Αναφορικά με την ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κριθαρίδης σημείωσε: «Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε για να εξειδίκευση στην εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για τις 100 χιλιάδες επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης υπάρχει η ρύθμιση που αφορά τους μακροχρόνια ανέργους εκεί επειδή γενικά το πρόγραμμα ουσιαστικά καλύπτει το μη μισθολογικό κόστος που είναι κατά βάση οι εισφορές, εκεί υπάρχει η δυνατότητα για να καλυφτεί και το ίδιο το μέρος του μισθού, το μισθολογικό και αυτό αντιστοιχεί σε 200 ευρώ έτσι όπως ορίζεται από το άρθρο 2 της συγκεκριμένης απόφασης».

«Εκεί ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο λέει ότι σε κάθε περίπτωση ο μηνιαίος αυτός μισθός δεν μπορεί να είναι κατώτερος των 200 ευρώ πράγμα το οποίο έρχεται σε καταφανή αντίθεση και ρήξη με το νόμιμο κατώτατο μηνιαίο μισθό στον ιδιωτικό τομέα που είναι τα 650€ προ φόρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν έχει να κάνει μόνο με τις περιπτώσεις της επιδότησης, ο κ. Κριθαρίδης απάντησε: «Αυτή η δυνατότητα δίνεται με αυτό το μανδύα και με αυτό τον τρόπο ωστόσο όταν με την ίδια τη βούλα του υπουργείου Εργασίας ανοίγει ένα τέτοιο παράθυρο και με δεδομένη όλη την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου της επιθεώρησης εργασίας ειδικά στα ακόμα πιο ζοφερά χρόνια του κοροναϊού, είναι δεδομένο ότι αυτό δημιουργεί πολλά παράθυρα όχι απλώς για τη θέσπιση ενός άτυπου υπερκατώτατου στα 200 ευρώ αλλά και για την άλλου είδους αυθαιρεσία ουσιαστικά δηλαδή να υπάρχουν άνθρωποι που θα αμείβονται εξολοκλήρου και όσον αφορά τις μισθολογικές αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές από το δημόσιο, θα δουλεύουν για κάποιον ιδιώτη και θα αμείβονται με τόσο πενιχρά χρήματα. Γενικότερα όλη αυτή η λογική της πλήρους αναξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει εξαιρετικά».

«Η κυβέρνηση είχε βγει με εξαγγελίες ότι θα δημιουργήσουμε νέες και καλές θέσεις εργασίας και βλέπουμε πλέον εκεί που μιλάγαμε για τη γενιά των 700- των 500- των 400€ να φτάνουμε να μιλάμε για τη γενιά των 200ευρώ! Αν αυτό είναι που οραματίζεται το υπουργείο Εργασίας για να προστατεύσει την εργασία πραγματικά απορούμε τι θα έκανε για να τη διώξει. Είναι κάτι εξαιρετικά ζοφερό», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Καλούμε τους εργαζόμενους σε πραγματικές και ουσιαστικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όχι μουσειακού τύπου σαν αυτές τις ΑΔΕΔΥ με τα 24ωρα. Πρέπει να υπάρχει κλιμάκωση του αγώνα με μαζική συμμετοχή, με πολυήμερες και με αυστηρά τελεσίγραφα. Η κατάσταση πλέον στο χώρο της εργασίας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορεί να γίνεται μια απεργία επετειακού χαρακτήρα ίσα –ίσα για να ευλογούν τα γένια τους οι όποιοι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ. Πρέπει ο κόσμος της εργασίας να πάρει τα όπλα της απεργίας και των δικαιωμάτων στα χέρια του και να δώσει την πραγματική μάχη γιατί δεν πάει άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.