Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι που δεν κληρώθηκαν θα μπουν στο πρόγραμμα για τα ταξιδιωτικά γραφεία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Τουρισμού

«Δύσκολη περίοδος για τον τουρισμό ωστόσο κάθε εβδομάδα που περνάει είναι καλύτερη από την προηγούμενη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να 'χαμε, Να λέγαμε» με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης .

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως «το ποσοστό των ξενοδοχείων που άνοιξαν κυμαίνεται στο 80%».

Αναφορικά με την πληρότητα στα πλοία, σημείωσε πως «η επιτροπή εξετάζει την κατάσταση» ενώ σημείωσε πως «έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι».

Θεοχάρης τόνισε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να θυμηθούμε ξανά την προσωπική ευθύνη».

Αναφορικά με το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, ο υπουργός ανέφερε πως «είχε μεγάλη επιτυχία και ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμα η συμμετοχή των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα».

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι που δεν κληρώθηκαν θα μπουν στο πρόγραμμα για τα ταξιδιωτικά γραφεία και θα καλυφθούν όλοι όσοι έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα».

Σε ότι αφορά το άνοιγμα του τουρισμού και από άλλες χώρες, απάντησε πως «κοιτάμε τα δεδομένα και θα έχουμε αλλαγές σε λίστες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

Κληθείς να σχολιάσει το υποχρεωτικό το τεστ για τον κοροναϊό για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Κύπρο, δήλωσε πως «δεν κατανοεί την απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνεννόηση των δύο χωρών ώστε να αποδειχτεί ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στα Πραπολιτικά 90,1:

«Είναι μια δύσκολη περίοδος, κάθε εβδομάδα που περνάει είναι λίγο καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό είναι ενθαρρυντικό όμως έχουμε πολλές διακυμάνσεις λόγω των κρουσμάτων, λόγω των προβλημάτων που έχουν και άλλες χώρες και δυστυχώς θα πρέπει να είμαστε «μήνας μπαίνει –μήνας βγαίνει». Αναγνωριστικά θα παρακολουθούμε τα στοιχεία και τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

«Το ποσοστό των ξενοδοχείων που άνοιξαν κυμαίνεται περίπου λίγο πιο κάτω από το 80%, το οποίο είναι θετικό. Όσον αφορά τις πληρότητες ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας με αρκετές δυσκολίες όμως και με πολύ διαφορετική κατάσταση ανάλογα την περιοχή. Δηλαδή περιοχές όπως το Ιόνιο που στηρίζονται στην βρετανική αγορά είδαν από τη στιγμή που ανοίξανε μια πολύ καλύτερη κατάσταση. Τα μικρά νησιά και οι προορισμοί της ενδοχώρας είναι σχετικά καλά γιατί νοιώθει ο κόσμος λίγο μεγαλύτερη ασφάλεια να πάει εκεί. Μεγάλοι προορισμοί που έχουν και μεγάλες δυναμικότητες κινούνται γύρω στο 20 με 25%», σημείωσε επιπρόσθετα.

Για την πληρότητα των πλοίων, ανέφερε: «Η κατάσταση εξετάζεται κάθε 15 μέρες. Η συζήτηση για την πληρότητα γίνεται με υγειονομικούς όρους αλλά γίνεται και με όρους πρακτικούς. Η επιτροπή εξετάζει συνέχεια την κατάσταση και κάθε 15 μέρες δίνει την απόφασή της. Πριν από 15 μέρες είχε πει ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε, και αυτό είχα σχολιάσει ότι το προηγούμενο διάστημα η πρώτη της απόφαση ήταν αρνητική όμως 15 μέρες μετά έδωσε το πράσινο φως. Έχουν αυστηροποιηθεί και εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση».

