Ανδρέας Παπαδόπουλος
Ανδρέας Παπαδόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
7
Πολιτική

Υπεγράφη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Πορτογαλία - Παναγιωτόπουλος: Nα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας με ενότητα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Πορτογαλία, συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερή Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με τον πορτογάλο ομόλογό του να δίνει έμφαση στην αμυντική εμβάθυνση των δύο χωρών.


Nα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας με ενότητα 


Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως: «Σήμερα, είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντηθώ αυτοπροσώπως – παρά τα εμπόδια που θέτουν οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας - με τον Πορτογάλο ομόλογό μου, καλό φίλο και συνάδελφο, τον υπουργό Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και απειλές ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και με την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος για την προστασία των χωρών και των λαών μας. Συζητήσαμε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών του κοροναϊού. Χαίρομαι που και οι δύο συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.


Η βούλησή μας για εμβάθυνση της συνεργασίας μας σφραγίστηκε με την υπογραφή της «Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας», χάρη στην οποία ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Αμυντική εταιρική μας σχέση. Συμφωνήσαμε επίσης να οργανώσουμε Επιχειρηματικά Φόρουμ Αμυντικών βιομηχανιών τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λισαβόνα, με στόχο τη δημιουργία στενών συνεργειών στον Αμυντικό βιομηχανικό τομέα, αλλά και στο πλαίσιο των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ, όπως η PESCO και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας».


Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες - Η σημερινή συνάντηση δίνει ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών Ο Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, δήλωσε συγκεκριμένα πως: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος απ΄ τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό μου, έχουμε πολλά θέματα κοινής συνεργασίας, ενώ η υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μάς προσφέρει ένα επί πλέον εργαλείο που θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας. Παρά το κλίμα έντασης που, όπως γνωρίζετε, επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας Υπουργός διατήρησε τη βούλησή του και πραγματοποίησε την επίσκεψη με στόχο να υπογράψει τη διμερή συμφωνία και να προαγάγει τον διμερή μας διάλογο.


Μοιραζόμαστε πολλά θέματα τα οποία εξετάσαμε σήμερα, όπως η συμμετοχή μας στα σχέδια της διαρκούς διαρθρωτικής ευρωπαϊκής συνεργασίας (PESCO), καθώς και η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται σε μια φάση σημαντικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, μοιραζόμαστε και πολλές ανησυχίες, είτε σε θέματα που αφορούν περιφερειακές απειλές, είτε σε θέματα ευκαιριών ανάπτυξης της συνεργασίας των αμυντικών μας βιομηχανιών.


Για τους λόγους αυτούς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημερινή συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Άμυνας, με την πεποίθηση ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας και Πορτογαλίας στον αμυντικό τομέα».