Τη δέσμευση ότι η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα του 2021 έδωσε στον Guardian ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται στο νησί τώρα, προβλέπω ότι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην βρετανική εφημερίδα.

«Οι κάτοικοι του νησιού έχουν περάσει πολλά. Υπήρξαν πολύ υπομονετικοί» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Άφγανοι και σε αυτούς θα δοθούν έγγραφα για να φύγουν.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε και την κίνηση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 άτομα από 408 οικογένειες το καθεστώς προστασίας των οποίων έχει αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές λέγοντας ότι πρόκειται για «μια γενναιόδωρη και πολύ γεννναία κίνηση».

«Σε όλη την Ευρώπη οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα όσον αφορά το μεταναστευτικό αλλά πιστεύω ότι μπορούν να αντιληφθούν ότι προστατεύουμε τα σύνορα της ΕΕ και ότι έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ροές» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να μπουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, τόνισε πως «οι πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να μπουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ μετά την καταστροφή στη δομή στη Μόρια».

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να σεβαστούν τη χώρα που τους φιλοξενεί και την έννομη τάξη και να μην υποκινούνται από διάφορες σκοπιμότητες».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της αστυνομίας σε περίπτωση που δεν πειστούν να μπουν στον καταυλισμό.

Παράλληλα τόνισε πως «στη Λέσβο υπάρχει συνεργασία όλων των υπηρεσιών που ερευνά και αξιολογεί τα δεδομένα για τη φωτιά στη δομή της Μόριας ενώ διερευνάται και ο ρόλος των ΜΚΟ».

Ακόμη σημείωσε πως «η ελληνική αστυνομία είναι στην πρώτη γραμμή που λαμβάνονται για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «τεστ γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε όλους τους αστυνομικούς και πως εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όπως απολυμάνσεις στα κρατητήρια και οδηγίες για τις προσαγωγές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μόρια, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Σε πρώτη φάση υπάρχει τάξη, έχει αντιμετωπιστεί το κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί μιας εξέγερσης και καταβάλετε η προσπάθεια ούτως ώστε ήρεμα και ειρηνικά να μπουν στο νέο χώρο ο οποίος δημιουργείται και τηρεί ικανοποιητικές συνθήκες για την ασφαλή και υγιεινή διαμονή τους. Γίνεται μια προσπάθεια να αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε μια φιλόξενη χώρα, που πραγματικά τους παρέχει την θαλπωρή στα πλαίσια των δυνατοτήτων της και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σεβαστούν τη χώρα αυτή, να σεβαστούν την έννομη τάξη και να μην πείθονται από υποσχέσεις ορισμένων ατόμων τα οποία υποκινούνται από διάφορες σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίστηκε από τον Πρωθυπουργό, θα μείνουν εκεί, είναι βέβαιο ότι θα μπουν μέσα στον καταυλισμό και αν χρειαστεί θα γίνει και η σχετική επιχείρηση από πλευράς Αστυνομίας. Αν δεν μπουν ασφαλώς και η Αστυνομία θα παρέμβει αλλά η Αστυνομία έχει και υπομονή, έχει και ανοχή αλλά έχει αποφασιστικότητα».

