Σκληρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την θέση που εξέφρασε η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης και μετά στα Δωδεκάνησα εξαπέλυσε με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντεν χαρακτηρίζοντας της «ανεύθυνη και δημαγωγική».

Η άποψη του Σωτήρη Βαλντεν χαρακτηρίστηκε από πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου αναμενόμενη αν και τα όσα είπε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης δεν βρήκαν πολλούς υποστηρικτές.

Η θέση- για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια- διαμορφώθηκε άλλωστε στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια προκειμένου να βγει ένα κείμενο το οποίο θα εξέφραζε όλες τις πλευρές. Με δεδομένο μάλιστα ότι κάποια στελέχη της εκσυγχρονιστικής αριστεράς εμφανίστηκαν μέσα στην συνεδρίαση να έχουν επιφυλάξεις η όλη συζήτηση κράτησε περισσότερο από πέντε ώρες.

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει μάλιστα να μην δώσουν συνέχεα στο θέμα καθώς θεωρούν ότι την καυτή πατάτα στην συγκεκριμένη στιγμή την έχει στα χέρια της η κυβέρνηση αφού - όπως λένε- πολλά στελέχη της ΝΔ έχουν την ίδια άποψη .

Ο Σωτήρης Βαλντεν στο άρθρο του υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι “η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία δηλαδή τα 6 ναυτικά μίλια” είναι η σωστή τοποθέτηση που αποκλείει τον πόλεμο με την Τουρκία.

Και συνεχίζει: “Επιτέλους μια σαφή τοποθέτηση της κυβέρνησης που αποκλείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Τουρκία αφού ουδέποτε ετέθη ζήτημα παραβίασης των 6 μιλίων και απαντά στην ανεύθυνη και δημαγωγική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

Στην συνέχεια του άρθρου του ο Σωτήρης Βαλντέν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσχηματικά επικαλείται τον διάλογο με την Τουρκία και ουσιαστικά τον σαμποτάρει επιδιώκοντας να δώσει ένα μάθημα στον Ερντογάν, τάσσεται εναντίον των κυρώσεων και σημειώνει πώς θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα κρίση.