Την ανάγκη ενός σωστού συστήματος φύλαξης συνόρων και ενός συστήματος υποδοχής ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό, επισήμανε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. Ζήτησε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σύστημα διαμοιρασμού των ανθρώπων αυτών, ενώ είπε πως οι μετανάστες μεταφέρονται από τα τουρκικά παράλια στην κατεχόμενη Κύπρο και από εκεί –μέσω του χωριού Πύλα- στην ελεύθερη Κύπρο. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι έκανε εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων ενώ για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα απάντησε πως τα σύνορα φυλάσσονται. Σε ότι αφορά τις νέες ταυτότητες και τις ουρές στα αστυνομικά τμήματα, έκανε λόγο για τον απόλυτο παραλογισμό. Για το κόμμα των Σπαρτιατών είπε πως δεν θα μπορούσε να πάρει τις εκλογές εάν δεν είχε ένα πρόσωπο από το παρελθόν. Ανέφερε πως είναι ένα κόμμα που δεν έχει τίποτα το θεσμικό πάνω του. Ταυτόχρονα, απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες για το μεταναστευτικό στην Κύπρο: Το μεταναστευτικό είναι η σημαντικότερη από τις προκλήσεις της εποχής μας γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι για διαφορετικούς λόγους θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους και να έρθουν στην Ευρώπη και αν δεν υπάρχει καταρχήν ένα σωστό σύστημα φύλαξης συνόρων για να μην συμβεί αυτό και σωστό σύστημα υποδοχής για όσους μπορούν και πρέπει να πάνε σε μια χώρα καθώς επίσης και ένα σωστό σύστημα ευρωπαϊκό που θα κάνει έναν διαμοιρασμό αυτών των ανθρώπων τότε θα βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα.

Για την Κύπρο: Οι μετανάστες μεταφέρονται από τα παράλια στην κατεχόμενη Κύπρο και από εκεί τους μεταφέρουν στην ελεύθερη Κύπρο κυρίως μέσω του χωριού Πύλα. Δηλαδή η Πύλα είναι πύλη εισόδου για παράνομους μετανάστες στην Κύπρο. Επειδή η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος και δεν έχει σύστημα υποδοχής, γιατί εμείς στην Ελλάδα μετά από το χάος του ’15-16 καταφέραμε να έχουμε ένα σύστημα υποδοχής που να μην ευνοεί το γκέτο, την περιθωριοποίηση, την ριζοσπαστικοποίηση η Κύπρο δεν είχε αυτή η υποδομή άρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δια της εργαλειοποιήσης φτάνουν και μπαίνουν μέσα στην ελεύθερη Κύπρο ουσιαστικά δεν έχουν τι να κάνουν, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Υπάρχει ένα camp το οποίο δεν είναι σε συνθήκες που γνωρίζουμε εμείς εδώ και αυτό δημιουργεί ριζοσπαστικοποίηση και ακραίο λόγο. Όμως η Κύπρος είχε στηρίξει όλη την ύπαρξή της ότι είναι ένα μικρό κράτος, νησί ημικατεχόμενο που όμως έχει κράτος δικαίου, είναι στην ΕΕ, διεκδικεί τα δίκαιά της μέσω του διεθνούς δικαίου και δεν είχε τέτοιες ακραίες εικόνες να επιδείξει στο εξωτερικό. Κάνει κακό στην Κύπρο αυτό.

Αναφορικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και αν θα τεθεί το θέμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο: Το θέμα τίθεται κάθε φορά και θα τεθεί το θέμα αυτό απλώς πιστεύω ότι η Τουρκία επειδή έκανε εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών με αποκορύφωμα το 2020, ουσιαστικά εξέθρεψε αυτό το τέρας που είναι οι εγκληματίες, αυτοί οι διακινητές των ανθρώπων και πλέον αυτοί έχον γλυκαθεί με τα χρήματα και δεν μαζεύεται εύκολα αυτό. Σκεφτείτε ότι για κάθε μια είσοδο που έχουμε στη χώρα έχουνε γίνει 200 αποτροπές. Αν δηλαδή δεν γινόταν η φύλαξη των συνόρων τόσο αυστηρά και τόσο προσεκτικά θα είχαμε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Εμείς κάνουμε φύλαξη των συνόρων και έχουμε και σύστημα υποδοχής που δεν ενοχλεί την ελληνική κοινωνία, και περιμένουμε να αποφασίσει η ΕΕ η οποία βλέπω ότι το έχει πάει για τον Ιούνιο του ‘24.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές με την έναρξη του χειμώνα: Οπωσδήποτε αυτό θα συμβεί αν και αυτοί οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι και δεν τους νοιάζει αν θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Εμείς έχουμε τις πιο αυστηρές ποινές στην Ευρώπη για τους διακινητές, φτάνει ακόμα και ισόβια αλλά βλέπετε ότι ο καθένας νομίζει ότι θα γλιτώσει και δεν θα συλληφθεί.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες: Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό και αναρωτιέμαι ποιος κερδίζει από όλα αυτά. Βάζουν τους ανθρώπους να λένε ότι δεν θέλουν έλεγχο του νου τους και της ζωής τους για να τους ελέγχουν κάποιοι άλλοι. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο μεγάλο αυτό το ποσοστό, θα αντιμετωπιστεί αλλά είναι κρίμα οι άνθρωποι να χειραγωγούνται.

Αναφορικά με το θέμα των Σπαρτιατών: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το κόμμα δεν μπορούσε να πάρει τις ψήφους αυτές χωρίς να έχει ένα πρόσημο ιδεολογικό ή αναφορικό σε σχέση με πρόσωπα και του παρελθόντος που απέκτησαν δημοσιότητα και μέσα στην κοινωνία. ...Πρέπει η Δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, ο κοινοβουλευτισμός να επικρατήσουν και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να βρεθεί λύση και να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι δεν υποστηρίζουν κανέναν Μεσσία, υποστηρίζουν αυτούς που τσακώνονται τώρα για το πάπλωμα.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να εκπέσει το κόμμα των Σπαρτιατών: Δεν είμαι ειδική δείχνει όμως ότι είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει τίποτε το θεσμικό πάνω του.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Φίλη ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη είναι ενδεχομένως ένα ενδιάμεσο στάδιο για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ: Η συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει για πολύ περισσότερους λόγους από την εισαγωγή του «ελληνικού ονείρου» κατά το αμερικανικό όνειρο στην Ελλάδα. Εδώ δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν πρόκειται περί σοσιαλδημοκρατών, αυτοί έχουν στον τίτλο τους τη λέξη ριζοσπαστική και κοιτάνε να δουν πόσο αριστεροί θα είναι. Απλώς κατάλαβε ο κόσμος τι συμβαίνει και δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό με τέτοια πυροτεχνήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την αυτοκριτική του γιατί έχασε και μετά να αποφασίσει τι γραμμή θα ακολουθήσει. Δεν χρειαζόταν ο Κασσελάκης για όλα αυτά.