Η γενικότερη κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο ρόλος της SEDM στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ο ετήσιος απολογισμός καθώς και ο προγραμματισμός των δραστηριοτήτων της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (South Eastern Europe Brigade - SEEBRIG) για το επερχόμενο έτος, απασχόλησαν την σημερινή ετήσια σύνοδο των υπουργών 'Αμυνας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (South Eastern Europe Ministerial - SEDM) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.


Ανάγκη τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου 


Την ευθύνη διεξαγωγής της συνόδου ως φιλοξενούν έθνος (Host Nation) στην Αθήνα, είχε η χώρα μας, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της υγειονομικής κρίσης. 

Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στις εξελισσόμενες απειλές για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, επισήμανε την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των περιφερειακών συνεργασιών για τη διαμόρφωση κλίματος σταθερότητας και σχέσεων καλής γειτονίας, μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε επίσης, ο Έλληνας διοικητής της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (South Eastern Europe Brigade - SEEBRIG), ταξίαρχος Αριστείδης Ηλιόπουλος.