Ως θετικό πρώτο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας χωρίς μονομερείς ενέργειες, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών την Τουρκία. 

«Δεν κρυψαμε ότι θέλουμε να συζητησουμε αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση βήμα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι εφόσον έχουμε «δείγματα γραφής», «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα έναν κύκλο διερευνητικών επαφών».

Δεν μπορεί να υπάρχει ένταση, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη «μία μείζονα διαφορά» που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία και που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι δε ότι απαγορεύονται οι έρευνες με βάση το διεθνές δίκαιο σε μη οριοθετημένες περιοχές και κατά συνέπεια εφόσον η Τουρκία θέλει να συζητήσει για τις θαλάσσιες ζώνες θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν έχουμε ενδείξεις από την Τουρκία στην κατεύθυνση της έμπρακτης αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είναι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι του διαλόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώμας είναι σημαντικά διπλωματικά ενισχυμένη και αποτελεί δύναμη ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.