«Η κόπωση των συμπολιτών μας είναι απολύτως κατανοητή και αναμενόμενη», δηλώνει μιλώντας στα «Π» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Βενιζέλο, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον COVID-19 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Χρειάζεται, όμως, ακόμα μία υπερπροσπάθεια από όλους μας », προσθέτει. Ο χρόνος για τον ίδιο έχει συμπυκνωθεί αφάνταστα, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στη χώρα μας μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Ετσι, η συζήτησή μας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, λίγο μετά το πέρας της τακτικής τηλεδιάσκεψης με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Ενα νέο γενικό lockdown δεν αποτελεί επιλογή», υπογραμμίζει ο κ . Χαρδαλιάς και συνεχίζει λέγοντας πως «προφανώς κ α ι , αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα περάσουν κι άλλες περιοχές, μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του Χάρτη».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Χαρδαλιά στα Παραπολιτικά:

Κύριε Χαρδαλιά, με την πολύ επιθετική εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία αναπτύσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πόσο σίγουρος είστε πλέον ότι η Ελλάδα θα αποφύγει το γενικό lockdown;

Αντιμετωπίζουμε, πράγματι, μια κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη, με επιθετική αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, αν και κρίσιμη, η κατάσταση παραμένει αναστρέψιμη. Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Εχουμε, εξάλλου, πει επανειλημμένως -το έχει σημειώσει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός- ότι για τη χώρα μας, για το σύνολο της Ευρώπης, για όλους μας, τους εταίρους, ένα νέο γενικό lockdown δεν αποτελεί επιλογή. Και είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα, παρά την επιθετική διασπορά, παραμένει σε σταθερό επίπεδο σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με την πιστή, την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, μπορούμε να τα καταφέρουμε - επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Αυτό ήταν, εξάλλου, και το μήνυμα του πρωθυπουργού, όταν εξήγγειλε τα δύο νέα μέτρα, μάσκα παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας: ότι ένα γενικό lockdown είναι όχι μόνο ανεπιθύμητο, αλλά και αχρείαστο, αρκεί να τηρηθούν τα μέτρα. Το επόμενο χρονικό διάστημα απαιτεί, λοιπόν, την εγρήγορση, τη συνεργασία, την ύψιστη προσοχή όλων μας.

Εάν υποθέσουμε ότι τα περιοριστικά και τα προληπτικά μέτρα συνεχίσουν να τηρούνται μόνο στον βαθμό που τηρούνται σήμερα στην Αττική και τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες βρίσκονται στο επίπεδο 3 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της λοίμωξης COVID-19, βλέπετε να μην αποφεύγουμε τουλάχιστον τα τοπικά lockdowns εκεί, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα;

Είναι γεγονός ότι η Αττική παρουσιάζει μια επιδημιολογικά επιβαρυμένη εικόνα το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχες εξάρσεις της πανδημίας βλέπουμε σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Κάθε περίπτωση, βέβαια, είναι διαφορετική - υπάρχουν συγκεκριμένοι και διαφορετικοί παράγοντες σε κάθε περιοχή που ευνόησαν τη διασπορά του ιού. Γι’ αυτό και τα μέτρα λαμβάνονται σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων. Δεν είναι συγκρίσιμες οι συνθήκες, λ.χ., μεταξύ της Αττικής, του μεγαλύτερου μητροπολιτικού κέντρου της χώρας, και της Σαντορίνης, η οποία επίσης βρίσκεται στο επίπεδο 3 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Προφανώς και, αν δεν τηρηθούν τα µέτρα, θα περάσουν κι άλλες περιοχές, µετά την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 του Χάρτη. ∆ουλεύουµε ακούραστα σε συνεργασία µε όλες τις τοπικές Αρχές και τους συναρµόδιους φορείς για να το αποφύγουµε, στο µέτρο του δυνατού. Ο δρόµος είναι ένας: πιστή τήρηση των µέτρων, τίποτε άλλο. Αν όλοι τηρούµε ευλαβικά τα µέτρα αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό, σπάµε την αλυσίδα µετάδοσης και θωρακίζουµε τους εαυτούς µας, τους συνανθρώπους µας, την ίδια µας την πατρίδα.

