«Οι ευρωπαίοι πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους στο μεταναστευτικό μετά και τις εξελίξεις στη Μόρια» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Mea culpa’’ με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέγοντας πως «οι εικόνες από τη Λέσβο δεν είναι της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή η κ. Ασημακοπούλου τόνισε πως «δεν νοείται η Ελλάδα να είναι εγκαταλελειμμένη στο μεταναστευτικό – προσφυγικό» και κάλεσε τους ευρωπαίους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντυξη της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1: 

Για το μεταναστευτικό –προσφυγικό μετά και τις εξελίξεις στη Μόρια, η κ. Ασημακοπούλου επισήμανε: «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι ευρωπαίοι να τεθούν προ των ευθυνών τους. Αυτές οι εικόνες είναι οι εικόνες της Ευρώπης, δεν είναι οι εικόνες της Ελλάδας! Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αν δεν μας δείχνουν με το δάχτυλο είναι γιατί κοιτάνε στον καθρέφτη γιατί ξέρουν ότι έχουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης γι’ αυτό το οποίο έχει συμβεί. Γιατί έχουνε μήνες, χρόνια που στρουθοκαμηλίζουν και που λένε λόγια περί αλληλεγγύης και η κα Φον Ντερ Λάιερ που έρχεται να μας κανει στο state of the union μεθαύριο στην ολομέλεια και θα μας μιλήσει για την κατάσταση της Ένωσης και θα μας πει μετά από ένα χρόνο τι έχει καταφέρει, είχε πει από το Πάσχα ότι θα υπάρχει μια καινούργια μεταναστευτική πολιτική. Τώρα ο κορονοϊός είναι δικαιολογία για όλα τα πράγματα αλλά θα έπρεπε να είναι δικαιολογία για να επισπεύσουμε τις μεγάλες και γενναίες αποφάσεις που πρέπει να παρθούν στην Ευρώπη».

«Όταν φωνάζαμε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου «σα δε ντρέπεστε που έχουμε 2.500 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση τα παιδιά αυτά να βρούνε ένα σπίτι σε ολόκληρη την Ευρώπη και μας λέτε προβλημα σας», κώφευαν! Επιτέλους άρχισαν να παίρνουνε παιδιά. Έπρεπε να γίνει αυτο για να πάρουν και τα υπόλοιπα. Ξέρουν οι ευρωπαίοι ποιες ειναι οι ευθύνες τους απλά όποιος δε θέλει να ζυμώσει όλη μερα κοσκινίζει. Τώρα ειναι η ώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Δεν νοείται η Ελλάδα να είναι εγκαταλειμμένη σε αυτό το πρόβλημα. Χρόνια τώρα και ακούω την αντιπολίτευση να λεει διάφορα σήμερα λες κι έχουμε ξεχάσει πως καταλήξαμε να είμαστε εδώ και πόσο μεγάλο πρόβλημα βρήκε ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, και τι χρειάστηκε να διαχειριστούν και πόση επιτυχία το έχουμε διαχειριστεί με τις πάρα πολύ δύσκολες ισορροπίες που υπάρχουν γιατί δικαίως και οι τοπικές κοινωνίες είναι στο αμήν με αυτό το οποίο συμβαίνει πολλώ δε μάλλον με αυτό που συνέβη προχθές το βράδυ. Μόνοι μας δεν μπορουμε να τα βγάλουμε πέρα, ας αποφασίσουν λοιπόν οι ευρωπαίοι ότι ήρθε η ώρα για τη γενναία αποφαση δηλαδή να πάρουνε και αυτοί το μερίδιο που τους αντιστοιχεί! Επιτέλους να προστατευόσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας!».

Ερωτηθείσα ποιο είναι το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη, η κ. Ασημακοπούλου απάντησε: «Το κλίμα στους διαδρόμους είναι πολύ περισσότερο υπέρ μας σημερα απ’ ότι ήταν πριν από έξι μήνες. Δηλαδή όσα συμφέροντα και να υπάρχουν ο εκβιασμός είναι άσχημο πράγμα και προσωπικά πιστεύω ότι άμα ενδώσεις σε έναν εκβιασμό θα σύρεσαι εκβιαζόμενος μέχρι να πατήσεις πόδι... Υπάρχει πολύ περισσότερο το κλίμα «κάτι πρέπει να κάνουμε με τον Ερντογάν» το θέμα είναι τι; Δηλαδή η στρατηγική πάντα της Ευρώπης ήταν το «καρότο και το μαστίγιο». Το «καρότο» ήταν η ένταξη και τα χρήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και το «μαστίγιο» είναι πάρα πολύ light. Τώρα χρειαζόμαστε ένα «μαστίγιο» που να το χρησιμοποιήσουμε, κυρώσεις με δόντια».

«Ο αγώνας μας αυτή την εβδομάδα είναι να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το ευρωκοινοβούλιο ότι πρέπει κάποια στιγμή να του βάλεις κυρώσεις που θα πονέσουν. Το νόμισμα των τούρκων έχει καταρρεύσει σε ιστορικό χαμηλό, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το οικονομικό πονάει αυτή τη στιγμή. Είναι η ώρα των γενναίων αποφάσεων στην Ευρώπη γιατί και οι πολίτες πλέον θέλουν μια Ευρώπη η οποία να είναι αποτελεσματική και να τους εγγυάται και την ειρήνη και την ασφάλειά τους», τόνισε η ίδια.