Σε σαφή καταδίκη των νέων τουρκικών προκλήσεων προχώρησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία: Δεν θα υποχωρήσουμε στο ελάχιστο μπροστά στις προκλήσεις

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πήρε ξεκάθαρη θέση στήριξης των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

«Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Μέρκελ: «Λυπηρές» και «αχρείαστες» οι ενέργειες της Τουρκίας

«Λυπηρά» και «αχρείαστα» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τα «πρόσφατα μονομερή μέτρα» της Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν». Παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας».

Μισέλ: Εκφράζουμε λύπη για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επέκρινε σήμερα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας «προκλήσεις».

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Μισέλ υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ προέβλεπε να αξιολογήσει την κατάσταση τον Δεκέμβριο ενόψει ενδεχόμενων κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από επιμονή της Ελλάδας και της Κύπρου, το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαρώσια , εντάχθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Αποδοκιμάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώσε τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020.

Νωρίτερα, η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ήταν το πρώτο θέμα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που συζήτησαν οι «27», όπως ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ. «Με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.