Πυρά κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της προ ημερίσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

«Κύριε Μητσοτάκη, η μάσκα του σοσιαλδημοκράτη που προσπαθείτε να φορέστε δεν σας προστατεύσει από τις χρόνιες ασθένειες του κόμματος σας. Ακόμη και σήμερα αναζητείτε σχέδιο για την δεύτερη φάση της πανδημίας – γιατί το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το ακολούθησαν κρούσματα εισερχόμενα που κυκλοφορούσαν ανέλεγκτα», είπε, αναφερόμενη στην μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων και το άνοιγμα τουρισμού.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «περιορίσατε τους ελέγχους αντί να τους αυξήσετε. Τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, όπως και τα θύματα που θρηνούμε. Απειλούνται και οι νέοι. Πώς φθάσαμε ως εδώ; Κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι κερδίσαμε όλοι μαζί», τόνισε.

Ακόμη, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «πρώτος εσείς σφυρίξατε τη λήξη. Συμμετείχατε σε σειρά εκδηλώσεων χωρίς να φοράτε μάσκα και χωρίς να λαμβάνετε μέτρα προστασίας. Όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα, φταίγανε οι νέοι…».

Τα σημεία της πρωτολογίας της κ. Γεννηματά:

Είτε σας ωραιοποιούν τα πράγματα είτε εσείς τα ωραιοποιείτε σε εμάς και μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ελληνικό λαό. Και τα δύο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τούτη την ώρα.

Είπατε και εσείς πως μετά τον κορωνοϊό η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια. Είναι βέβαιο ότι η πανδημία αλλάζει τον τρόπου που βλέπουμε τα πράγματα, αλλάζει την καθημερινότητά μας, αλλάζει τον ίδιο τον δημόσιο βίο. Όμως τίποτα δεν δικαιολογεί να προωθείται βιασμός ως μία καθημερινή κανονικότητα και μάλιστα από μία εκπομπή.

Αν μη τι άλλο κύριε Μητσοτάκη θέλω να σας πω ότι αυτή η μάσκα του Σοσιαλδημοκράτη που προσπαθείτε να φορέσετε τον τελευταίο καιρό δεν σας προστατεύει από τις χρόνιες ασθένειες του κόμματός σας και της παράταξής σας.

Ακόμα και σήμερα αναζητείται σχέδιο για αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Γιατί δεν αξιοποιήσατε το διάστημα που η πανδημία ήταν σε ύφεση. Γιατί το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το ακολούθησαν κρούσματα εισερχόμενα τα οποία μάλιστα για αρκετές ημέρες κυκλοφορούσαν ελεύθερα μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Η επιστροφή του προβλήματος είναι γεγονός. Και γω ρωτώ. Πως φτάσαμε ως εδώ κύρια πρωθυπουργέ; Να κινδυνεύουμε να χάσουμε ότι κερδίσαμε όλοι μαζί στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου όπως χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Πρέπει επιτέλους να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μία και έξω στον τόπο.

Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία για τα ταξίδια από χώρα σε χώρα από εδώ και πέρα. Και το λέγαμε από την αρχή.

Η κατάσταση που δημιουργείται με το άνοιγμα των σχολείων αναδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη. Μακριά από εμάς οι λόγικές του να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία. Θέλουμε ασφαλή σχολεία.