«Δύσκολη η φετινή χρονιά για τον τουρισμό στην Ελλάδα, λόγω του κοροναϊού» δήλωσε μιλ'ωντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα στον τουριστικό τομέα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «θα είναι μια δύσκολη χρονιά, η χρονιά αυτή εξαρτάται ακόμα από παράγοντες που είναι θολοί και ακόμα και αν κάποιος νιώθει ότι βλέπουμε λίγο το φως στο τέλος του τούνελ για τους εσωτερικούς περιορισμούς, για την άρση των οποίων άρχισε και ο κ. Τσιόδρας να δίνει κάποιες κατευθύνσεις προς τα πού θα κινηθεί η χώρα, για τον τουρισμό δεν φτάνει αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσει γιατί ο τουρισμός είναι μια διεθνή δραστηριότητα».

Ερωτηθείς ποιο σχέδιο υπάρχει για την ανάκαμψη του τουρισμού, σημείωσε ότι είναι «δεδομένο ότι ακόμα ζούμε μια περίοδο όπου υπάρχει ομίχλη, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με σαφείς κατευθύνσεις και ξέροντας ημερομηνίες γιατί εξαρτάται από το πότε εμείς θα σηκώσουμε τους περιορισμούς, πότε θα άρουν άλλες χώρες τους περιορισμούς και αν αυτό θα γίνει συντονισμένα ή θα γίνει σε κάθε χώρα με το δικό της ρυθμό όπως φαίνεται ότι θα πάμε, και το κυριότερο τι είδους πρωτόκολλα θα συμφωνηθούν αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ευρύτερα και αν θα υπάρχει αυτού του είδους η συμφωνία ή θα αναγκαστεί η χώρα μας να βάλει τα δικά της πρωτόκολλα και τις δικές της σκέψεις».

«Γιατί πρέπει εκτός από το να υποδεχτούμε τουρίστες να προστατεύσουμε και τους προορισμούς και τους κατοίκους και τα ξενοδοχεία από το να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι «το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί, έχει φτιαχτεί ένα πλέγμα που επιτρέπει τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν από αυτή την κατάσταση, να μπουν σε χειμερία νάρκη. Στηρίχτηκαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες που ζούσαν μέσω του τουρισμού και αυτό το πλέγμα θα υπάρχει για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να μας δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί για να αρχίσουμε να σηκώνουμε τους περιορισμούς».

«Το δεύτερο στάδιο είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας, εκεί είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες. Αυτές τις μέρες είμαι με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού συνέχεια σε συσκέψεις με ομολόγους μου για να δούμε πως συντονισμένα, μέσω επιτροπών που μπορούν να γίνουν, θα πιέσουμε την ΕΕ να πάρει συντονισμένα μέτρα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε: «Εμείς θα προτείνουμε σε όλα τα επίπεδα, και στις μεταφορές ότι πρέπει να υπάρχουν πρωτόκολλα. Δεν πρέπει κάθε χώρα να αφεθεί με εντελώς δικές της διαδικασίες , η μια να βάζει τους ανθρώπους σε καραντίνα, η άλλη να τους βάζει λιγότερο σε καραντίνα και άλλη να μη τους βάζει καθόλου. Πρέπει να υπάρξουν τέτοιου είδους αποφάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την ασφαλή αλλά την ύπαρξη της μετακίνησης των πολιτών. Ο δεύτερος άξονας είναι πως θα μπορέσουμε να έχουμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας εκείνα τα οποία τα σχεδιάζουμε τώρα στο υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με τους φορείς της αγοράς, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουν με άλλες προδιαγραφές φέτος που θα δώσουν το αίσθημα και την ουσία της ασφάλειας στους φιλοξενουμένους. Ο τρίτος άξονας έχει σχέση με το marketing, με τις καμπάνιες που πρέπει να γίνουν και πρέπει φέτος να είναι πιο συντονισμένες από άλλες χρονιές, να μην έχουμε πολλαπλά μηνύματα. Είδατε την τρομερή επιτυχία «Greece From Home», σε αυτή την επιτυχία πρέπει να χτίσουμε. Δεν χωράει παραφωνία, δεν είναι η ώρα που πρέπει να έχουμε πολλαπλά μηνύματα ή ανταγωνισμούς μεταξύ των περιοχών. Και ο τελευταίος άξονας είναι η ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι «η στήριξη του τουριστικού προϊόντος σε ένα δύσκολο περιβάλλον από πλευράς ανταγωνιστικότητας, γιατί είναι δύσκολο και από οικονομικής άποψης οι άνθρωποι που θα θελήσουν να ταξιδέψουν δεν θα έχουν την οικονομική ευμάρεια που είχαν πέρυσι ή τις προηγούμενες χρονιές». «Πρέπει να στηριχθεί το οικονομικό κομμάτι του προϊόντος μας ώστε να έχουμε τη ζήτηση που θα μπορέσει έστω να επιτρέψει το άνοιγμα», τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς πως θα στηριχτεί από το κράτος ο τουρισμός, απάντησε ότι «είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει και τη συνδεσιμότητα της χώρας και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να μεταφέρουν τους επιβάτες για να μπορέσει να προχωρήσει από εκεί και πέρα και η χρονιά με κάποιο τρόπο που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε μέρος της ζημιάς που έχει γίνει».

«Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο τρόπο, η εντολή που έχουμε πάρει είναι να υπάρξει αυτή η στήριξη και οι ομάδες που δουλεύουν αυτή τη στιγμή δουλεύουν στη μεθοδολογία, στους τρόπους που μπορούν να υπάρξουν που έτσι κι αλλιώς δεν είναι η ώρα ούτε της ανακοίνωσης ούτε των αποφάσεων. Εμείς εξετάζουμε τα δεδομένα και με βάση αυτά θα ανακοινώσουμε όταν πια η χώρα θα μπορεί να βγει στην επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με τα σενάρια , δουλεύουμε με τις επιλογές, κοστολογούμε τις διάφορες επιλογές και τα μέτρα, και είμαστε έτοιμοι όταν μας δοθεί το πράσινο φως να συζητήσουμε επί συγκεκριμένων θεμάτων. Δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά μπαίνοντας στην κρίση, να είστε σίγουροι ότι θα αντιδράσουμε με την ίδια ταχύτητα και τα ίδια αντανακλαστικά», υπογράμμισε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τόμσεν, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «το μέλλον είναι ανοιχτό, η μάχη είναι για να ανακτήσουμε ότι μπορούμε καλύτερο. Έχουμε πλεονεκτήματα σε αυτή τη μάχη, μπαίνοντας σε μια κρίση με καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτό μας δίνει και επιχειρήματα αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να μην έχουμε να μαζέψουμε υγειονομικά προβλήματα, μπορούμε στη δεύτερη φάση ουσιαστικά να ασχοληθούμε με τις οικονομικές συνέπειες. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας και για αυτό θα τη στηρίξει».