Για την στάση των νέων ανθρώπων απέναντι στην πανδημία, τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού αλλά και την αντιπολιτευτική γραμμή που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο parapolitika.gr o πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης

«Η Αντιπολίτευση προσπαθεί μάταια να ανακτήσει τα χαμένα ποσοστά της και αναλώνεται στη συνήθη τακτική της «αντιρρήσεις χωρίς λύσεις». Οι νέοι κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια και τους επαναστάτες χωρίς αιτία», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη «μάχη» με τον κοροναϊό.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της «γαλάζιας» νεολαίας μίλησε στο parapolitika.gr για τις προγραμματισμένες δράσεις της ΟΝΝΕΔ και το επικείμενο άνοιγμά της στην κοινωνία. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

Διανύουμε το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κοροναϊού. Εσείς πιστεύετε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πισωγύρισμα; Πότε εκτιμάτε ότι θα επανέλθουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα;


Τόσο οι ειδικοί όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν τονίσει από την αρχή ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης θα αλλάζουν δυναμικά ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Είναι στο χέρι μας να καταλάβουμε ότι η ζωή μας έχει αλλάξει, αλλά δεν σταματάει εξ’ αιτίας των μέτρων. Πρέπει να γίνει κτήμα μας ότι οι οδηγίες που μας δίνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν ένα και μοναδικό στόχο: την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής.

Έχουμε επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα, όπου ο κοροναϊός δυστυχώς θα αποτελεί κομμάτι της μέχρι να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Όλοι χρειάζεται να προσαρμοστούμε και να τηρούμε τα μέτρα κάθε στιγμή από τις πιο απλές, μέχρι τις πιο ξεχωριστές. Και το κυριότερο, όσοι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά, πρέπει να δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα, είτε σε δημόσιες εμφανίσεις μας, είτε στην προσωπική μας ζωή.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για βεβιασμένες κινήσεις και ανεπαρκή αντιμετώπιση της πανδημίας. Εσείς ερχόμενος σε επαφή με νέους ανθρώπους έχετε αντιμετωπίσει δυσπιστία; Οι νέοι εμπιστεύονται τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση;

Η Αντιπολίτευση προσπαθεί μάταια να ανακτήσει τα χαμένα ποσοστά της και αναλώνεται στη συνήθη τακτική της «αντιρρήσεις χωρίς λύσεις». Οι νέοι κουράστηκαν από τα μεγάλα λόγια και τους επαναστάτες χωρίς αιτία. Εκτιμούν ότι πλέον έχουμε έναν Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μια Κυβέρνηση που λένε λιγότερα και κάνουν περισσότερα. Βλέπουν επιτέλους να δίνεται ο λόγος στους ειδικούς σε όλα τα μεγάλα θέματα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η γενιά μου είναι μια γενιά που παλεύει όσο καμία για συνεχή κατάρτιση και εξέλιξη και εκτιμά ακόμα περισσότερο ότι αυτή η κατάρτιση αποτελεί κεντρικό πυρήνα του κυβερνητικού σχεδίου.

Βλέπουμε ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η ΟΝΝΕΔ συνεχίζει τις επισκέψεις της σε όλη την Ελλάδα. Τι εντυπώσεις αποκομίζετε από τις επαφές σας ;

Η επαφή με την κοινωνία και τους νέους σε κάθε γωνιά της χώρας είναι μονόδρομος για την ΟΝΝΕΔ, πάντοτε τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Αν δεν ξέρεις τα αληθινά, καθημερινά προβλήματα, αν δεν ακούσεις τους πολίτες, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι. Κι εμείς θέλουμε να κάνουμε κάθε νέο άνθρωπο μέρος της λύσης για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα.

Η εντύπωση που αποκομίζω λοιπόν είναι ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι σε έναν χρόνο μειώθηκαν πάνω από δέκα φορολογικοί συντελεστές και για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια είδαν μειώσεις στα εκκαθαριστικά τους. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες άρχισαν να ελπίζουν βάσιμα ότι οι επόμενες χρονιές θα αποτελέσουν για εκείνους μια νέα αισιόδοξη αρχή. Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί κάθε πιθανή κατάσταση που μπορεί να προκύψει, αποτελεσματικά με σοβαρότητα και σχέδιο και αυτή η παραδοχή, επιβεβαιώνεται από τις επισκέψεις σε όλες τις γωνιές της χώρας.

