«Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι σε αδιέξοδο λόγω των συνεπειών της κρίσης του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν συγκράτησε την ύφεση ενώ δήλωσε πως «μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχει λάβει ακόμα τα επιδόματα που είχαν ανακοινωθεί».

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι «η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι μεγάλη και λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης».

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ξεκαθάρισμα» προσθέτοντας ότι «θα γίνει ευρεία συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα παρθούν αποφάσεις».

Ακόμη δήλωσε πως «το κρίσιμο για το κόμμα θα είναι η δυνατότητα του να ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας».

Τέλος, ανέφερε πως «είναι σημαντική η συμβολή του Πάνου Σκουρλέτη στο κόμμα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το δείκτη ύφεσης της οικονομίας, ο κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Δείχνει ότι ένα μεγάλο και διευρυνόμενο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, πεινάει, υποφέρει, είναι σε αδιέξοδο και αυτά τα αδιέξοδα θα ενταθούν και θα πολλαπλασιαστούν. Και πέρα από την αυτονόητη ύφεση της πανδημίας του κοροναϊού υπάρχει σημαντική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν συγκράτησε την ύφεση αλλά οδήγησε τη χώρα σε μια ελεύθερη πτώση».

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μαζέψουμε την ύφεση, να μη διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Είμαστε στο Σεπτέμβρη και υπάρχουν επιδόματα από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που δεν έχουν πληρωθεί από το επιτελικό κράτος και την κυβέρνηση των αρίστων. Υπάρχουν επιδόματα που δεν έχουν πληρωθεί και θα πληρωθούν στις 15 Σεπτέμβρη αυτοί οι άνθρωποι πως ζουν; Το δώρο Πάσχα και είμαστε στο Σεπτέμβρη. Υπάρχουν ανθρωποι οι οποίοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, δεν μπήκαν σε καμία από τις ομαδοποιήσεις τις οποίες έφτιαξε το υπουργείο, και δεν έχουνε πάρει φράγκο όλη αυτή την περίοδο», σημείωσε ο ίδιος.

«Με τη στρατηγική της κυβέρνησης από το πρόγραμμα SURE η Ελλάδα πήρε το 1/3 των χρημάτων και των κονδυλίων που πήρε το Βέλγιο και η Πορτογαλία που έχουνε μικρότερη ανεργία από εμάς και ίδιο πληθυσμό με εμάς. Το λέω αυτό διότι υπάρχουν εργαλεία και πολιτικές που η χώρα θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να πάρει περισσότερα χρήματα και φαίνεται ότι δεν τα παίρνει. Το ίδιο είναι να πάρει 2,7 δις και το ίδιο να πάρει 8,5 δις η Ελλάδα;», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς επηρεαζόμαστε από τον τουρισμό και η πτώση μας είναι δραματική και θα συνεχίσει να είναι δραματική και με το τρίτο τρίμηνο και λεω δυστυχώς, δεν θέλουμε να καταστραφεί η χώρα και να δικαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε η χώρα να πάει καλύτερα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πως θα κρίνει την ύφεση στην περίπτωση που είναι μεταξύ 7-8%, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε: «Κανένα μέγεθος δεν λειτουργεί μόνο του θέλω να δω πόση θα είναι η ανεργία, πόσο θα έχουνε αυξηθεί οι ανισότητες, πόση θα είναι η μαύρη εργασία και η υποαπασχόληση, ποια θα είναι η ρευστότητα στα νοικοκυριά και ποιες θα είναι οι πολιτικές και οι κοινωνικές παρεμβάσεις προκειμένου να κρατηθεί η κοινωνία όρθια. Σε όλα αυτά βλέπω ότι η κυβέρνηση περνάει θεαματικά κάτω από την πήχη και δεν ακούει. Έχουνε τρομερή εμμονή, έχουνε κλειστά αυτιά και μάτια και θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά σε δραματικά αδιέξοδα, κοινωνικά και οικονομικά».

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Δεν υπάρχει συζήτηση περί τελικού ξεκαθαρίσματος, υπάρχει μια ιστορική διαδρομή και υπάρχει μια απολύτως σαφής γραμμή για το πώς θέλουμε το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή οπτική της προοδευτικής παράταξης για τον 21ο αιώνα και την ευθύνη μας να εκφράσουμε συνολικά τον προοδευτικό πόλο και τον προοδευτικό κόσμο χωρίς ηγεμονισμούς και μονομανίες. Θα γίνει μια ευρεία συζήτηση στην Κεντρική επιτροπή, θα παρθούν αποφάσεις αλλά το κρίσιμο δεν είναι οι εσωκομματικές αλλαγές, το κρίσιμο είναι η δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει ξανά και να επικοινωνήσει τα μηνύματα της κοινωνίας, των δυναμικών στρωμάτων».

Ερωτηθείς τι μήνυμα στέλνει η επιλογή του κ. Τζανακόπουλου για γραμματέα του κόμματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Με βάση τις συνεδριάσεις που γίνανε και στην Πολιτική Γραμματεία και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να συγκεντρώσει και να εκφράσει το όλον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση αυτά τα οποία έχουμε ψηφίσει στις διακηρύξεις μας, στις πολιτικές αποφάσεις που έχουμε πάρει για την αλλαγή και την προσθήκη στον τίτλο μας του όρου προοδευτική συμμαχία. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ένας σύντροφος από τη νέα γενιά του κόμματος, έχει τη συγκεκριμένη διαδρομή από τη νεολαία Συνασπισμού και στη συνέχεια στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στην Αριστερά αντιμετωπίζουμε αυτά τα φαινόμενα όχι φέρνοντας τον ένα και πετώντας τον άλλο ή αδειάζοντας τον έναν και επιβραβεύοντας τον άλλο».

«Κλείνει μια ιστορική φάση, ο Πάνος οδήγησε το κόμμα σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση, σε εκλογικές μάχες πάρα πολύ δύσκολες, στον πρώτο μετεκλογικό χρόνο που είχαμε μέσα και την ιστορία της πανδημίας. Η συμβολή του είναι σημαντική μετά από τις συλλογικές μας αποφάσεις όλοι συνεχίζουμε να λειτουργούμε εδώ πέρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αναβολή του συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «εκ των πραγμάτων η αναβολή του συνεδρίου δεν βοηθά αυτό το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε το οποίο είναι το μεγάλο άνοιγμα στον προοδευτικό κόσμο, να οργανωθεί ο κόσμος στις γραμμές του κόμματος».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει κάποια πρόσωπα του κόμματος να πάνε στην άκρη ώστε να δοθεί σήμα για νέο ξεκίνημα, ο βουλευτής απάντησε: «Εκτιμώ ότι σε αυτή τη διαδρομή η οποία είναι μαραθώνιος όλοι πρέπει να δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας, το κόμμα έχει ηγεσία μπορεί να αποφασίσει για ένα χρονικό διάστημα σήμερα ο Ζαχαριάδης έχει τη Χ ευθύνη, αύριο την Ψ αλλά δεν λειτουργούμε σε καμία περίπτωση όπως τα κόμματα τα παλιά που πετάνε από τα παράθυρα, αποκεφαλίζουν ή δίνουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν δώσει τη ζωή τους και την προσφορά τους βορά στη μιντιακή λαιμαργία. Είναι έξω από την κουλτούρα μας κάτι τέτοιο και είμαι απολύτως σίγουρος ότι με την εγγύηση και τη σφραγίδα του ίδιου του κ. Τσίπρα δεν θα συμβεί ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο».