Τα πράγματα στο μυαλό των Συριζαιων είναι απλά. Μπορεί στα τέσσερα και μισό χρόνια διακυβέρνησης να μην κατορθώσαμε να αποδείξουμε εμπλοκή των πολιτικών μας αντιπάλων στο σκάνδαλο Novartis, δεν μπορεί όμως να αφήσουμε τόση προπαγάνδα να πάει χαμένη. Θα αποδείξουμε λοιπόν τώρα ότι η επάρατος δεξιά είναι απρόθυμη να διεκδικήσει όσα έχασε ο ελληνικός λαός από τις μεθοδεύσεις της φαρμακευτικής. Πιο συγκεκριμένα, θα αποδείξουμε ότι ο θεματοφύλακας του κουμπαρά της χώρας, ο Χρήστος ο Σταϊκούρας (sic), είναι ανίκανος να τα πάρει χοντρά από τους Ελβετούς και κατόπιν θα προπαγανδίσουμε ότι ήταν εύκολο να το κάνει αλλά δεν ήθελε για να μην τους στεναχωρήσει. Θα αφήσουμε να πλανάται και η υποψία ότι ίσως έγινε και κατ´ εντολή του αρχηγού του.

Πρόκειται για μια αλάνθαστη τακτική στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και στις ανοιχτές συνελεύσεις. Έτσι σπιλώνουν για δεκαετίες τώρα τους εσωκομματικούς αντιπάλους τους τα γκρουπούσκουλα που μάχονται για την δημοκρατία.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία, μια ομάδα από 21 επιφανείς Συριζαίους και φίλους, έστειλε χθες επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά: «να διεκδικήσει τη ζημιά την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο και την υλική και ηθική ζημιά, που υπέστη ο ελληνικός λαός». Του ζητούν επίσης εντός 30 ημερών : « 1. Να αποκαταστήσετε την συνομολογημένη ζημία την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο.2. Να προβείτε στην επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη Novartis για όσα ομολόγησε, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα κατασχέσετε και να στερήσετε τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, που ομολόγησε η Novartis και 3. Να προβείτε σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για τα εγκλήματα, που ομολόγησε».

Είναι φυσικά δικαίωμα κάθε πολίτη να στέλνει επιστολές, να μαζεύει γραμματόσημα ή να έχει pen friends. Προκαλεί όμως τεράστια απορία το γιατί επι τέσσερα και μισό χρόνια δεν μπήκαν στον κόπο να απαιτήσουν κάτι ανάλογο από τον Γιάνη η τον Ευκλείδη. Ίσως γιατί η προσδοκία τότε ήταν μεγαλύτερη από μερικές ψωρο-χιλιάδες ευρώ. Περίμεναν από τον Ρασπούτιν και το team του «να βάλει μερικούς φυλακή για να ξανά-εκλεγούμε».

Ίσως βεβαίως να μην το είχαν σκεφθεί οι είκοσι ένας πολίτες. Να τους άνοιξε την όρεξη η αποζημίωση που έλαβε το αμερικανικό δημόσιο, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους. Δεκτό. Όμως οι επιμελείς Συριζαίοι επιτελείς πως έκαναν τέτοιο λάθος; Εκτός από τον κύριο Μίμη και τους βουλευτές που έψαχναν το πως ο Πικραμμενος έστησε σκάνδαλο σε δυο ´βδομαδες πρωθυπουργίας, υπήρχαν στελέχη αρμόδια για τη διερεύνηση της παγκόσμιας υπόθεσης.

Τι έκαναν; Απολύτως τίποτε. Σε δίκη για δωροδοκία σύρθηκαν μόλις δυο γιατροί της επαρχίας που έλαβαν κανα-δυο χιλιάρικα στους λογαριασμούς τους και οι οποίοι φυσικά αθωώθηκαν. Δεν μπορεί όλη αυτή τη βλάβη να την προκάλεσε ένας γιατρός που πήρε 1000 ευρώ για να γράψει ένα άρθρο. Μήπως επίσης την πρακτική αυτή εφάρμοζε μόνο η Novartis; Δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να το διερευνήσουν. Δεν τους άνοιξε και τα μάτια ο Μάξιμος Σαράφης...

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο γκροτέσκο αν δει κανείς την ανθρωπογεωγραφία των «πολιτών» που υπογράφουν. Πρώην πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στρατευμένοι δημοσιογράφοι με μακρά θητεία στα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστές που αγωνίστηκαν για το δίκιο της Πρώτης Φοράς Αριστερα, πτυχιούχοι των κοινωνικών αγώνων (πάλι sic) και κερασάκι στην τούρτα, ο Μάκης ο Μπαλαούρας. Ο άνθρωπος που πήρε κατα λάθος τη 13η σύνταξη και έβγαζε σέλφι με τον μακαρίτη το Γλέζο στον νοσοκομείο.

Αυτοί λοιπόν οι «21 καταξιωμένοι πολίτες με έντονη κοινωνική παρουσία», όπως περιαυτολογούν στο κλείσιμο της επιστολής, απαιτούν από τον Χρήστο Σταϊκούρα να δράσει άμεσα.

Ειδάλλως, τον απειλούν ότι θα προχωρήσουν στην «αναζήτηση τυχόν δικών σας ευθυνών από τυχόν παράλειψή σας να προβείτε στις δικές σας νόμιμες ενέργειες, κατά τα αναλυτικά ανωτέρω αναφερόμενα».

Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι αν όντως οι 21 έχουν υπογράψει την επιστολή, διότι όπως θα θυμόσαστε υπάρχει κακό προηγούμενο σε ανάλογες επιστολές, όπως εκείνη των 120 για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια επιστολή που υπέγραψαν ακόμη και όσοι δεν το ήξεραν...