Τον χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε». Στους λίγους αυτούς στίχους του Διονύση Σαββόπουλου συνοψίζεται το δόγμα της κυβέρνησης σε σχέση με την άκρως προβληματική κατάσταση που δημιουργεί η πανδημική κρίση, αναφορικά τόσο με την υγειονομική διαχείριση όσο και με την οικονομία. Η πεποίθηση ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο κρίσιμοι της μέχρι τώρα διακυβέρνησης είναι διάχυτη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά υπάρχουν δύο συν ένας καταλύτες που τους δίνουν αισιοδοξία για το τι θα συμβεί μετά το «διαβολοδίμηνο», με ορόσημο τον Μάρτιο του 2021, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- εμπεδωθεί η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.

Καταγραφη2222222222


Ο πρώτος καταλύτης σχετίζεται, φυσικά, με την αντιμετώπιση της πανδημίας καθ’ αυτή. Το μπαράζ καλών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια έχει γεμίσει με αισιοδοξία κυβερνήσεις και επενδυτές σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις αρχές του έτους θα έχουν έρθει οι πρώτες δόσεις εμβολίων και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Πέρα από την αυτονόητη προστασία των ευπαθών ομάδων, το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει αισιοδοξία στο σύνολο των πολιτών, οι οποίοι θα αρχίσουν να ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα. Επιπρόσθετα, αυτοί που γνωρίζουν καλά το θέμα αναφέρουν ότι εξίσου σημαντική είναι και η πρόοδος στα φάρμακα καταπολέμησης του κορονοϊού. Στα μέσα του επόμενου μήνα είναι πιθανόν να διατεθούν εμπορικά σκευάσματα που μοιάζουν πολύ αποτελεσματικά και αυτό θα αποσυμπιέσει σημαντικά το δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα εμβόλια, αν κριθεί αναγκαίο.

Στόχοι της κυβέρνησης
  • Nα αντέξει το σύστημα Yγείας
  • Να ενισχυθεί και να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία
  • Να κάνουμε όλοι Χριστούγεννα
  • Να συνεχίσουν οι προσεκτικές διπλωματικές κινήσεις
Ο δεύτερος καταλύτης σχετίζεται με το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Παρά τις προσωρινές καθυστερήσεις με το βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας, η άποψη ότι θα βρεθεί σύντομα λύση είναι η επικρατέστερη. Την έχουν εκφράσει με διάφορους τρόπους πολλοί. Από την Ισπανίδα ΥΠ.ΟΙΚ., Νάντια Καλβίνο, μέχρι τον Τζορτζ Σόρος. Τούτου δοθέντος, στις αρχές του έτους θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα χρήματα, τονώνοντας την αγορά αλλά και την αυτοπεποίθηση των επιχειρηματιών. Θα είναι ένα πρώτο ορατό φως στο τούνελ που ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, αναζωογονώντας περαιτέρω την αγορά.

ΑΡΣΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Στα δύο αυτά -σχεδόν βέβαια- ενδεχόμενα έρχεται να προστεθεί και ένα τρίτο. Το inauguration του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η έναρξη, δηλαδή, της νέας προεδρικής θητείας, που θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου. Το γεγονός αυτό -που επίσης μοιάζει απίθανο να μη συμβεί, παρά τις ακραίες κινήσεις Τραμπεκτιμάται ότι θα άρει την αβεβαιότητα στη ΝΑ Μεσόγειο. Η γερμανική «Die Welt» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν». Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθεί, εκτιμάται βασίμως ότι ο νέος πρόεδρος θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στην περιοχή με παρεμβάσεις που παραλείπονταν επί προεδρίας Τραμπ. Εχοντας, λοιπόν, ανοιχτό ορίζοντα για υγεία, οικονομία και εθνικά θέματα, η κυβέρνηση ελπίζει να επιστρέψει και αυτή στην ομαλότητα. Στην υλοποίηση δηλαδή του προεκλογικού της προγράμματος, το οποίο ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι καθυστερεί σε διάφορους τομείς, κυρίως σχετιζόμενους με τις μεταρρυθμίσεις.

Το κρίσιμο δίμηνο και η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα
  • Ανάσα το εμβόλιο, με τις πρώτες δόσεις στις αρχές του νέου έτους
  • Πρόοδος στα φάρμακα για την καταπολέμηση του κορονοϊού
  • Καταλύτης το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης. Στις αρχές του έτους θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα χρήματα, τονώνοντας την αγορά
  • Σημαντικός παράγοντας το inauguration του νΕου προΕδρου των ΗΠΑ Ορόσημο ο Μάρτιος του 2021
Εφόσον, λοιπόν, και τα τρία σενάρια είναι μάλλον απίθανο να μην επιβεβαιωθούν, είναι βάσιμη ανησυχία της κυβέρνησης για το επόμενο δίμηνο και εκεί στρέφει πλέον όλη την προσοχή της. Να αντέξει το σύστημα Υγείας, να ενισχυθεί και να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία, να συνεχίσουν προσεκτικά στο διπλωματικό πεδίο και, φυσικά, να κάνουμε όλοι Χριστούγεννα όσο πιο κανονικά γίνεται.