Διπλό χαστούκι δέχτηκε η πολεμική ρητορική Ερντογάν, καθώς τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο και η ΕΕ, καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζει ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

 Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

 Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

 Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

 Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Κομισιόν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα όσον αφορά την αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

 Welt: Ερντογάν σε στρατηγούς του «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό»

Νωρίτερα, δημοσίευμα βόμβα της γερμανικής εφημερίδας Welt ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο ή να καταρρίψουν κάποιο ελληνικό μαχητικό.

 Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, που επικαλείται τουρκικές στρατιωτικές πήγες, πριν από μερικές ημέρες ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του στην Άγκυρα, να προχωρήσουν στη βύθιση ελληνικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες σ’ ανθρώπινες ζωές

 Σύμφωνα με την Welt οι στρατηγοί του Ερντογάν φαίνεται να αντέδρασαν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αντιπροτείνει τη ρίψη ενός ελληνικού πολεμικού μαχητικού αεροσκάφους, με τέτοιον τρόπο ώστε να διασωθεί ο Έλληνας πιλότος.

  

Σχοινάς: Η Τουρκία δεν μπορεί να εκφοβίσει την ΕΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η ΕΕ δεν εκβιάζεται, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας και στα μέτρα που μελετά η ΕΕ.

 «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ. με απειλές η κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία. Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι» είπε ο κ. Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

 Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποια θα είναι η κύρωση που θα πονέσει περισσότερο ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε χαρακτηριστικά: «Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται».

 Σημειώνεται ότι λίγο πριν την απάντηση του κ. Σχοινά, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε προπαγανδιστικό χάρτη  με μια σειρά από ελληνικά νησιά, στα οποία ισχυρίζονταν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.