Στην ουδέτερη ζώνη έχουν περάσει πλέον οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ µε την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, αφού, παρά το γεγονός ότι ιδεολογικά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον λεγόµενο «προοδευτικό» χώρο, όπως υποστηρίζουν πρόσωπα της Κουµουνδούρου, «η ταύτισή της σε επιµέρους θέµατα µε τον πρωθυπουργό» έχει φέρει σε αµφίσηµη κατάσταση το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην Κουµουνδούρου υπάρχει δυσαρέσκεια για παρεµβάσεις της Προέδρου, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι µε τη στάση της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διευκολύνει κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού, ενώ «θα µπορούσε να είναι πιο ουσιαστική, ιδιαίτερα σε θέµατα που έχουν να κάνουν µε τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα των πολιτών».

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο που βρίσκεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωµα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει συναντηθεί µαζί της µόνο µία φορά, δείχνοντας µε αυτόν τον τρόπο τις αποστάσεις του...

«ΚΑΡΦΙΑ»

Παρά το γεγονός ότι επίσηµα δεν υπάρχει διαρροή από την Κουµουνδούρου εναντίον της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, αφήνεται να εννοηθεί ότι κάποια γεγονότα ενόχλησαν τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και έφεραν µουρµούρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο γεγονός έχει να κάνει µε το ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εµφανίστηκε να µιλά εξ ονόµατός της για τον εορτασµό του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι όλοι οι αρχηγοί κοµµάτων υπό την προεδρία της κ. Σακελλαροπούλου θα µπορούσαν να πάνε στο Πολυτεχνείο και να καταθέσουν ένα στεφάνι στη µνήµη όσων έχασαν τη ζωή τους. Η πρόταση αυτή έγινε, σύµφωνα µε τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, προκειµένου να αποσοβηθούν οι τριγµοί εναντίον της κυβέρνησης από την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες.

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην πρόταση του πρωθυπουργού ήταν ακαριαία και σε έναν βαθµό δηκτική. «Ο κ. Μητσοτάκης σήµερα βγήκε να κάνει µια δήλωση µιλώντας δήθεν ενωτικά, απέναντι στον διχασµό που ο ίδιος όµως δηµιούργησε. Για άλλη µία φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και µας κάλεσε να πάµε οι έξι αρχηγοί -µαζί µε την Πτ∆, συνολικά επτά άτοµα- να καταθέσουµε λουλούδια, παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Καµία αντίδραση δεν υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Προέδρου», σχολίαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

Παράλληλα µε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όµως, υπήρχε στη δηµοσιότητα και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, προκειµένου να δηµιουργηθεί ένα σχέδιο έξι µηνών για την αντιµετώπιση της πανδηµίας µε υπουργό κοινής αποδοχής.

Προφανώς η πρόταση αυτή απευθυνόταν στον πρωθυπουργό, αφού βάσει του Συντάγµατος η Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας δεν µπορεί να συγκα λέσει Συµβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν δεν το ζητήσει η κυβέρνηση. Στον ΣΥΡΙΖΑ περίµεναν, ωστόσο, ότι η Πρόεδρος θα καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα σε µια συνάντηση, προκειµένου να συζητήσει τις πτυχές της πρότασής του. «Οµως, και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε σιωπή από την Ηρώδου Αττικού», τόνιζαν παρασκηνιακά στην Κουµουνδούρου.

Εκείνες τις ηµέρες βρισκόταν στην Ελλάδα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος µάλιστα προσκλήθηκε σε επίσηµο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Αλέξης Τσίπρας διεµήνυσε ότι καλό θα ήταν να µην πραγµατοποιηθεί το δείπνο -20 ατόµων-, γιατί θα έστελνε λάθος µήνυµα στους πολίτες που βρίσκονται κλεισµένοι στα σπίτια τους εξαιτίας του lockdown.

Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχε προτείνει, µάλιστα, αφού ακυρωθεί το δείπνο, να αποδοθούν τιµές στον πρόεδρο της Αιγύπτου µε άλλον τρόπο εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών. Η Προεδρία τελικά δεν αποδέχθηκε την πρότασή του και, κρατώντας όλα τα υγειονοµικά µέτρα, έκανε το επίσηµο δείπνο χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ενηµερώσει ότι, για ευνόητους λόγους, δεν θα παραστεί.

Τα στελέχη της Κουµουνδούρου προσπάθησαν να µη δώσουν πολιτική διάσταση στο θέµα, εκ των πραγµάτων όµως η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας να παραστεί στο επίσηµο δείπνο δηµιούργησε πολλά σχόλια και έφερε στην επιφάνεια τις επιφυλάξεις που υπάρχουν ανάµεσα στις δύο πλευρές.