Πόσο φοβάστε ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση της επιδηµίας;

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει προειδοποιήσει, µε δραµατικούς τόνους, ακόµα και για τοπικό lockdown. Η Θεσσαλονίκη γνώρισε κι αυτή µια ιδιαίτερα απότοµη αύξηση κρουσµάτων την τελευταία εβδοµάδα -για την ακρίβεια, υπερδιπλασιασµό µέσα σε τρεις ηµέρες-, µε αποτέλεσµα να περάσει στο επίπεδο συναγερµού 3 του Χάρτη. Προφανώς, η εξέλιξη αυτή µας ανησυχεί και απολύτως δικαιολογηµένα ο περιφερειάρχης αλλά και όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι στην περιοχή έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να σηµειώσω ότι η Θεσσαλονίκη έκανε µια υπερπροσπάθεια το καλοκαίρι και κατόρθωσε να κρατήσει σε πολύ χαµηλά επίπεδα τη διασπορά του ιού. Η κόπωση των συµπολιτών µας είναι απολύτως κατανοητή και αναµενόµενη. Χρειάζεται, όµως, ακόµα µία υπερπροσπάθεια από όλους µας. Αυτό επισηµάναµε και στη σύσκεψη που είχαµε την Πέµπτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη µε όλους τους συναρµόδιους φορείς. Ελπίζω ότι, και µε τα νέα µέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, σταδιακά η κατάσταση να αποκλιµακωθεί στη συµπρωτεύουσα και σε ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας.

Ο δείκτης θετικότητας στα rapid tests τα οποία διενήργησαν οι Κινητές Οµάδες Υγεία (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµοσίας Υγείας (ΕΟ∆Υ) στην πλατεία Βικτωρίας και στην πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήµονα Αχαρνών κινείται αισθητά πάνω από το 3%, όταν ο µέσος όρος του δείκτη στη χώρα µας είναι στο 2%. ∆εν συνιστούν πηγές διασποράς του νέου κορονοϊού αυτές οι περιοχές στο κέντρο της Αθήνας;

Ο Κεντρικός Τοµέας Αθηνών παρουσιάζει, πράγµατι, µια πιο δύσκολη εικόνα. Για τον λόγο αυτό και σε στενή συνεργασία µε το ∆ήµο Αθηναίων, έχουµε ρίξει µεγάλο βάρος της προσπάθειάς µας εκεί. Πολύ πρόσφατα, εξάλλου, ανακοινώσαµε µε τον δήµαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, µια νέα δέσµη ενεργειών που προστίθενται στα µέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, σε διαρκή συντονισµό και µε τον ΕΟ∆Υ.

Πρόκειται για µια ευαίσθητη περιοχή, µε σηµαντικό αριθµό ευάλωτων συνανθρώπων µας (µεταναστών / προσφύγων, αστέγων, τοξικο-εξαρτηµένων) που χρήζουν ειδικής προσέγγισης και µέριµνας. ∆ουλεύουµε πάνω σε αυτό και προσπαθούµε νυχθηµερόν να προσεγγίσουµε τους πάντες, ώστε το µήνυµά µας -πιστή τήρηση των µέτρων αυτοπροστασίας- να πάει παντού. Για την ώρα, η κατάσταση παραµένει σταθερή κι έχουµε πετύχει να σταθεροποιήσουµε τους ανησυχητικούς δείκτες µετάδοσης.

Κύριε Χαρδαλιά, οφείλουµε να αναγνωρίσουµε ότι ο ∆ήµος Ιωαννίνων διοικείται από έναν φωτισµένο και λίαν καλλιεργηµένο δήµαρχο, ο οποίος έδωσε καθηµερινά και εµφανώς σκληρή µάχη, προκειµένου τα Ιωάννινα να µην ανέβουν στο επίπεδο 4 του Χάρτη. Νοµίζετε ότι πρόκειται για µια εξαίρεση ή έχουµε και άλλα τέτοια, πολύ καλά παραδείγµατα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η συνεργασία µου µε τον δήµαρχο Ιωαννίνων, καθώς και µε τον εξαιρετικά έµπειρο περιφερειάρχη Ηπείρου, είναι πράγµατι άψογη και καθηµερινή και τους ευχαριστώ δηµόσια για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθηµερινά, ώστε να περιφρουρήσουν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δηµόσια υγεία στην περιοχή τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα µας υπηρετείται από πολλούς άξιους και ικανούς. Και έχω πολύ στενή και πολύ ουσιαστική συνεργασία µε όλους τους εκπροσώπους της. Μιλάµε την ίδια «γλώσσα», εξάλλου, καθώς και από την Αυτοδιοίκηση προέρχοµαι και «αυτοδιοικητικός» πάντα νιώθω.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά