Εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού παραμένει το καθολικό lockdown δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται κυρίως στην Αθήνα, είπε για το ενδεχόμενο του lockdown:

«Ως προς το lockdown θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει τώρα στον βασικό σχεδιασμό μας, στα σενάρια που εξετάζουμε επιδημιολογικά, γενικό lockdown. Υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Athens Voice”, ο υπουργός Υγείας ερωτήθηκε και για τον πραγματικό αριθμό των ΜΕΘ. Η αλήθεια, όπως είπε, είναι ότι «παραλάβαμε 557 ΜΕΘ και τώρα μαζί με τις στρατιωτικές έχουμε φτάσει τις 941. Και συνεχίζουμε». Σε εκείνο το σημείο ο Βασίλης Κικίλιας άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι στην αρχή της πανδημίας έδειξε μια σοβαρή, εποικοδομητική αντιπολίτευτική στάση, όμως στη συνέχεια «στρατεύθηκε σε μια φτηνή αντιπολίτευση», προβάλλοντας «μαξιμαλιστικά αιτήματα για τη δημόσια υγεία».

Σχετικά με τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο. Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος "σοφίας" στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας».

Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση της Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: « Η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που βλέπω ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες. Αυτοί που δεν το κάνουν, είναι μειοψηφία. Αλλά, δυστυχώς για όλους μας αρκεί η μειοψηφία για να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός. Αδικο; Συμφωνώ, είναι άδικο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι λίγοι που συμπεριφέρονται με επιπολαιότητα, αδιαφορία, ακόμη και άρνηση σε σχέση με την ύπαρξη της πανδημίας ή άρνηση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορεί να πάρουν στον λαιμό τους, όπως λέμε, τους πολλούς».

Ερωτηθείς για την πιθανή επαναφορά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα -ο οποίος προ ημερών δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα κορωνοϊού- στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας απάντησε ως εξής:

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κάθε πρωί έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και μετά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεργαζόμαστε για πολλά θέματα. Η προσφορά του είναι τεράστια και πολύ καθαρά σας λέω ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο και τον άνθρωπο».