Tο 2021 αναμένεται να είναι ορόσημο ραγδαίων εσωτερικών εξελίξεων για το Κίνημα Αλλαγής και μπορεί να σημάνει το «τέλος εποχής» για την παραμονή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του κόμματος - παρά το γεγονός πως η ίδια πριν από λίγες ημέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια για την αρχηγία.

Ωστόσο σε στενούς της συνεργάτες, οι οποίοι εκτίμησαν πως ήταν λάθος να ανοίξει τα χαρτιά της, εξήγησε πως, εάν δεν δήλωνε «παρούσα», τότε θα αποδυνάμωνε την παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εκ των υστέρων όμως αποδείχθηκε πως με τη συγκεκριμένη αναφορά της, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει «χαμηλές πτήσεις» δημοσκοπήσεις, αλλά το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν κερδίζει από τη φθορά του, επιδεινώθηκαν τα φαινόμενα εσωστρέφειας με επίκεντρο τη «διαδοχολογία» μέσα από τις απαντητικές παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος.

Δηλαδή εκείνων των προσώπων που είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον ή μεθοδεύουν την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., θεωρώντας πως αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια αφετηρία για το κόμμα ώστε να επανακτήσει την ηγεμονία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Και αυτοί δεν είναι λίγοι, κάτι που και η Φώφη Γεννηματά το γνωρίζει, καθώς οι πιο στενοί της συνεργάτες ανά πάσα ώρα και στιγμή την ενημερώνουν για τις κινήσεις όλων των επίδοξων δελφίνων.

Την εβδομάδα που πέρασε, επάνω στο ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. έγιναν δύο παρεμβάσεις από τους ευρωβουλευτές του κόμματος, την Ε. Καϊλή και τον Ν. Ανδρουλάκη.

Η κ. Καϊλή ήταν αυτή που με δηλώσεις της τροφοδότησε τη συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας το 2021, διευκρινίζοντας πως η ίδια στην παρούσα φάση δεν θα είναι υποψήφια για την αρχηγία, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για το μέλλον.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Ομως παρέμβαση για το θέμα της διαδοχής υπήρξε και από τον Ν. Ανδρουλάκη λίγα 24ωρα μετά, καθώς ο ίδιος δήλωσε πως έχουν ενισχυθεί οι λόγοι να είναι ξανά υποψήφιος για την αρχηγία. Ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με μια κρυφή δημοσκόπηση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των οπαδών του ΚΙΝ.ΑΛ., με δεύτερη τη Φ. Γεννηματά, τρίτο τον Π. Γερουλάνο και τέταρτο τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδη, είναι βέβαιο πως θα είναι ξανά υποψήφιος.

Αλλά τόσο ο Ν. Ανδρουλάκης όσο και η Ε. Καϊλή, όπως και ο Π. Γερουλάνος, που επίσης ενδιαφέρεται για την αρχηγία, έχουν ένα πρόβλημα: Κανένας τους δεν είναι βουλευτής. Οπως και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., Π. Χρηστίδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανοίξει ηγετική περπατησιά, με σκοπό να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, αν η Φ. Γεννηματά επιλέξει τον δρόμο της παραίτησης το 2021.

Λόγω του ότι η πλειονότητα των επίδοξων διαδόχων της Φ. Γεννηματά είναι μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, αυτομάτως το σενάριο της αντικατάστασής της εξετάζεται μέσα από την εκδοχή ενός σχήματος δυαρχίας, μέχρι να ξαναγίνουν εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι της αλλαγής ηγεσίας μετατοπίζεται και εντός της Κ.Ο. και ο κάθε εξωκοινοβουλευτικός δελφίνος κρέμεται από τη στήριξη που θα έχει από τους βουλευτές του κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ν. Ανδρουλάκης, αν εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝ. ΑΛ. το 2021, θα προτείνει για αρχηγό της Κ.Ο. τον βουλευτή Κ. Σκανδαλίδη και όχι τη Ν. Γιαννακοπούλου.

Ο Π. Γερουλάνος φέρεται να συζητά κάτι αντίστοιχο με τον Χ. Καστανίδη, με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Π. Χρηστίδης ευελπιστεί πως, εάν η Φ. Γεννηματά δεν είναι εκ νέου υποψήφια, θα τον στηρίξει για την αρχηγία και αυτός θα εγγυηθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές την παραμονή της στη θέση της επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή.

Επίσης, στο παιχνίδι της διαδοχής εμπλέκεται και ακόμη ένα «κοινοβουλευτικό» δίδυμο, που είναι άγνωστο στο τέλος προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί: οι βουλευτές Αρκαδίας Οδ. Κωνσταντινόπουλος (επί του παρόντος περιορίζεται σε δηλώσεις περί μη υποψηφιότητας) και Ηλείας Μ. Κατρίνης, που μέχρι πρότινος «συζητούσαν» με τον Ανδρέα Λοβέρδο.