«Όλα τα μέτρα στο τραπέζι και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αν χαλαρώσουμε, αν δεν πειθαρχήσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά», αυτό θα υπενθυμίσει αύριο στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει διάγγελμα με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων από τον κοροναϊό στη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr θα τονίσει ότι η χώρα και εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία η πανδημία, η έξαρση της οποίας βρίσκεται στο κατώφλι της χώρας, θα αλλάξει και πάλι τα δεδομένα της καθημερινότητάς μας. Θα υπενθυμίσει σε όλους την δύσκολη, αλλά και ηρωική προσπάθεια που κάναμε την περίοδο της καραντίνας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού και ότι όλοι βγήκαμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία.

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο πρωθυπουργός θα τονίσει την σημασία να βρει και πάλι η ελληνική κοινωνία τον νέο της βηματισμό για να μην χρειαστεί ούτε να κάνουμε θυσίες στις εξόδους μας, ούτε να ταλαιπωρηθεί η υγεία μας, ούτε να έχουμε απώλειες οικονομικές, αλλά κυρίως απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Θα τονίσει επίσης την δυναμική της πολιτείας να προστατέψει με κάθε μέτρο και μέσο την υγεία των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι είναι και ήταν πάντα η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Θα επισημάνει τέλος, ότι εάν χρειαστεί θα εξεταστούν όλα τα μέτρα κι αυτό εξαρτάται από την υπευθυνότητα και την συμπεριφορά όλων μας.

 Ένα… διαφορετικό διάγγελμα

Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, η οποία με την ίδια αποφασιστικότητα θα προτάξει την υγεία και ασφάλεια των πολιτών, όπως έκανε και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και οδήγησε την χώρα και τους πολίτες σε μια μεγάλη νίκη.

Οι πληροφορίες του parapolitika.gr αναφέρουν επίσης ότι αυτή τη φορά το διάγγελμα του πρωθυπουργού… ίσως και να είναι διαφορετικό. Όχι από την άποψη του περιεχομένου αλλά από αισθητικής άποψης. Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση να διαφοροποιηθεί από τα προηγούμενα διαγγέλματα το αυριανό μήνυμα του πρωθυπουργού. Η πρόταση αυτή θέλει το διάγγελμα να μην ξεκινάει με πρώτο πλάνο τον πρωθυπουργό αλλά με πλάνα που θα μαγνητοσκοπηθούν κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς υγείας που θα έχει νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Εκτιμάται ότι μια τέτοια προσέγγιση και έχει μεγαλύτερη αμεσότητα και θα υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει άμεσα αντιληπτή από όλους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, υπάρχει και η πρόταση να εμφανιστεί κανονικά στους τηλεοπτικούς δείκτες μας ο πρωθυπουργός και να στείλει το μήνυμά του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.

 Τα νέα μέτρα

«Καμπανάκι κινδύνου» τόσο από την σημερινή επανεμφάνιση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, όσο και από την νέα αύξηση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν σήμερα και ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα οποία φτάνουν τα 121.

Με τα νέα δεδομένα στα οποία εισέρχεται η χώρα μας, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε νέα μέτρα, με τον Νίκο Χαρδαλιά, να επισημαίνει την μεγάλη ανάγκη να τηρηθούν όλα τα μέτρα με απόλυτη υπευθυνότητα από όλους μας, καθώς ο ιός είναι εδώ και ήδη έχει δείξει τις διαθέσεις του με την διασπορά και τις εστίες σε όλη την χώρα.

Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε «Λάβαμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου και όπου χρειάστηκε τις κλείσαμε χωρίς να υπολογίσουμε τις υπόλοιπες συνέπειες με μόνο γνώμονα τη δημόσια υγεία» και ανακοίνωσε τα εξής νέα μέτρα:

  Απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο.

  Από την Κυριακή 16/8 όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε 7ημερη κατοίκον απομόνωση.

  Παρατείνεται το όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.

  Το ωράριο λειτουργίας στα κέντρα διασκέδασης θα ορίζονται με βάση την περιοχή.

  Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό, ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ νοσοκομεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, στους ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο. Σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

 Τσιόδρας: Κανένας εφησυχασμός ο ιός είναι εδώ-Κλειδί η συμπεριφορά των νέων – το εμβόλιο θα αργήσει

Ο κ. Τσιόδρας ανακοινώνοντας νέα 121 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας, απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες υπενθυμίζοντάς τους ότι ο ιός είναι εδώ κι ότι η αντίστροφη μέτρηση για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας έχει ξεκινήσει κι ότι είναι και πάλι στο χέρι μας να περιορίσουμε την διασπορά, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας.

 Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της Επιτροπής για την έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας και υπογράμμισε την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές.

 «Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε: «Αιτίες είναι η αύξηση των ελέγχων και αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού. Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού εμφανίζεται σε μέρη όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις και υπάρχει συνωστισμός, όπως μπαρ, και γάμοι».

  Ο κ.Τσιόδρας υπογράμμισε την ανησυχία του για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη πίεση στο σύστημα υγείας. «Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων».  Ο κίνδυνος υπάρχει και η ανησυχία εντείνεται. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας απευθυνόμενος στους πολίτες.

  Η μάσκα επιβάλλεται

 Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης της μάσκας ο κ. Τσιόδρας, υπογράμμισε την ανάγκη να φοράμε μάσκα παντού, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους. Ξεκαθάρισε ότι η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας και τόνισε την αποφασιστικότητα και την ευθύνη όλων μας να κάνουμε χρήση της μάσκας και να μάθουμε να την φοράμε σωστά.

«Δεν είναι μια απλή γρίπη»

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε με έμφαση ότι η πανδημία του κοροναϊού, δεν είναι μια απλή γρίπη. «Οποιαδήποτε συμβουλή και να δώσουμε θα πέσει στο κενό, αν δεν γίνει αντιληπτό ότι παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν είναι μια απλή γρίπη», τόνισε και συνέχισε: «Η κυκλοφορία του ιού με υψηλές θερμοκρασίες δεν τον περιορίζουν. Θα βρει ο ιός εστίες μετάδοσης, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις».

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα

 Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας, τόνισε πως οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ και οι στοχευμένοι έλεγχοι στον πληθυσμό, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και τα φαινόμενα συγχρωτισμού ανά την επικράτεια.

  Ειδικότερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού βρίσκεται πλέον στα επίπεδα της μονάδας, χωρίς ωστόσο να έχει ξεπεράσει το όριο που θα σήμαινε πιθανόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ενώ υπογράμμισε πως τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου.

  Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως όταν ο δείκτης του R0 βρίσκεται κάτω από την μονάδα, τότε η πανδημία φθίνει και οδεύει προς το μηδέν, ενώ σε περίπτωση που ξεπεράσει την μονάδα τότε η πανδημία επιταχύνει, με τον κίνδυνο εκθετικής αύξησης να είναι υπαρκτός.

  Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε στη συνέχεια πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ο δείκτης R0 να πέσει κάτω από το όριο της μονάδας, ενώ αναφορικά με την χρήση μάσκας υπογράμμισε πως είναι επιβεβλημένη όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, όπως σήμερα στη Γαλλία, ενώ παράλληλα τόνισε πως η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική η μάσκα από την ασπίδα προσώπου.

  «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας. «Παλεύουμε με μία δύσκολη κατάσταση, που δεν είναι μία απλή γρίπη», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, σημειώνοντας πως σύμφωνα με μελέτες αντισωμάτων μέχρι στιγμής έχει μολυνθεί λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας.

 Τσιόδρας: Μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού δεν υπάρχει-«Κλειδί» η συμπεριφορά των νέων που δεν είναι άτρωτοι

 «Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε πως «το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

 Μιλώντας για τη στάση του κοινού, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη».

 Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά. Μίλησε για την επικοινωνία με γιατρό, που όπως είπε, «σήμερα νοσήλευε 3 ανθρώπους νεαρής ηλικίας, 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης. Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού», είπε.

 Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτες, ο κοροναϊός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, πολλαπλασιάζεται και σε άλλα όργανα. Κλείνοντας την εισήγησή του, είπε: «Δεν ήρθα να επαναλάβω κανένα μήνυμα, γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά, το αποδείξατε. Ελπίζουμε κάποια στιγμή, όχι όμως στο άμεσο μέλλον, να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».