«Η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε φιάσκο το θέμα με τις μάσκες λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί από τον Ιούλιο».

Ακόμη ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 25 χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς και ανέφερε πως «η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δεν αναζήτησε αίθουσες ώστε να σπάσουν στα δύο τα πολυπληθή τμήματα στα σχολεία».

Παράλληλα δήλωσε πως «οι καθαρίστριες πήγαν στα σχολεία στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν έγιναν προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων καθώς φέτος λόγω κοροναϊού οι ανάγκες είναι αυξημένες».

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έβαλε πλέξι γκλας στις σχολικές αίθουσες».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλης τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας στα σχολεία.

Επιπρόσθετα δήλωσε πως «ο νέος γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος όπως και ο Πάνος Σκουρέλτης εκφράζει το όλον του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ανέφερε πως «δεν έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή και αν δεν γίνουν γνωστές λεπτομέρειες δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

«Η χθεσινή μέρα δείχνει την ανετοιμότητα της κυβέρνησης η οποία νομίζει ότι ετοιμάζει τα σχολεία για τον κορονοϊό με το να δώσει ένα παγούρι που το χαρίζει ένας ιδιώτης και με το να δώσει και μάσκες τελευταία στιγμή. Γιατί αν είχε ένα σχέδιο πως θα ανοίξουν τα σχολεία η κυβέρνηση θα έπρεπε η μάσκες να φτιαχτούν από τον Ιούλιο και όχι να αρχίζουν τα σχολεία και να γίνονται λάθη. Το θέμα με τις μάσκες είναι ένα φιάσκο, ένας τραγέλαφος, που δεν αφορά τις μάσκες μόνο αλλά αφορά την έλλειψη προετοιμασίας από την κυβέρνηση για να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε ο κ. Φίλης.

«Έχουμε περίπου 25 χιλιάδες κενά χωρίς να υπολογίζουμε τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό λόγω κοροναϊού. 25 χιλιάδες με βάση τι θα είχαμε πέρυσι. Πέρυσι είχαμε πάρει 40 χιλιαδες αναπληρωτές φέτος ανακοινώθηκε ότι θα πάρουμε 20 χιλιάδες αναπληρωτές», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν έψαξε καθόλου για να υπάρξει το θέμα της αραίωσης γιατί όλοι οι επιστήμονες λένε ότι μόνο με την αραίωση, την κοινωνική αποστασιοποίηση αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο κορονοϊός. Για ποιο λόγο το καλοκαίρι η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο αύξησε τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα στα Νηπιαγωγεία και την Α Δημοτικού τα οποία τα είχαμε κατεβάσει εμείς στα 21 και τα ξανανέβασε στο 27! Γιατί αύξησε μέσα στην πανδημία τον αριθμό των παιδιών; Σήμερα έχουμε σίγουρα κενές σχολικές αίθουσες λόγω του κλεισίματος σχολείων την τελευταία δεκαετία με τα μνημόνια αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη το καλοκαίρι να φτιαχτούν ξανά αυτά τα σχολεία», υποστήριξε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την καθαριότητα των σχολείων, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Ξέρετε πότε πιάσανε δουλειά οι καθαριστές και οι καθαρίστριες στα σχολεία; Την Πέμπτη και την Παρασκευή. Με δεδομένο μάλιστα ότι θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 του μηνός πιάσανε δουλειά στις 10 του μηνός. Τα σχολεία ανοίξανε 1η του μηνός με τους εκπαιδευτικούς, πολλοί εκπαιδευτικοί είδαμε και στα social media πήραν τις σφουγγαρίστρες για να σκουπίσουν τα σχολεία. Πλήρης έλλειψη προετοιμασίας».

Για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, σημείωσε: «Πράγματι είναι αναγκαίο και δεν πρέπει σε αυτό το πράγμα να κάνει κανείς έκπτωση όμως σημαίνει ότι το κράτος λαμβάνει τα μέτρα του ώστε να πείσει τους πολίτες και μάλιστα τα νέα παιδιά ότι είναι αναγκαίο διότι το να κουνάς το χέρι σου και να κάνεις καυγά με τα νέα παιδιά δεν κάνεις τίποτα».

«Υπάρχουν δήμοι όπως ο δήμος της Ραφήνας όπου έβαλε πλεξιγκλάς ανάμεσα στα θρανία γιατί να μην γίνει παντού; Θα μπορούσε η λύση του πλεξιγκλάς να μελετηθεί να το δουν οι ειδικοί. Πρέπει να γίνει μελέτη γιατί είναι μπροστά μας η κρίση, δεν την έχουμε ζήσει ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάληψη ευθυνών στο θέμα των μασκών στα σχολεία, απάντησε: «Εγώ δεν είμαι εύκολος στο να ζητώ παραιτήσεις, το βασικό είναι να διορθωθεί το θέμα και φοβούμαι ότι θα αργήσει να διορθωθεί το θέμα. Από εκεί και πέρα το βασικό είναι όχι αυτό κάθε αυτό το ζήτημα με τις μάσκες αλλά τι δείχνει. Και δείχνει μια παραίτηση της κυβέρνησης να προετοιμαστεί και τα σχολεία να ανοίξουν με ασφαλή υγειονομικό τρόπο».

«Είμαστε υπέρ της χρήσης της μάσκας. Συνιστώ όπως λένε οι ειδικοί να φοράει τη μάσκα το παιδί από εκεί και πέρα ο δάσκαλος έχει την ικανότητα να βλέπει αν υπάρχει κάποια δυσφορία αλλά όμως να μάθει το παιδί ότι δίνει μια μάχη για τη ζωή του αλλά και για τη ζωή των άλλων. Την αξία της αλληλεγγύης, της αγάπης του πλησίον. Είναι μια ευκαιρία η μάσκα να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά μας να μην είναι, αυτό που τα κάνει ο σημερινός πολιτισμός, εγωιστές και απομονωμένους», επισήμανε ο ίδιος.

Για το νέο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης ανέφερε: «Ο κ. Τζανακόπουλος εκπροσωπεί το όλον, και ο κ. Σκουρλέτης και οι προηγούμενοι γραμματείς το όλον εκπροσωπούνε όλοι και με ικανοποιητικό τρόπο».

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δήλωσε: «Συζήτηση στη Βουλή δεν έχει γίνει και δεν ξέρουμε ποιο είναι το κόστος αλλά θα είναι πράγματι μεγάλο. Είναι προφανές ότι χωρίς συζήτηση δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Πρέπει να ξέρουμε ποια χρήματα θα δοθούν για τι ακριβώς, όχι ότι πουλιέται το αγοράζουμε. Αυτή η κούρσα των υπερ-εξοπλισμών δεν είναι ούτε υπέρ της ελληνικής οικονομίας ούτε υπέρ της ελληνικής άμυνας, άλλους βοηθάει. Οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι και εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ κάναμε τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F16 αλλά 1,3 δις όχι 10,5 δις. Να ξέρουμε ότι ισχυρό κράτος σημαίνει ισχυρή οικονομία, ισχυρή άμυνα σημαίνει κοινωνική συνοχή στο κράτος και τους πολίτες».

«Η κουβέντα αυτή γίνεται υπό τύπου λύτρων κάποιοι μας προσφέρουν δήθεν βοήθεια και εμείς πληρώνουμε για αυτή τη βοήθεια. Αυτό είναι πολύ κακό να πληρώνουμε λύτρα δισεκατομμύρια», κατέληξε ο ίδιος.