Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «πλαστικά μίας χρήσης» εισάγεται σήμερα για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτηματικά για συγκεκριμένη φωτογραφική διάταξη που περιέχει.

Παρόλο που το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις το υπουργείο κατάφερε να δεχθεί τα βέλη σύσσωμης της αντιπολίτευσης για συγκεκριμένη διάταξη που περιλαμβάνεται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 13 και αφορά στη δημιουργία μονοπωλίου στον τομέα της ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών από το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, με το Άρθρο 13 του νομοσχεδίου εισάγεται από το 2023 το «σύστημα επιστροφής εγγύησης» (DRS) με τη μέθοδο μόνο αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης, σε εναρμόνιση με το Άρθρο 9 της Οδηγίας 904/2019.

Η φωτογραφική διάταξη περιλαμβάνεται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 13 όπου ορίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένα, ενιαίο και μοναδικό Σύστημα για τη λειτουργία του «συστήματος επιστροφής εγγύησης» (DRS), υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης του ΥΠΕΝ.

Όμως:

1. Σε όλα τα υπόλοιπα Άρθρα του Νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία ενός η περισσοτέρων συλλογικών συστημάτων, ενώ μόνο στο Άρθρο 13 ορίζεται η δημιουργία μονοπωλίου.

2. Στο σχετικό Άρθρο 9 της Οδηγίας 904/2019 δεν ορίζεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μονοπώλιο για τη λειτουργία του «συστήματος επιστροφής εγγύησης».

3. Η διάταξη νόμου που δημιουργεί μονοπώλιο απαγορεύεται γιατί αντιβαίνει τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς απάντησε στις ομοβροντίες της αντιπολίτευσης ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί το μονοπώλιο, αλλά δεν έκανε καμία αλλαγή στη συγκεκριμένη διάταξη.

Για ποιο λόγο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης αφήνει να φτάνει στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει μονοπώλιο, σε μία εποχή που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να δημιουργήσει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ σίγουρα τα μονοπώλια δεν δείχνουν κάτι τέτοιο ;

Δεν θέλει να φανταστεί κανείς ότι ο υπουργός απλώς εξυπηρετεί έναν εξαιρετικό πελάτη της γνωστής εταιρίας V + O.

Μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ο φιλελεύθερος υπουργός Χατζηδάκης προλαβαίνει να διαψεύσει τις κακές γλώσσες που διαρρέουν ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα με τη διάταξη αυτή.