Στην αρχαία ελληνική µυθολογία, ο Ατλαντας ήταν ο ισχυρότερος από τους Τιτάνες. Στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που θα γραφτεί… προσεχώς, ο «Ατλαντας» θα είναι το πιο ισχυρό όπλο στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα είναι το όνοµα που θα φέρει το υπερσύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα έχει «µάτια και αυτιά» σε όλη την ελληνική επικράτεια, για να προλαµβάνει αλλά και να διαχειρίζεται τις κρίσεις.

Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή. Σε µία από τις πολλές συναντήσεις που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον Νίκο Χαρδαλιά, όταν ήταν ακόµη γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας (προ πανδηµίας, δηλαδή), ο πρωθυπουργός φέρεται να του έθεσε ένα ερώτηµα: «Πού θα πάω, αν πρέπει να είµαι παρών στη διαχείριση µιας σηµαντικής κρίσης;». Το σχέδιο για τον χώρο που θα στέγαζε την Πολιτική Προστασία υπήρχε ήδη στα χαρτιά. Πρόκειται για το κτίριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο Μαρούσι, όπου στεγαζόταν επί Ολυµπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» το Βασικό Κέντρο Τύπου και που κάποτε προοριζόταν για να µεταστεγαστεί εκεί το υπουργείο Υγείας.

ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

Αυτό το οποίο δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά ήταν ένα κέντρο επιχειρήσεων, στο πρότυπο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, που βρίσκεται δύο επίπεδα κάτω από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας. Εκεί, δηλαδή, όπου οι οθόνες προβάλλουν χάρτες της περιοχής ενδιαφέροντος, τη διάταξη των δυνάµεων και κάθε χρήσιµη εικόνα και πληροφορία. Κάτι αντίστοιχο έπρεπε να δηµιουργηθεί για την Πολιτική Προστασία. Η συζήτηση αυτή, σύµφωνα µε πληροφορίες, επανήλθε στο τραπέζι την παραµονή της Πρωτοχρονιάς, όταν έκλεισε, λόγω κακοκαιρίας, επί ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαµίας στο ύψος της Μαλακάσας, προκαλώντας την αγανάκτηση του πρωθυπουργού για την έλλειψη σωστού και έγκαιρου συντονισµού.

Καταγραφη
Οι εγκαταστάσεις του «Ατλαντα» στο επιβλητικό κτίριο της Κηφισίας είναι υπό διαμόρφωση.

Στην περίπτωση, λοιπόν, της Πολιτικής Προστασίας, το υπό κατασκευή βασικό κέντρο επιχειρήσεων είναι τετραώροφο! Στο κτίριο, που είναι µεσοτοιχία µε το νέο στρατηγείο της Λεωφόρου Κηφισίας όπου στεγάζονται εδώ και πέντε µήνες όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας και, φυσικά, το γραφείο του αρµόδιου υφυπουργού, Ν. Χαρδαλιά, θα στηθούν τέσσερα κέντρα επιχειρήσεων, ένα σε κάθε όροφο: το κέντρο αντιµετώπισης υγειονοµικών κινδύνων µαζί µε το κέντρο ενηµέρωσης και ιχνηλάτησης, το κέντρο πρόληψης και αντιµετώπισης φυσικών καταστροφών, το κέντρο ελέγχου κρίσιµων υποδοµών και, τέλος, το κέντρο ενηµέρωσης και διαχείρισης κρίσεων.

Σε αυτόν τον τελευταίο όροφο θα µπορεί να µεταβαίνει ο πρωθυπουργός για να διαχειριστεί µια µείζονα κρίση, όπως µια µεγάλη πυρκαγιά ή πληµµύρα, έναν σεισµό ή µια επίθεση σε κάποια κρίσιµη υποδοµή της χώρας. Στον χώρο αυτό θα υπάρχει «κόκκινο τηλέφωνο» για να επικοινωνεί µε όποιον υπουργό ή αρχηγό ξένου κράτους χρειαστεί και -το κυριότερο- µια ολοκληρωµένη ψηφιακή υποδοµή µε όλες τις πληροφορίες και τις εικόνες όπου πρέπει να έχει πρόσβαση. Εκεί θα συγκεντρώνονται σε πραγµατικό χρόνο οι εικόνες από όλες τις διαθέσιµες κάµερες σε εθνικές οδούς και αυτοκινητοδρόµους, λιµάνια, αεροδρόµια, σιδηροδροµικούς σταθµούς, αλλά και υποδοµές όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου, η ∆ΕΗ κ.λπ.

Σε περίπτωση µιας χιονόπτωσης όπως στη Μαλακάσα την παραµονή Πρωτοχρονιάς, ο Νίκος Χαρδαλιάς και η κεντρική οµάδα διαχείρισης κρίσης θα έχει πρόσβαση από τον χώρο αυτόν στην τελευταία πρόγνωση του καιρού, στις κάµερες κυκλοφορίας της εθνικής οδού, ακόµα και σε δεδοµένα από δορυφόρους και σε ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο. Σε περίπτωση µιας πολύ πιο σοβαρής κρίσης ή φυσικού φαινοµένου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα µπορεί να µεταβεί από το Μαξίµου στον «Ατλαντα» ώστε να έχει ενηµέρωση επί όλων των δεδοµένων σε πρώτο χρόνο και να µπορεί να πάρει τις γρήγορες αποφάσεις που πιθανώς θα χρειαστούν.

Η υποδοµή του ορόφου αυτού σχεδιάζεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να µπορεί να υποστηρίξει τον πρωθυπουργό ακόµα και σε περίπτωση, π.χ., σαµποτάζ σε υποδοµή ζωτικής σηµασίας για τη λειτουργία του κράτους ή µιας τροµοκρατικής ενέργειας κάπου στην επικράτεια, ενώ διαθέτει ξεχωριστό θάλαµο (booth) για κάθε υπουργείο, µε αντίστοιχο ψηφιακό κέντρο ενηµέρωσης για τον αρµόδιο υπουργό.
Το τετραώροφο

κτίριο του «Ατλαντα» είναι ακόµη υπό διαµόρφωση και οι εργασίες, που σε επίπεδο τεχνολογικό είναι πάρα πολύ απαιτητικές, αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2021. Για την κατασκευή του αντλήθηκε τεχνογνωσία από αντίστοιχες ξένες υπηρεσίες, όπως, για παράδειγµα, την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης (Federal Emergency Management Agency - FEMA), που αποτελεί τµήµα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου