Προβληµατισµό έχει δηµιουργήσει στον ΣΥΡΙΖΑ η στασιµότητα που παρουσιάζουν τα εκλογικά ποσοστά του σε όλες τις µετρήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας το τελευταίο διάστηµα. Τα στελέχη που επεξεργάζονται τα στοιχεία όλων των δηµοσκοπήσεων στην Κουµουνδούρου επιµένουν, ωστόσο, ότι οι επόµενοι έξι µήνες θα είναι καθοριστικοί για την εικόνα του κόµµατος, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη τρία µεγάλα θέµατα: ο κορονοϊός και το δεύτερο κύµα της πανδηµίας, τα Ελληνοτουρκικά και η οικονοµία. Και εκεί -όπως λένε- οι όποιες ρωγµές υπάρχουν στο κυβερνητικό αφήγηµα µπορούν να αποτελέσουν αφετηρία αναστροφής σε βάρος της Ν.∆. Τα στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επισηµαίνουν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή το παραδοσιακό εργαλείο των δηµοσκοπήσεων, που είναι η πρόθεση ψήφου, έχει τη µικρότερη αξία από όλα τα ευρήµατα, καθώς οι εξελίξεις στα τρία µεγάλα θέµατα θα είναι καθοριστικές για τους επόµενους µήνες.

Μελετώντας, ωστόσο, τα πιο ποιοτικά στοιχεία των δηµοσκοπήσεων, καταλήγουν σε τέσσερις διαπιστώσεις. Πρώτον, υπάρχει σταθερή υπεροχή της Ν.∆. σε όλους τους τοµείς. ∆εύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται να έχει στασιµότητα στα ποσοστά του, ενώ όλα τα άλλα κόµµατα -εκτός από την Ελληνική Λύση- δείχνουν κάµψη. Τρίτον, οι κοινωνικοί δείκτες -εργασιακά, Παιδεία και ΜΜΕ- έχουν χειροτερεύσει για τη Ν.∆. το τελευταίο τρίµηνο και, τέταρτον, η έκρηξη του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας -παρά τα όποια προβλήµατα υπάρχουν- µπορεί και πάλι να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης, καθώς ο φόβος ενδέχεται να «εµφανιστεί» ως ένας καινούργιος σύµµαχος. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα Ελληνοτουρκικά, καθώς για τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης η Ν.∆. δεν έχει να κερδίσει τίποτα περισσότερο από ό,τι κέρδισε µε την ιστορία του Έβρου. Εκεί συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση πολίτες από όλο το πολιτικό φάσµα. Αντίθετα, τώρα, «µε τις αλλεπάλληλες παλινωδίες, οι πολίτες εµφανίζονται να µην έχουν καταλάβει τη θέση της κυβέρνησης», όπως σχολιάζουν στην Κουµουνδούρου.

Σύµφωνα µε τα ίδια στελέχη, στην τωρινή κρίση µε την Τουρκία κερδισµένος για την ώρα εµφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, αφού η στάση του για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 µίλια διεύρυνε την εκλογική βάση στην οποία απευθύνεται. Στο ερώτηµα γιατί ενώ η κυβέρνηση εµφανίζεται να χάνει έδαφος στους κοινωνικούς τοµείς δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυσαρέσκεια, τα στελέχη της Κουµουνδούρου λένε ότι τουλάχιστον µέχρι αυτήν τη στιγµή καταγράφονται τρεις λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει µε το ότι εξακολουθεί να υπάρχει σε ένα κοµµάτι της κοινωνίας το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύµα, το οποίο δεν έχει να κάνει µε τα κόµµατα, αλλά µε µια άποψη που επικράτησε πολύ πριν το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα κερδίσει τις εκλογές.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει µε τη σύγκριση λόγων και έργων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στις εκλογικές τάσεις του µήνα του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», η πολιτική επιστήµονας και διευθύντρια του ινστιτούτου, ∆ανάη Κολτσίδα, και ο Κώστας Πουλάκης, µαθηµατικός και πρώην γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εσωτερικών, «για την αντιπολίτευση το µεγάλο ερώτηµα είναι αν µπορεί να ακούσει τη βουή της κοινωνίας και να δείξει µε επιχειρήµατα ότι “ο βασιλιάς είναι γυµνός”. Ο απολογισµός του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία σε µερικές περιπτώσεις θολώνει τον αντιπολιτευτικό πολιτικό του λόγο, όχι πλέον τόσο γιατί οι πολίτες κρίνουν περισσότερο τα πεπραγµένα του και λιγότερο τα λεγόµενά του, όσο γιατί το ίδιο το κόµµα βρίσκεται συχνά σε αµηχανία, µη µπορώντας να αξιολογήσει κριτικά -και ενδεχοµένως να απορρίψει- κυβερνητικές επιλογές του, που σε τελική ανάλυση έγιναν υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες και µέσα στο πλαίσιο ενός επιβληθέντος µνηµονίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο ερευνητές.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει, φυσικά, µε τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν συχνά-πυκνά εντός του ΣΥΡΙΖΑ και λειτουργούν απωθητικά στους ψηφοφόρους του. «Το δυνατό χαρτί και στα δύο κόµµατα είναι οι αρχηγοί τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εµφανίζεται να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και σε καλύτερη φάση από ό,τι είναι το κόµµα του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συσπειρώνει γύρω του τους ψηφοφόρους όχι µόνο της Αριστεράς, αλλά και του ευρύτερου σοσιαλδηµοκρατικού χώρου», αναφέρουν στελέχη της Κουµουνδούρου.

Σηµαντικό στοιχείο, τέλος, είναι η συσπείρωση των κοµµάτων. Η Ν.∆. εµφανίζεται σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 86%-87%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαµηλή συσπείρωση, γύρω στο 65%. Οπως λένε τα στελέχη της Κουµουνδούρου, «το µεγαλύτερο κοµµάτι όσων δηλώνουν “δεν ξέρω-δεν απαντώ” στις δηµοσκοπήσεις είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούµενες εκλογές».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»