«Η Αττική βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου αυτή τη στιγμή και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έλαβε τα προληπτικά μέτρα στο λεκανοπέδιο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σε ερώτηση για γενικευμένο lockdown, η κ. Πελώνη απάντησε πως «η κυβέρνηση οφείλει να ελπίζει για το καλύτερο αλλά να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο».

Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «αυξάνονται τα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς».

Αναφορικά με τις μάσκες στα σχολεία έκανε λόγο για αστοχία και για συλλογική ευθύνη.

Παράλληλα τόνισε πως «οι επόμενες δύο παρτίδες θα είναι προσαρμοσμένες στο σωστό μέγεθος και πως δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση».

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά, η κ. Πελώνη επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών ενώ τόνισε πως σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Πέτσα για το ενδεχόμενο lockdown, η αναπληρώτρια κυβερνητικής εκπρόσωπος σημείωσε: «Η κυβέρνηση οφείλει πάντα να ελπίζει για το καλύτερο αλλά να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Δεν είμαστε εκεί, είμαστε μακριά από αυτό. Αυτό που προέχει τώρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, η Αττική είναι μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου αυτή τη στιγμή, δεν είναι δηλαδή στο απόλυτο πικ ωστόσο για να μην φτάσει όφειλε η κυβέρνηση να λάβει προληπτικά και αυτά τα νέα μέτρα».

«Χτυπάμε ένα καμπανάκι και ως προς τους πολίτες να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί ακριβώς για να μειωθεί η διασπορά τώρα και όχι εκ των υστέρων», υπογράμμισε η ίδια.

Για τα ΜΜΕ, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Αυξάνονται τα δρομολόγια και πάνω στα μέτρα θα δει κανείς και τα ωράρια για αυτό χθες υπήρξε και αυτή η ανακοίνωση για τα
καταστήματα του λιανεμπορίου που ανοίγουν στις 10 προφανώς για να μην αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να μετακινούνται όλοι μαζί, και βεβαίως ότι άλλο μέτρο χρειαστεί να ληφθεί θα ληφθεί η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι είναι από πάνω για αυτο και τα μέτρα είναι δυναμικά. Είναι μια δυναμική κατάσταση δυστυχώς που πρέπει να είσαι από πάνω και αναλόγως να σφίγγεις ή να χαλαρώνεις τα πράγματα».

Αναφορικά με τις μάσκες προστασίας στα σχολεία, επισήμανε: «Επειδή ξέρω ότι έγινε πεδίο κριτικής και πεδίο τρολαρίσματος αυτή η αστοχία και αυτό αδικεί τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε. Η ευθύνη είναι συλλογική, αναλαμβάνουμε όλοι την ευθύνη. Προφανώς υπήρξε αστοχία, η ευθύνη είναι συλλογική, την αναλαμβάνουμε όλοι ο καθένας στο μερίδιο που του αντιστοιχεί. Το σημαντικό ως προς τις μάσκες είναι ότι οι δύο επόμενες παρτίδες θα είναι προσαρμοσμένες στο σωστό μέγεθος και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση απ’ όλο αυτό που έγινε για το ελληνικό Δημόσιο. Δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, κανένα κόστος».

Ερωτηθείσα για τα ελληνοτουρκικά, αν υπάρχει ενδεχόμενο για διερευνητικές επαφές πριν τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε: «Κινητικότητα υπάρχει πολύ έντονη όλο το τελευταίο διάστημα με εταίρους, με συμμάχους δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα αυτή τη στιγμή θα επαναλάβω αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που έμειναν τον Μάρτιο του 2016. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει συζήτηση όσιο υπάρχει απειλή ή εκβιασμός. Εφόσον η Τουρκία έκανε αυτό το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης το θετικό αποσύροντας στο ερευνητικό σκάφος δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό. Πρέπει όλα αυτά τα δείγματα να έχουν μια συνέπεια και μια συνέχεια και αυτό αφορά και τις επόμενες μέρες γιατί έχουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 αλλά προφανώς αφορά και το διάστημα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Ελπίζουμε πως θα μπορέσει να γίνει αυτό και βεβαίως θα σας παραπέμψω στις χθεσινές δηλώσεις τις Κομισιόν μέσω του κ. Μπορέλ ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες και ότι από τη δική της συμπεριφορά θα εξαρτηθεί πως θα πάνε τα πράγματα. Και να κρατήσουμε από όλο αυτό ότι οι όποιες εξελίξεις στη συμπεριφορά προφανώς θα έχουν αντίκτυπο και στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Δεν είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, έχει ευρύτερη ευρωτουρκική διάσταση και νομίζω ότι αυτό κατέστη σαφές όλο το τελευταίο διάστημα από τις τοποθετήσεις όλων των ευρωπαίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν μετράνε περισσότερο οι δηλώσεις ή οι πράξεις για να ανοίξει ο δρόμος των διερευνητικών επαφών, απάντησε: «Οι πράξεις μετράνε προφανώς».

Ερωτηθείσα αν η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε: «Αυτό είναι ένα κεκτημένο που έχει ήδη συζητηθεί και βρίσκεται στο τραπέζι και είναι όλο το πλαίσιο των επιπτώσεων και των περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων. Είναι ένα κεκτημένο που υπάρχει και για το τώρα και για το μετά».