Το πρωτοσέλιδο της Αυγής αναζωπύρωσε τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς έφερε γκρίνιες και εντάσεις . Το γεγονός ότι η εφημερίδα επέλεξε να στοχοποιήσει τον Αντ. Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τίτλο «δεν είναι αθώοι» δημιούργησε και πάλι προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς πολλά στελέχη δεν συμφωνούν με την ακραία αντιπολιτευτική γραμμή της εφημερίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά μέλη και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν στο κόμμα τον προβληματισμό τους για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας καθώς μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εμφανιστεί να κινείται πάνω σε άλλη γραμμή . Στην λογική της συναίνεσης και της αντίστασης του Δημοκρατικού τόξου απέναντι στην Χρυσή Αυγή έτσι όπως το είχε εκφράσει η Εφημερίδα των Συντακτών η οποία είχε φιλοξενήσει δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών και του Αντ. Σαμαρά.

Οι μέρες που πέρασαν ωστόσο και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής άλλαξαν ωστόσο τα πράγματα καθώς το θέμα των κωδίκων και η στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα κυριάρχησαν στην επικαιρότητα. Το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη κατηγόρησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για « δεκανίκι» της Χρυσής Αυγής βοηθούντος φυσικά και τα Σταύρου Κοντονή πυροδότησε την κατάσταση .

Δυο στελέχη πάντως ομάδας ΓΕΦΥΡΑ διαφώνησαν ανοικτά με το πρωτοσέλιδο της Αυγής Πρώτος ο Δημήτρης Χριστόπουλος τόνισε ότι «όπως νουνεχείς δεξιοί άνθρωποι, πρέπει να καταδικάζουν την βουρκώδη σπουδή της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το έτερο άκρο της Χρυσής Αυγής, έτσι σώφρονες αριστεροί πρέπει να καταδικάζουν την αντίδραση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασύρει το "δεν είναι αθώοι" για τους δύο τελευταίους πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας».

Ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας στο Πάντειο συνέχισε λέγοντας: Το να καταδικάζεις μόνο τα φάουλ του αντιπάλου είναι βολικό. Στα δικά σου φάουλ δοκιμάζεται η πολιτική σου αξιοπιστία. Ειδάλλως, σε αυτήν την κλωτσοπατινάδα, η πολιτική αναβάπτιση της Άκρας Δεξιάς καιροφυλακτεί. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το λόγο μας. Ανυπέρθετη προτεραιότητα σήμερα ο θρυματισμός της Χρυσής Αυγής και όχι ανέφελοι συμψηφισμοί. Ο αντιφασισμός είναι ο κατεξοχήν υπαρξιακός αγώνας της Αριστεράς. Πάντα ήταν. Είναι κρίμα να τον ισοπεδώνει με ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς.

Με το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» διαφωνησε και ο Αντώνης Λιάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση».

Στην ανάρτηση του ο κ. Λιάκος ανέφερε: «Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου.

Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής. Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος «δεν είναι αθώοι» απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς.»