Στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή των Γιώργου Νόκου, Δημήτρη Κουνιά και Θανάση Φουσκίδη μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε τα εξής: 


Για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κρήτη και την σημασία του ταξιδιού


Δεν μπορούμε να έχουμε λεπτομέρειες για το τι μπορεί να προκύψει. Όταν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάνει μια τέτοια επίσκεψη, πάντα έχει την αξία της είτε αν βγει κάτι ουσιαστικό είτε συμβολικά κι αυτό έχει σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται ο κ. Πομπέο και για προσωπική επαφή με τον πρωθυπουργό. Το έκανε και τις προάλλες και στην Κύπρο όπου κι αυτό είχε μια ιδιαίτερη σημασία.

Από κει και πέρα, δεν μπορώ να πω ότι αυτές οι επισκέψεις οδηγούν σε κάτι που μπορεί να έχει ιδιαίτερη ουσία ή να πρέπει πάντα να περιμένουμε από μια τέτοια επίσκεψη κάτι και πόσο μάλλον όταν ξέρουμε ότι σε δυο μήνες περίπου από τώρα θα γίνουν οι εκλογές στην Αμερική.


Για την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο


Η Τουρκική προκλητικότητα δεν προέκυψε τώρα, ξεκίνησε από τον Νοέμβριο. Αν θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά τον προηγούμενο Νοέμβριο για πρώτη φορά ήρθε στο φως το παράνομο Τουρκολιβικό μνημόνιο. Προχωράμε στον Φλεβάρη με την προσπάθεια της γείτονος χώρας της Τουρκίας, να εργαλιοποιήσει το προσφυγικό με την τέλεια, πιστεύω, αντίδραση της Ελλάδας απέναντι σ ‘αυτήν την επίθεση και βέβαια συνεχίστηκε όλους αυτούς τους μήνες με τις παράνομες δραστηριότητες, τις προκλητικές θα έλεγα καλύτερα, δραστηριότητες του Oruc reis , οι οποίες αυτή τη στιγμή βλέπουμε να αποκλιμακώνονται. Θεωρούμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα, και μόνο έτσι το εκλαμβάνουμε, καλής πρόθεσης και αλλαγής στάσης της Τουρκίας αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα αν δεν έχει συνέχεια.


Για τις διερευνητικές επαφές που ξεκινά η Ελλάδα πριν την σύνοδο κορυφής και τις πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία.


Εμείς θέλουμε διάλογο. Οι κυρώσεις για τις οποίες συζητάμε όλο αυτό το διάστημα, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να εφαρμοστούν αν και εφόσον η Τουρκία έρθει «στο τραπέζι του διαλόγου» και συζητήσουμε για την διαφορά που έχουμε με την υφαλοκρηπίδα.


Για την απομάκρυνση του Oruc reis και τις διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης


Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποσύρει, παίρνει πίσω το oruc reis, όλα τα πολεμικά πλοία, και λέει «εγώ κάνω πίσω και θέλω να συζητήσουμε». Εσύ(σαν χώρα) αν απαντήσεις ότι δεν συζητώ ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα λες θέλω διάλογο εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, θα είσαι τουλάχιστον ασυνεπής.

Επομένως, καταλαβαίνετε ότι μπορεί μεν η Τουρκία να το κάνει αυτό γιατί έφτασε προ των πυλών των οικονομικών κυρώσεων αλλά επι της ουσίας δεν μπορούμε εμείς την δεδομένη στιγμή να πούμε όχι τώρα που και να αλλάξουμε κατεύθυνση. Μέχρι και τώρα έχουμε κερδίσει πόντους στην διεθνή γνώμη και στην Ευρώπη και σε όλες τις χώρες παγκοσμίως που βλέπουν το δίκιο της Ελλάδας θα ήταν τουλάχιστον περίεργο να πούμε ξαφνικά πως δεν θέλουμε τον διάλογο. Επομένως, θέλουμε διάλογο και από κει και πέρα θέλουμε να υπάρξει ένας κατάλογος κυρώσεων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε δεύτερο χρόνο αν η Τουρκία επανέλθει στη γνωστή προκλητικότητά της.