Την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων από τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο, που άφησε πίσω δύο νεκρά παιδιά, αρκετούς τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ζητούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι ευρωβουλευτές αφού επισημαίνουν ότι ο ισχυρός σεισμός στη Σάμο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, όπως οι πλημμύρες στην Εύβοια και ο τυφώνας Ιανός στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει συνολικά, ερωτούν την Επιτροπή αν προτίθεται να ενεργοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για την ανακούφιση των πληγέντων και την εξ ολοκλήρου αντιμετώπιση των υλικών ζημιών.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, αφήνοντας πίσω του 2 νεκρά παιδιά, αρκετούς τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές προστίθεται σε μια σειρά φυσικών καταστροφών που πλήττουν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Σάμο έχουν καταρρεύσει δεκάδες κτίρια σε κατοικημένες περιοχές, σημαντικές είναι οι ζημιές σε υποδομές, ενώ ολόκληρα τετράγωνα με ετοιμόρροπα κτίρια έχουν αποκλειστεί λόγω της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία παραδοσιακά πλήττεται από φυσικές καταστροφές. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχει βρεθεί αντιμέτωπη με
πλημμύρες στην Εύβοια, τον τυφώνα Ιανό στη Θεσσαλία και τώρα, το σεισμό στη Σάμο.

Όλα αυτά αποτελούν μια αλυσίδα φυσικών καταστροφών και ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο μαζί με όλους τους άλλους μηχανισμούς της ΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και ολιστικά.

Βάσει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Προτίθεται να ενεργοποιήσει άμεσα και αποτελεσματικά όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει καθώς και να μειώσει τους χρόνους διεκπεραίωσης των αιτημάτων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πληγέντων και την εξ ολοκλήρου αντιμετώπιση των υλικών ζημιών;