«Γίνεται μια προσπάθεια ελπίζουμε να έχει καλά αποτελέσματα με ειρηνικό τρόπο να μπουν στον καταυλισμό διότι αυτό επιβάλλεται πρωτίστως για λόγους διασφάλισης της δικής τους υγείας , υπάρχουν φορείς με covid μέσα στους μετανάστες κατά συνέπεια θέματα δημόσιας υγείας επιβάλλουν πρωτίστως να μπουν μέσα, αφού υποστούν τους σχετικούς ελέγχους, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των κατοίκων του νησιού αλλά και για να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, σε κάθε περίπτωση όμως στηρίζουμε τις έρευνές μας σε βάσιμες πληροφορίες, ερευνούμε με βάση τα στοιχεία τα οποία συλλέγουμε και παραπέμπουμε στη Δικαιοσύνη με αποδείξεις. Από την πρώτη στιγμή υπάρχει μια στενή συνεργασία στα θέματα της διερεύνησης και της συλλογής και εκμετάλλευσης των πληροφοριών τόσο με την ΕΥΠ όσο και με τις κεντρικότερες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας όπως είναι η αντιτρομοκρατική, η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και από τη Θεσσαλονίκη υπάρχει ειδικό κλιμάκιο κάτω όπου όλο αυτό το χρονικό διάστημα ασχολείται με τη συλλογή και εκμετάλλευση των πληροφοριών γύρω από αυτά τα θέματα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ οι οποίες έχουν και αναπτύσσουν μια δραστηριότητα η οποία τελεί υπό διερεύνηση. Έχουν γίνει αρκετοί έλεγχοι, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση προσπαθήσαμε σε αυτό το θέμα να μπει μια τάξη και ένας έλεγχος γιατί υπάρχουν και ΜΚΟ οι οποίες πραγματικά προσφέρουν βοήθεια και ακολουθούν τη γενικότερη πολιτική της ελληνικής δημοκρατίας αλλά υπάρχουν και ορισμένες άλλες για τις οποίες δημιουργούνται πολύ ισχυρά ερωτηματικά και τελεί υπό διερεύνηση η όλη τους δραστηριότητα και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε αποτελέσματα».

Για τη στάση της ΕΕ, ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σαφής κατανόηση και στήριξη των πολιτικών της κυβέρνησης από την ΕΕ, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης και του πρωθυπουργού με τους ευρωπαίους ηγέτες και διαμορφώνεται ένα κλίμα αρκετά θετικό, κατανόησης και βοήθειας προς τη χώρα μας. Βλέπουμε για πρώτη φορά την ΕΕ να είναι κοντά μας και να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κεντρικότερη ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Εξάλλου όλο αυτό το διάστημα έχουμε αποδείξει ότι με σεβασμό στον άνθρωπο, με σεβασμό στα δικαιώματα, κατανοώντας και στηρίζοντας και αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους αλλά χτυπώντας παράλληλα και τα κυκλώματα τα οποία εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μέσα στην Ευρώπη που να μπορεί να παρέχει τη φιλοξενία και τη στήριξη και το άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται άλλα παράλληλα να μπορεί να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο της λαθροδιακίνησης».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι συστάσεις που έχουν δοθεί στην Αστυνομία για την περιφρούρηση των νέων μέτρων, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η Ελληνική Αστυνομία είναι στην πρώτη γραμμή ως προς την υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού συνεργαζόμενοι με τις υπόλοιπες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Και σε αυτή τη φάση η Ελληνική Αστυνομία θα είναι στην πρωτοπορία, θα συνδράμει αλλά τα μέτρα για την προφύλαξη του αστυνομικού προσωπικού έχουν ληφθεί εγκαίρως, επικαιροποιούνται σε κάθε στιγμή σύμφωνα και με τις οδηγίες που μας δίνει ο ΕΟΔΥΥ και το υπουργείο Υγείας».

Ερωτηθείς αν θα γίνονται τεστ στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, διευκρίνισε: «Τεστ γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥΥ. Σε κάθε αστυνομική περιφέρεια υπάρχει αρμόδιος αστυνομικός που παρακολουθεί την όλη κατάσταση πως διαμορφώνεται όλοι το εικοσιτετράωρο, υπάρχουν υγειονομικοί αξιωματικοί όπου και αυτοί είναι σε εικοσιτετράωρη επιφυλακή και σε κάθε περίπτωση που ανακύπτει επιλαμβάνονται, έρχονται σε επαφή άμεση με τον ΕΟΔΥΥ. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα μεταχειρίζονται τα προσαγόμενα άτομα και τους κρατουμένους, γίνονται απολυμάνσεις στα κρατητήρια και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων τα οποία έχουν εκδοθεί από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από το Μάρτιο και παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη. Με τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουμε δείξει πολύ καλά αποτελέσματα και στα σωφρονιστικά καταστήματα, έχουμε διαφυλάξει την υγεία τόσο των κρατουμένων όσο και των υπαλλήλων των σωφρονιστικών καταστημάτων και γενικά εφαρμόζουμε το πλαίσιο μέτρων που εχει αποφασιστεί με τις υποδείξεις των ειδικών με σχολαστική ευλάβεια».