Τέσσερις ενδιαφέρουσες ειδήσεις «έδωσε» ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του σε σημερινή εφημερίδα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να μεταφέρει τη στράτευση των νέων στα 18. Δεν προτίθεται επίσης να προχωρήσει στη στράτευση των γυναικών.

Δεν υπάρχει θέμα αποστρατικοποιήσεως των ελληνικών νησιών, καθώς και ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, της MDCA, με τις ΗΠΑ.

Τέλος, επανέλαβε αυτό που έχει ξαναπεί τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο ίδιος, σε προηγούμενες πρόσφατες συνεντεύξεις του, ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα γίνει η τελική αξιολόγηση από πλευράς του Πολεμικού μας Ναυτικού για το θέμα της προσκτήσεως των τεσσάρων νέων φρεγατών για την κάλυψη των επειγουσών επιχειρησιακών του αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα και ανά θεματική ενότητα ο ΥΕΘΑ δήλωσε τα εξής στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στρατεύσεως των νέων στα 18, κατά το πρότυπο του Ισραήλ, αλλά και της εθελοντικής στρατεύσεως των γυναικών

Ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει στο τραπέζι η στράτευση των γυναικών. Υπάρχει όμως ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, για μελλοντική στράτευση στα 18. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να προηγηθεί ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός από τα Επιτελεία. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, Η στράτευση στα 18 θα μπορούσε στο μέλλον να αποβεί χρήσιμη για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για την νοοτροπία των νέων απέναντι στην Συνταγματική υποχρέωσή τους να θητεύσουν υποχρεωτικά για ένα διάστημα του βίου τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για τις διερευνητικές και το θέμα της αποστρατικοποιήσεως των νησιών, που ζητά η Τουρκία

Ο ΥΕΘΑ επανέλαβε ότι «προσερχόμαστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα στην ατζέντα και αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις γίνονται επ’ αυτών των συγκεκριμένων προς συζήτηση θεμάτων μόνο κι όχι για κάθε πιθανή αξίωση που μπορεί να προβάλλει η Τουρκία, φερ’ ειπείν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών». Και ξεκαθάρισε ότι «για εμάς αποστρατιωτικοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο υπάρχει απειλή εξ Ανατολών. Είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της απειλής. Όσο υπάρχει απειλή -και εκτιμούμε ότι υπάρχει και εκδηλώθηκε αυτό το καλοκαίρι- δεν υπάρχει ζήτημα Αποστρατιωτικοποίησης. Το υπέρτατο κυριαρχικό δικαίωμά μας είναι να προστατεύουμε την εθνική μας ακεραιότητα και στη βάση αυτή επιλέγουμε να έχουμε δυνάμεις νόμιμης και προληπτικής άμυνας στα νησιά».

Για την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ

Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι «με τη νέα διακυβέρνηση του Προέδρου Μπάϊντεν υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο αισιοδοξίας για να συνεννοηθούμε με τους Αμερικανούς, όχι γιατί δεν τα είχαμε πάει καλά με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά επειδή η προσωπική σχέση Τραμπ - Ερντογάν επηρέαζε τη συνολική κατάσταση, αν και είχαμε πολύ θετικές δηλώσεις προς τις θέσεις μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τώρα όμως, αυτή η συνθήκη δεν υφίσταται πλέον». Και πρόσθεσε ότι «στο τραπέζι τέθηκε θέμα για την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας ισχύος της MDCA, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές.

Μια τέτοια εξέλιξη προσπορίζει όφελος και σε μας. Αυτά που εμείς ζητούμε από τους Αμερικανούς, είναι λ.χ. η πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια για στρατιωτική βοήθεια σε τρίτες χώρες ή η αποδέσμευση οπλικών συστημάτων από τα πλεονάζοντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Επιπλέον στόχος μας είναι να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η συνεκπαίδευση και οι ασκήσεις με διαφορετικά τμήματα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ειδικές Δυνάμεις, ελικόπτερα, κ.ά.)».

Για το θέμα της προσκτήσεως των 4 νέων φρεγατών για το ΠΝ

Για το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την απόκτηση νέων φρεγατών για το ΠΝ, ο ΥΕΘΑ αφού διευκρίνισε ότι «δεν αποκλείστηκε ποτέ η απόκτηση γαλλικών πλοίων και δεν έγινε στην ουσία στροφή σε αμερικανική λύση», πρόσθεσε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό αξιολογεί μία προς μία, καθεμιά από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες» και επανέλαβε ότι «η τελική αξιολόγηση θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2021». «Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, όπως και την παροχή «ενδιάμεσης λύσης», δηλαδή κάποια έτοιμα, κατά το δυνατόν, πολεμικά πλοία, έως ότου ναυπηγηθούν οι νέες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που συνολικά θα εξελιχθεί σε διάστημα 7 – 8 ετών» σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Για το θέμα των αεροσκαφών F-35

Ο ΥΕΘΑ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «η συζήτηση για τα F-35 θα ακολουθήσει χρονικά την ολοκλήρωση αυτών των δύο προγραμμάτων, δηλαδή της απόκτησης των Rafale και της αναβάθμισης των F-16). Έχουμε εκδηλώσει το ενδιαφέρον μας προς τους Αμερικανούς να ενταχθούμε στο πρόγραμμα των F-35, ασφαλώς όμως αυτό θα είναι και συνάρτηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων οι οποίες δεν είναι ανεξάντλητες».