Σε τι διαφέρουν οι επισκέψεις σας σε σχέση με το παρελθόν;

Η βασική διαφορά με την παραδοσιακή «περιοδεία» είναι ότι η ΟΝΝΕΔ είναι πλέον μια οργάνωση ανοιχτή σε όλους τους νέους που θέλουν την ανάπτυξη στη χώρα. Και με αυτούς θέλουμε να έρθουμε σε επαφή. Οι επισκέψεις μας δεν έχουν να κάνουν μόνο με συνεδριάσεις μελών, αλλά με το ουσιαστικό άνοιγμα της ΟΝΝΕΔ στην κοινωνία, γι’ αυτό και επιλέγουμε να συναντάμε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, παραγωγούς και να πηγαίνουμε σε χώρους εργασίας, παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις.

Τι δράσεις περιμένουμε να δούμε λοιπόν από σας το επόμενο διάστημα;

Η φιλοσοφία μας είναι να κινούμαστε σε δύο επίπεδα: ένα αμιγώς πολιτικό, καταθέτοντας προτάσεις σύγχρονες, πλήρεις και τεκμηριωμένες, και ένα δεύτερο κοινωνικό, μέσω του οποίου στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Στο πολιτικό επίπεδο, «τρέχουμε» αυτή τη στιγμή δύο παράλληλες καμπάνιες, μία για τα πανεπιστήμια και μία για την δημιουργία σταθερής συνεργασίας με τους νέους Έλληνες του εξωτερικού.Στα Πανεπιστήμια πρέπει να αλλάξουν πολλά – από ζητήματα ασφάλειας μέχρι το σύστημα εισαγωγής και από τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών μέχρι την αξιολόγηση. Με την καμπάνια «Η Ελλάδα μας ενώνει» δημιουργούμε οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ στο εξωτερικό, με στόχο να μηδενίσουμε τις αποστάσεις, να φέρουμε νέες ιδέες στην πολιτική, δίνοντας στους νέους Έλληνες όλα εκείνα που αναζήτησαν στο εξωτερικό. Καινοτομία σ’ αυτήν την προσπάθειααποτελεί ότι οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των Οργανώσεων θα διεξαχθούν εξολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Αναφορικά με την κοινωνική μας παρουσία, ο μεγάλος μας στόχος είναι να είμαστε χρήσιμοι στην πράξη. Η εθελοντική δράση είναι κομμάτι της ιδεολογίας μας και όχι σύνθημα περιστασιακής αλληλεγγύης, που ορισμένοι μεταχειρίζονται σαν συναισθηματική και μόνο επίκληση. Βρεθήκαμε στο «Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων»βοηθώντας την προσπάθειάτους, καλέσαμε όλα μας τα μέλη να γίνουν εκείνοι εθελοντές δότες μυελού των οστών, χαρίζοντας ζωή σε ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικές κακοήθειες. Και ασφαλώς έχουμε ξεκινήσει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντεςτης κακοκαιρίας «Ιανός».

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι θεωρεί τους μαθητές αναλώσιμους χαρακτήρισε τις καταλήψεις αυτονόητες. Ποια είναι η απάντησή σας;

Οι μόνες δράσεις που έχει να επιδείξει η νεολαία του Αλέξη Τσίπρα, είναι η υποστήριξη καταλήψεων και η διοργάνωση «φεστιβάλ» που παραπέμπουν στα χρόνια του εμφυλίου, γι’ αυτό άλλωστε, ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη και σ’ αυτήν και στον πολιτικό της φορέα. Αντίθετα, η ΟΝΝΕΔ, μέσα από ένα κύκλο δράσεων και προτάσεων σε κάθε τομέα, έχει καταφέρει να έχει στο πλευρό της πάνω από 70.000 μέλη, πολλά από τα οποία δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ ξανά με την πολιτική.

Εγώ το μόνο που έχω να απαντήσω κυρίως ως νέος άνθρωπος, είναι πως η κατάληψη είναι μια πράξη εξ’ ορισμού παράνομη και καθόλου «αυτονόητη». Το γεγονός ότι μια φορά στην ιστορία της χώρας εξελέγη Πρωθυπουργός με μοναδικό «προσόν» του αυτό του καταληψία, αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί ξανά.

Οι νέοι θέλουν πράξεις και λύσεις και γι’ αυτό το έργο της σημερινής Κυβέρνησης που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση με όλα τα μέσα που διαθέτει αναγνωρίζεται.