Ο Μητσοτάκης έχασε την ευκαιρία να προσφύγει στις αρχές καλοκαιριού σε πρόωρες κάλπες». Αυτή είναι η πιο δημοφιλής φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια. Ο λόγος που μιλούν περί χαμένης ευκαιρίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να ξαναπετύχει τα ρεκόρ του περασμένου Μαΐου. Τότε, όμως, ο πρωθυπουργός απέρριπτε με το άκουσμά τους και μόνο τις σχετικές εισηγήσεις, αφού, όπως έλεγε προς τους συνομιλητές του, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές».

Πλέον και όσο περνά ο χρόνος, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει προβληματισμένος, αφού αντιλαμβάνεται ότι τα τυχαία γεγονότα είναι ικανά να μεταβάλουν σε σημαντικό βαθμό τις υφιστάμενες (πολιτικές) ισορροπίες. Στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν φαίνεται. Απεναντίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει νέες κρίσεις, δεν δείχνει να χάνει την πρωτοκαθεδρία.

Ο δε κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος σε ηγετικό επίπεδο. «Ο κόσμος τον εμπιστεύεται...», είναι η απάντηση που δίνουν οι ερευνητές αναλύοντας σε βάθος τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. «Μάλιστα, ως δυνατό άλογο, τραβάει το κυβερνητικό κάρο, απαλείφοντας αδυναμίες και δυσλειτουργίες». Στη δρώσα πολιτική τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, πολλώ δε μάλλον όταν έχεις να διαχειριστείς το δεύτερο κύμα μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Και επειδή η κρίση εντός του φθινοπώρου αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην οικονομία, το περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο. Φυσικά, ουδείς εκ των αναλυτών παραβλέπει την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Απεναντίας, σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια εικόνα πλήρους πολιτικής αποσύνθεσης, με το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία. Αυτό είναι και το μεγάλο αβαντάζ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι στη χειρότερη φάση της κυβέρνησής του έχει απέναντί του μια αξιωματική αντιπολίτευση που εμφανίζεται αδύναμη ακόμα και να ξεπεράσει τα εσωκομματικά της προβλήματα. «Για να αρχίσει να κερδίζει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση», αναφέρει στα «Π» πολύπειρος δημοσκόπος και προσθέτει: «Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δείχνει να μην έχει σχέδιο, αλλά είναι και όμηρος των εσωκομματικών του συσχετισμών».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Επειδή, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τον Μάιο φοβήθηκε τις πρόωρες εκλογές, αν και είχε μια σειρά από ισχυρά επιχειρήματα για να το πράξει, εσχάτως δέχεται εισηγήσεις για να το κάνει αμέσως μετά την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορονοϊό.

«Αλλη τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει», υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος που ήταν και εξακολουθεί να είναι υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, και πάλι, όσοι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό δεν έχουν καταλάβει οποιαδήποτε μεταβολή σε σχέση με αυτό που πίστευε νωρίς το καλοκαίρι σε σχέση με την αναγκαιότητα των πρόωρων εκλογών. Για πρώτη φορά τον βλέπουν να προβληματίζεται για τις απώλειες που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Πάντως, το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, παρουσιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ελλάδας, με δεδομένα και τα 72 δισ. που έχει στον εθνικό «κουμπαρά». Οι υπέρμαχοι των πρόωρων εκλογών θεωρούν ότι, εκτός των άλλων, αποτελούν μια ευκαιρία να «καεί» η απλή αναλογική και, ταυτόχρονα, τα σενάρια που έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν κάποιοι περί συμμαχικών κυβερνήσεων. Οι ίδιοι θεωρούν, επίσης, ότι ένας εκλογικός αιφνιδιασμός θα έστελνε στο καναβάτσο τον κ. Τσίπρα, ενώ θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι αν και κατά πόσον ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αναθεωρήσει τη στάση του ανασύροντας το χαρτί των πρόωρων εκλογών από τη φαρέτρα του. Σε αυτήν τη φάση ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση, ούτε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: το γεγονός ότι ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου έχει αποδείξει ότι δεν χάνει το μομέντουμ. Πέραν τούτου, για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί χρυσή ευκαιρία, αν και εφόσον θελήσει να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό.