Μετά τις φονικές εκρήξεις που έσπειραν τον θάνατο και τον πόνο, ο Λίβανος βιώνει την απόλυτη διάλυση, ενώ ανησυχία υπάρχει για τους Έλληνες που ζουν στην Βηρυτό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, σημείωσε ότι η εικόνα είναι καταστροφική. «Πρόκειται για βιβλική καταστροφή, γύρω από το λιμάνι της Βηρυτού υπάρχουν σκελετοί από κτίρια και τα πάντα είναι κατεστραμμένα».

Σύμφωνα με τον Φργακογιάννη, «οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν ερθει σε επαφή με την μικρή ομογένεια που υπάρχει εκεί και τους Έλληνες που μένουν στη Βυρητό. Δυστυχώς θρηνούμε ένα θύμα και υπάρχουν πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά».

Σημείωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών και γενικότερα η Ελλάδα συνδράμουν τον Λίβανο «προσφέροντας το προφανές στον γείτονα που περνά μια τέτοια καταστροφή».

Σχετικά με το αν είχε συνομιλίες με τις οικογένειες των Ελλήνων τραυματιών που δοκιμάζονται, σημείωσε πως δυστυχώς δεν είχε αυτή τη δυνατότητα μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που παρέμεινε στον Λίβανο προτού επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα με C-130, συναντήθηκε ωστόσο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργoύς Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών στους οποίους εξέφρασε την συμπαράσταση της Ελλάδας στην δοκιμαζόμενη χώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Φργακογιάννης, δύο είναι τα άμεσα προβλήματα στη Βυρητό - το πρώτο είναι η στέγη και το δεύτερο η νοσοκομειακή φροντίδα, καθώς έχουν καταστραφεί τέσσερα νοσοκομεία.



Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βυρητού

Την δραματική εικόνα από τη Βυρητό περιέγραψε στην εκπομπή και ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βυρητού κ. Παναγιώτης Ανδριώτης.

«Ο κόσμος προσπαθεί να βρει λύσεις για τα σπίτια και τις δουλειές του και οι μεγάλες δυσκολίες αρχίζουν τώρα» λέει χαρακτηριστικά.

Έτσι μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα τώρα ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Στον Λίβανο, όπως είπε, ζουν περίπου 4.500 - 5.000 Έλληνες και το 80% εξ αυτών μένει στη Βυρητό. Μεγάλος αριθμός των Ελλήνων εχει υποστεί ζημιές -άλλοι μικρότερες άλλοι σοβαρότερες-, ενώ γίνεται προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων. Από τους πέντε τραυματίες οι τρεις είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Σχετικά με το θέμα της στέγασης, λόγω των ισχυρών οικογενειακών δεσμών τόσο στην ελληνική κοινότητα όσο και γενικότερα στον Λίβανο, οι άστεγοι φιλοξενούνται σε συγγενείς τους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες αγνοουμένους.