«Υπάρχει μια γενικότερη χαλάρωση δυστυχώς, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και την αύξηση των κρουσμάτων η οποία φαίνεται ότι σχετίζεται γιατί εμείς ως Έλληνες αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι κερδίσαμε τον πόλεμο ενώ στην πραγματικότητα έχουμε κερδίσει μόνο μια μάχη ως τώρα. Η προσωπική ευθύνη είναι πάρα πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε αυτό το πρόγραμμα. Αρχικά το ύψος ήταν στα 30 εκατομμύρια όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα ξενοδοχεία τα οποία μπήκανε στη διαδικασία να παρέχουν υπηρεσίες. 2.000 ξενοδοχεία δήλωσαν συμμετοχή και μάλιστα μας ζητάνε να ξανανοίξουμε και τις επόμενες μέρες θα ξανανοίξουμε τη δυνατότητα ξενοδοχείων να παρέχουνε περισσότερες υπηρεσίες για να δώσουμε περισσότερες επιλογές στον κόσμο και όσον αφορά τους δικαιούχους είχαμε φτάσει στους 740 χιλ. δικαιούχους ενώ το είχαμε σχεδιάσει για 250 χιλιάδες για αυτό αυξήσαμε την περασμένη εβδομάδα το ποσό».

«Ο πρωθυπουργός μας έδωσε την άδεια να πάμε στα 100 εκ. Ήδη με την οριστική λίστα των δικαιούχων κληρώθηκαν τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα, οι 635 χιλ. δικαιούχοι είναι σε αυτή τη λίστα που πέτυχαν όμως είναι σημαντικό να πούμε ότι επειδή σχεδιάζουμε για πρώτη φορά και ένα πρόγραμμα για ταξιδιωτικά γραφεία ώστε να υπάρχουν πακέτα πιο ολοκληρωμένα, για πρώτη φορά επεκτείνουμε και στα ταξιδιωτικά γραφεία το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες και οι υπόλοιποι δικαιούχοι που δεν έχουν κληρωθεί θα μπούνε μέσα στη διαδικασία του δεύτερου προγράμματος, του προγράμματος για τα ταξιδιωτικά γραφεία. Άρα δεν θα αφήσουμε ούτε έναν που έχει κάνει την αίτηση και πληροί τα κριτήρια τα εισοδηματικά χωρίς να πετύχει να πάρει την επιδότηση από το πρόγραμμα ''Τουρισμός για όλους''», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα του τουρισμού και σε άλλες χώρες, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής και δυναμική. Κοιτάμε τα δεδομένα, ιδιαίτερα οι επίδημιολόγοι, κοιτάνε τα δεδομένα συνεχώς και σίγουρα θα έχουμε αλλαγές στις λίστες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ενδεχομένως και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που κανουμε είναι να δούμε ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς για να μπορέσουμε να ανοίξουμε έστω με τεστ 72 ωρών ή με κάποιες άλλες μεθοδολογίες που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί και αν όπως με τη Σερβία δούμε μια ραγδαία επιδείνωση κάποιων χωρών προφανώς θα μπουν και περαιτέρω περιορισμοί. Για την ώρα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταθερότητα στη λίστα των χωρών για το τελευταίο διάστημα, δεν υπάρχει διάθεση να αλλάξει οπότε πιστεύω ότι οι όποιες αλλαγές θα σχεδιαστούν από τις 15 Αυγούστου και μετά».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Κύπρου να βάλει την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β, ανέφερε: «Είναι μια απόφαση την οποία δεν την κατανοώ, θεωρώ ότι είναι λανθασμένη ή δεν ξέρω σε ποια κριτήρια ακριβώς στηρίχτηκε. Ελπίζω να υπάρξει μια συνεννόηση και μια εξήγηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο πλευρών για να μπορέσει να εξηγηθεί η θέση ότι η χώρα μας είναι πολύ ασφαλής και πάντως πολύ ασφαλέστερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οπότε δεν θεωρώ λογικό και σωστό η χώρα μας να είναι στην κατηγορία Β».