Τις οικονομικές συνέπειες που αντιμετωπίζει η χώρα την στιγμή που καλπάζει η πανδημία αναδεικνύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Λάρισα αναφέρθηκε την διπλή κρίση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα λέοντας ότι :«Από την μια έχουμε την ανθρώπινη ζωή από την άλλη όμως υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε συνανθρώπους μας στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης χωρίς μισθό, άνεργοι πολλούς μήνες ή με ελάχιστο εισόδημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν». Και πρόσθεσε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχαμε 4,5 δισεκ. ευρώ απώλεια εισοδήματος ενώ το 12 % των εργαζόμενων να ζουν κάτω από τα 200 ευρώ.

Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα καταλύματα και η εστίαση βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση ενώ συνολικά η μείωση του τζίρου στην αγορά φτάνει τα 32,9δις ευρώπου σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019 όπως επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο αντιστοιχούν σε μία απώλεια της τάξης του 17,9%.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλ. Χαρίτσης σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, σημείωσε ότι «δείχνουν τον δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Αποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται αυτόματα μετά το lock down, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Για να περιοριστεί η ύφεση και να επανέλθουμε σε αναπτυξιακή τροχιά χρειάζεται χρόνος και κυρίως ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, τη στήριξη της εργασίας με κάλυψη του μισθολογικού κόστους και του εισοδήματος όσων πλήττονται από την κρίση, είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης. Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας, αυτή είναι η απαίτηση των παραγωγικών φορέων, αυτή είναι η επιλογή των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με τη θλιβερή εξαίρεση της Νέας Δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο θέμα της τηλεκπάιδευσης των μικρών μαθητών τόνισε ότι «έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και στα σχολεία με την τηλεκπαίδευση». ΣΕ δήλωση του μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι :« Τώρα που ξεκίνησε και το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης στα δημοτικά, όπως είπε, υπάρχουν χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπουν στο μάθημα γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν υπολογιστή ή είναι δύο και τρία παιδιά ή εργάζεται ο γονιός με τηλεργασία.»

«Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση αυτό το πρόβλημα και αν το αντιλαμβάνονται ποιες κινήσεις θα γίνουν. Είναι αδιανόητο αυτή την στιγμή να υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού η πρόσβαση στην μάθηση είναι πρωταρχικό δικαίωμα και πρέπει να το διασφαλίσουμε για όλους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.